Kosketa lastasi - Helppoja vinkkejä vauvan hierontaan ja päivittäiseen kosketukseen

Läsnäoloa vauvan kanssa
5. huhtikuuta 2023

Toisen kosketus tekee hyvää niin vauvoille kuin aikuisillekin

Oletko hieman varovaisempi lähestyessäsi muita ja koskettaessasi ja halatessasi lastasi tai muuta perhettäsi kahden koronavirusvuoden jälkeen, jolloin meitä jatkuvasti muistutettiin pitämään etäisyyttä?

Tätä blogikirjoitusta varten me Leluakatemian leikkitädit keskustelimme terveydenhoitajan ja 8 lapsen äidin sekä Family Health -yrityksen, perustajan Marianne Højer Andersenin kanssa, koska hänellä on jotain tärkeää sydämellään:

Kosketa lastasi ja heitä, joita rakastat.

Kosketus on todella tärkeää henkiselle ja fyysiselle hyvinvoinnillemme. On tärkeää sekä tulla kosketetuksi että koskettaa muita ihmisiä – ja tässä artikkelissa Marianne jakaa kanssasi tärkeää tietoa kosketuksen merkittävistä vaikutuksista, ja antaa vinkkejä vauvahierontaan.

Kannattaa lukea myös blogikirjoitustamme siitä, kuinka voit oppia ymmärtämään paremmin vauvasi signaaleja täältä ja kuinka voit oppia tulkitsemaan lapsesi ääniä täältä.


Kosketus parantaa turvallisuudentunnetta, itsetuntoa ja unta

Koronarajoitusten aikana koskettaminen oli käytännössä kiellettyä. Mutta on kuitenkin todella tärkeää muistaa koskettaa lähimmäisiämme, ja erityisesti olla lähellä vauvaasi.

”Kosketus on fyysinen perustarve, kuten ruoka, juoma ja uni. Kun kosketamme toisiamme, hyvin monia positiivisia asioita tapahtuu kehossamme ja psyykessämme. Erityisesti hyvin pienille vauvoille on ehdottoman tärkeää olla kehokontaktissa ja katsekontaktissa muihin ihmisiin useiden tuntien ajan joka päivä...” kertoo Marianne.

Tunteiden, hyvinvoinnin ja kosketuksen tarpeen välillä on selkeä yhteys.

Liian vähäinen ihokosketus voi ajan myötä:

  • aiheuttaa "ihonälkää", mikä voi johtaa levottomuuteen ja jopa unihäiriöihin
  • vaikeuttaa ihmissuhteiden solmimista myöhemmin elämässä
  • vaikuttaa oppimiseen
  • tehdä meistä aggressiivisia, stressaantuneita ja masentuneita.

Kosketus puolestaan (joka laukaisee oksitosiinihormonin)

  • lisää itsetuntoa ja luottamusta muihin
  • vähentää stressiä
  • auttaa paremman unen saannissa
  • edistää ruoansulatusta
  • auttaa palautumaan ja kehittämään kroppaamme.

Varsinkin vauvoilla ja pienillä lapsilla on suuri tarve tulla hellityksi, halatuksi ja pusutelluiksi monta kertaa päivässä.

“Ei ole kuitenkaan niin, että sinun täytyisi nyt pelätä, että lapsellasi on ihonälkä tai hän nukkuu huonosti, koska olet koskettanut häntä liian vähän. Se ei ole mikään lääketieteellinen tila sillä tavalla. Mutta on tosiasia, että lapset kehittyvät paremmin ja voivat paremmin, kun vanhemmat koskettavat lapsiaan usein ja rakastavasti. On yksinkertaisesti niin monia hyviä syitä, miksi kosketamme toisiamme usein, välittäen ja pitkään.” – Marianne

Mitä on oksitosiini?

Oksitosiini on hormoni, jota kutsutaan halaus- tai rakkaushormoniksi. Oksitosiini vaimentaa stressijärjestelmämme toimintaa, vähentää turvattomuuden tunnetta ja saa sykkeemme ja verenpaineemme laskemaan. Sillä on yksinkertaisesti kroppaamme rauhoittava vaikutus ja sen tuotanto voidaan laukaista muun muassa halauksilla, hellillä kosketuksilla ja hieronnalla.

Se on tärkeä hormoni heti syntymästä lähtien, ja uusien vanhempien suositellaan viettävän paljon aikaa ihokontaktissa vauvan kanssa, jotta varmistetaan runsas kosketus ja siten oksitosiinin muodostuminen. Ja käytetäänpä ihokosketusta terapeuttisesti myös vanhustenhoidossa.

Helppoja vinkkejä vauvahierontaan

Vauvahieronnan ei tarvitse olla kovin edistynyttä tai jotain, joka sinun on opeteltava. Itse asiassa kyse on lähinnä omaan intuitioon luottamisesta. Hoivaa, helli, halaa, pussaa, taputa, kutita, kylvetä, keinuta. Kaikki kosketukset ovat tärkeitä.

  • Pehmeät vedot vauvan selkää pitkin
  • Vatsan hellä sively
  • Pään kevyt hieronta
  • Painele jalkapohjia kevyesti
  • Keinuta jalkoja kevyesti ylös ja alas.

