Havainnoi vauvaasi: Vinkkejä vauvasi signaalien ymmärtämiseen

Isa leikkimässä vauvansa kanssa
5. huhtikuuta 2023

Havainnoi vauvaasi ja luo enemmän rauhaa arkeen

Tässä blogikirjoituksessa käsitellään hyvin perustavanlaatuista asiaa, nimittäin siitä, että havainnoit lastasi. Todella havainnoi ja viritä huomiokykysi kirkkaaksi, jotta voitte tarkastella toinen toisianne.

Ehkä sinusta tuntuu, että et tee mitään muuta koko päivänä, kuin olet läsnä lapsellesi. Mutta yhteistä monille vanhemmille on se, että unenpuutteen ja vauvan akuuttien tarpeiden keskellä saatat unohtaa huomioida vauvan erilaiset pienet signaalit.

Voit todella huomata ja ymmärtää ne, kun keskityt tarkkailemaan vauvaasi. Se antaa sinulle paljon paremmat lähtökohdat rauhalliseen arkeen pienen lapsesi kanssa, ja se tarkoittaa myös sitä, että lapsesi kehitys on turvallisempaa ja harmonisempaa.

Tämä artikkeli auttaa sinua havainnoimaan lastasi ja lukemaan pienen vauvan herkkiä signaaleja.

Vauvasi kommunikoi jo syntymästä lähtien

Joskus mietit varmasti, miten kätevää olisi, jos vauvasi osaisi puhua ja kertoa, mikä on vialla, kun häntä itkettää tai kiukuttaa.

Mutta itse asiassa vauvasi ilmaisee itseään hienovaraisilla signaaleilla heti syntymästä lähtien. Olemme haastatelleet terveydenhoitajaa ja 8 lapsen äitiä Marianne Højer Andersenia Family Healthista ja saaneet kaikki hänen parhaat vinkkinsä vauvan ja sen signaalien ymmärtämiseen.

Marianne kertoo usein huomaavansa työssään, että vanhemmat eivät ole varmoja siitä, mitä vauvan signaalit tarkoittavat. Jotkut eivät ole lainkaan tietoisia siitä, kuinka paljon lapsi itse asiassa yrittää kommunikoida syntymästään lähtien. Lapsesi antaa äänellään, katsekontaktillaan, ilmeillään ja liikkeillään signaaleja sinulle tarpeistaan, tunteistaan ja epämukavuudestaan.

Näitä vauvan vihjeitä voit pitää silmällä

  • Jokeltelu, ilmeet, liikkeet, katsekontakti, huutaminen ja itku.
  • Lapsesi on jatkuvasti tietoinen tarpeestaan olla sylissä ja lähellä, saada rauhaa ja lepoa, saada ruokaa ja saada puhdas vaippa.
  • Jos lapsesi kääntää päänsä poispäin, on aika pitää tauko.
  • Vauvan itku, kitinä ja huutaminen ovat hyvin spesifejä ja tarkoittavat eri asioita - yritä seurata, mikä ääni sopii mihinkin tarpeeseen. Aivan kuten vauvasi on lopulta opittava kielesi, sinä voit oppia ymmärtämään vauvasi signaaleja.
  • Vauva oppii hyvin nopeasti matkimaan sinua, joten kiinnitä huomiota siihen, mitä teet kasvoillasi ja ilmeilläsi.
  • Vauvasi näkee syntymästä lähtien, mutta on täysin normaalia, jos vauva katsoo kieroon. Silmien koordinaatio ei ole vielä täysin kehittynyt, eivätkä vauvat näe niillä aivan samanlaista kuvaa kuin me aikuiset.

Jokainen vauva kommunikoi omilla signaaleillaan

Jotkut tyypilliset signaalit toistuvat monilla vauvoilla, kuten korvien tai silmien hierominen, kun he ovat väsyneitä. Kaikki vauvat eivät kuitenkaan välttämättä käytä samoja signaaleja ilmaisemaan epämukavuutta, nälkää, rauhoittumisen tarvetta, leikkiä tai kuivaa vaippaa. Päinvastoin:

Vauvojen ilmeet, äänet ja liikkeet ovat erilaisia ja vaihtelevat suuresti vauvasta toiseen.

”Vanhemmat usein ajattelevat, että eri lapset ilmaisevat itseään samalla tavalla. Haluamme vertailla muita lapsia ja vanhempia ymmärtääksemme oman vauvan signaaleja. Se on täysin normaali, mutta väärä tulkinta, ja se tapahtuu vain vanhemmuuden epävarmuuden vuoksi. Tämä on täysin ymmärrettävää, sillä monet uudet vanhemmat ovat uupuneita, hieman järkyttyneitä ja aivan uudessa tilanteessa.” – Marianne

Kuinka opin ymmärtämään vauvani signaaleja?

Uutena vanhempana sinun on opittava tulkitsemaan vauvasi signaaleja ja ymmärtämään lastasi.

Yritä olla tarkkaavainen ja rauhallinen katsekontaktissa pieneen lapseesi. Unohda sanallinen viestintä ja havainnoi uteliaasti kaikkia vauvan liikkeitä ja ilmeitä. Vanhempana sinun tulee harjoitella lapsesi signaalien tulkintaa.

Monille vanhemmille on uutta ja ennenkokematonta yrittää ymmärtää kommunikoida vauvan kanssa, jolla ei ole vielä sanoja, vaan joka voi ilmaista itseään vain kasvoillaan, äänillä, käsillään ja kehollaan. Sinun täytyy harjoitella ja tunnustella, miltä vauvan signaalit tuntuvat syvällä itsessäsi ja kuinka reagoit niihin.

Alussa vauvasi signaalien lukeminen vaatii fyysistä ja henkistä kapasiteettia. Ja tuota kapasiteettia saattaa verottaa univelka ja ehkä myös hitunen epävarmuutta.

  • Siksi neuvommekin lopettamaan kaikki mahdolliset aktiviteetit ja perumaan liian monet vierailut ja näin varmistaman, että sinulla on riittävästi rauhallista aikaa aitoon läsnäoloon vauvasi kanssa. Sinä ennätät kyllä vielä vauvauintiin, vauvaelokuviin ja muihin houkutteleviin aktiviteetteihin.
  • Jos sinulla on kumppani, kokeile, voitteko nukkua vuoroissa. Se ei ole kovin romanttista, mutta uni nyt vain on niin tärkeää jaksamiselle vauvan ensimmäisinä kuukausina - ja ylipäätään.
  • Älä ole liian ylpeä pyytääksesi apua perheeltä ja ystäviltä - ja laske reippaasti rimaasi ruuanlaiton ja kodin siisteyden suhteen.
  • Hyväksy, että vauvasi signaalien ymmärtäminen vie aikaa, eikä se ole mikään pikakurssi. Ja se on täysin ok.

Ajan myötä sinusta tulee erittäin pätevä vanhempi ja skarppi ymmärtämään lastasi ja hänen ilmaisuaan. Kun opit nopeasti lukemaan ja ennakoimaan lapsesi tarpeita, tarjoaa se enemmän mielenrauhaa jokapäiväiseen elämään.

Anna pölykoirien olla

Sinun ei todellakaan tarvitse kiirehtiä imuroimaan, kun ystäviä tai sukulaisia on tulossa kylään vauvan ensimmäisten viikkojen aikana:

”JMitä enemmän pölykoiria näen perheen kotona, sitä enemmän siellä on läsnäoloa ja aikaa vauvan kanssa.” kertoo Marianne. ”Jos koti ja vanhemmat näyttävät joltakin Instagram-kuvastolta, saatan olla hieman huolissani siitä, ottavatko vanhemmat aikaa vain havainnoida vauvaansa ja rentoutua. Toisilla on toki käytännön apua kotitöihin, toisilla vain käsittämättömät resurssit tai vauva, joka nukkuu parhaiten pölynimurin käydessä – mutta neuvon silti aina vanhempia keskittymään tärkeimpään: vauvaan.”

Monet vanhemmat haluavat tehdä kaikesta täydellistä ja heistä tulee helposti epävarmoja. Mutta todellisuudessa meissä on sisäänrakennettu kyky pystyä kommunikoimaan vauvojen kanssa, joten yritä luottaa vaistoihisi - jotka tulevat huomoiduiksi helpommin, kun hidastamme tahtia, keskitymme havainnoimaan lapsiamme ja jätämme matkapuhelimen huomiotta vauvan ollessa hereillä.

Varsinkin hyvin pienet vauvat voivat olla läsnä ja valveilla vain lyhyen aikaa joka päivä. Joten tartu tilaisuuteen, kun yhteys on käsillä.

Virstanpylväitä 2-3 kuukauden ikäiselle vauvalle - pitää katsekontaktin ja tarttuu leluihin

  • Alussa lapsesi täytyy houkutella katsekontaktiin ja hymyyn.
  • Kun vauva on 2 kuukauden ikäinen, tulee teidän jo pystyä ottamaan selkeä katsekontakti, missä lapsesi jaksaa pitää katsekontaktin pidemmän aikaa.
  • 3 kuukauden ikäisen vauvasi pitäisi pystyä seuraamaan lelua silmillään liukuvalla liikkeellä puolelta toiselle. Tässä iässä lapsesi pystyy myös koordinoimaan silmien ja käsien liikkeitä ja alkaa vähitellen tarttua leluihin.

Lisää Mariannesta

Olen koulutettu terveydenhoitaja ja minulla on oma yritys Family Health, jossa tarjoan yksityisiä terveydenhuoltopalveluja.

Tarjoan sekä yksilö- että ryhmäopetusta perheille, joilla on imeväisikäisiä ja pieniä lapsia, sekä intensiivisiä ryhmäkursseja äideille.

Olen myös koulutettu syömis- ja käyttäytymispsykologian valmentaja ja valmistuin joulukuussa 2020 ravitsemusterapeutiksi ja terveysvalmentajaksi. Tarjoan Family Health - Terveys Boot Campeja - sekä terveys- ja ruokavalio-opastusta perheille, joilla on imeväisikäisiä tai pieniä lapsia, sekä perheille joilla on hieman vanhempia ja teini-ikäisiä lapsia.

Katso lisää:

https://www.instagram.com/dkfamilyhealth/
https://www.facebook.com/dkFamilyHealth
www.dkfamilyhealth.com

Ota minuun yhteyttä puhelimitse: +45 6014 7071 tai sähköpostitse: kontakt.familyhealth@gmail.com

Related posts