Tee kaikki rauhallisesti ja hengitä syvään. Läsnäolo voi olla vaikea harjoitus, kun olemme tottuneet säntäilemään kovaa ja kaikkialle, joten hetki vauvahieronnan parissa tekee hyvää myös meille aikuisille.

Käytä tarvittaessa hierontaöljyä, manteliöljyä tai vastaavaa ja lämmitä sitä kämmenien välissä ennen kuin kosketat vauvaa varovasti eri kehon alueille. Jos sinulla ei ole hierontaöljyä tai vauvaöljyä käsillä, voit helposti tehdä hieronnan myös ilman.

Hieronta - ei vain vauvoille

Suosittelemme yhdessä Mariannen kanssa kaikille vanhemmille - niin pienten kuin isompienkin lasten - käyttämään hierontaa keinona luoda ihokontaktia, rauhaa ja läsnäoloa joka päivä tai niin usein kuin vain voit ja löydät siihen aikaa.

Milloin on hyvä aika vauvahieronnalle?

Kun vaihdat vauvan vaippaa, on usein hyvä hetki hieroa vauvaasi ja helliä ja koskettaa vauvan vartaloa. Voit myös käyttää hierontaan hieman aikaa aamulla, kun vauva on hereillä, kylläinen ja rauhallinen, tai varata aikaa vauvahierontaan illalla ennen nukkumaanmenoa.

BVauvahieronta ennen kuin lapsi käy levolle voi auttaa lastasi rauhoittamaan kehonsa. Vauvahieronta ja kosketus tuo rauhaa ja luo paremmat edellytykset rentoutumiselle nukkumaanmenoaikaan.

Valitse aika, jolloin olet itse kohtuullisen rauhallinen ja rento ennen kuin aloitat - ja mieluiten lämpimässä ja rauhallisessa ympäristössä, jossa ei yhtäkkiä kuulu puhelin piipitystä. Laita halutessasi soimaan rauhallista ja lempeää musiikkia.

Keskity läsnäoloon ja siihen, että pystyt tuntemaan lapsesi ja itsesi hierontahetken aikana. Nauti hetkestä. Lapsesi tuntee sen, ja näin välität rauhaasi lapsellesi, jolloin vauvahieronnalla on rauhoittava, turvallisuudentunnetta vahvistava ja stressiä vähentävä vaikutus.

Aseta kosketus etusijalle koko päivän ajan

  • Kun vauva tarvitsee ruokaa - joko imettäen tai pullosta - varaa siihen paljon aikaa ja valmistaudu hetkeen. Pidä vauvaa lähellä vartaloasi.
  • Jatka hitaasti, jos kosketus tuntuu hieman vieraalta pitkästä aikaa. Se saattaa vaatia totuttelua. Mutta positiiviset vaikutukset eivät ole kadonneet. Muistakaa kunnioittaa toistenne rajoja.
  • Kaikenlaiset hellittelyt, halaukset, hieronnat ja silittelyt lasketaan. Ota tavaksi koskettaa kaikkia kotitaloudessasi - myös teini-ikäisiä.
  • Hemmottele hieronnalla läheisiäsi - niin vauvaa, puolisoa kuin isovanhempiasi.
  • Menkää yhdessä uimahalliin - tai yhteiseen kylpyyn vauvan kanssa. Yhdessä oleminen vedessä on ihana tapa saada läheistä fyysistä kontaktia, ja vesi stimuloi lapsesi aisteja ainutlaatuisella tavalla.
  • Käytä painovoimaa stimuloidaksesi ihoantureita. Painopeitot, lämpötyynyt tai jopa pehmolelut ovat ihana ja hellävarainen tapa stimuloida oksitosiinin tuotantoa ja luoda hyvää oloa. Mutta ne eivät voi tarjota inhimillisen läsnäolon tunnetta, sydämenlyöntejä, turvallisuutta ja luottamusta, joten niitä ei tule käyttää korvaajana, vaan kosketuksen ja yhdessäolon lisänä.
  • Vielä viimeinen huomautus tähän koronan jälkeiseen aikaan: Kädet on tietysti aina hyvä pestä aina aluksi, jotta et toisi likaa tai pöpöjä mukanasi.


Tietoja Marianne Højer Andersenista

Olen koulutettu terveydenhoitaja ja minulla on oma yritys Family Health. Olen sertifioitu IAIM-vauvahieronnan ohjaaja - ja tarjoan IAIM-vauvahieronnan kursseja sekä yksilöllisesti kotikonsultaatiossa imeväisten ja taaperoiden perheissä että äideille suunnatuilla intensiiviryhmäkursseillani.

Lisäksi tarjoan terveysneuvontaa kotona imeväisten ja taaperoiden perheille tai neuvontaa klinikallani - sekä opetan ja ohjaan äitiryhmiä.

JOlen myös koulutettu syömis- ja käyttäytymispsykologian valmentaja ja valmistuin joulukuussa 2020 ravitsemusterapeutiksi ja terveysvalmentajaksi. Tarjoan Family Health Terveys -Boot Campeja - sekä terveys- ja ruokavalio-opastusta imeväisille ja taaperoille sekä hieman isommille lapsille ja nuorille.

Löydät Mariannen täältä

https://www.instagram.com/dkfamilyhealth/

https://www.facebook.com/dkFamilyHealth

www.dkfamilyhealth.com

Puhelinnumero: +45 6014 7071 - sähköposti: kontakt.familyhealth@gmail.com

 

Related posts