Interaktiiviset lelut tuovat kotiin sekä todellista että virtuaalista leikkiä

Digitaaliset lelut ovat hauskoja ja opettavaisia
28. elokuuta 2023

Pelaa digitaalisia oppimispelejä lapsesi kanssa

Tästä saat hyvät vinkit huippumukaviin, tärkeisiin yhteisiin hetkiin lapsesi kanssa. Laitetaan pussiin fyysisten lelujen ja digitaalisen leikin parhaat puolet, ja ravistetaan.

Tuloksena on AR-leluja, jotka ovat täysin erilaisia kuin sovellus- ja konsolipohjaiset pelit tietokoneella, älypuhelimella tai tabletilla.

Interaktiiviset AR-lelut:

  • Erittäin hauskoja ja mukaansatempaavia
  • Interaktiivisia leluja, jotka yhdistävät digitaalisen leikin analogisiin työkaluihin
  • Leluja, joilla voidaan leikkiä yhdessä ystävien ja sisarusten kanssa
  • Helppo ottaa mukaan matkoille
  • Eivät vaadi Internet-yhteyttä, kun sovellus on ladattu
  • Voivat vahvistaa lapsesi taitoja, kuten lukutaitoa, englannin kielen taitoa, matematiikkaa, loogista päättelykykyä, piirtämistä ja paljon muuta.

Leluakatemiassa myymillemme digitaalisille leluille on ominaista se, että niissä on sekä näytöllä tapahtuvaa toimintaa, että fyysisiä työkaluja. Ne voivat olla dinosauruksia, lääkärintarvikkeita, piirustusvälineitä, taloja tai numeropalikoita tai pizza-aineksia, joita käytetään yhdessä ruudulla tapahtuvan pelin kanssa.

Niillä on eksoottisia nimiä, kuten Plugo, Orboot, Tacto ja Osmo, ja uudet AR-pelit ovat erinomainen tapa luoda lapsesi kanssa moderni oppimistila, joka tarjoaa sekä hauskaa että opettavaista tekemistä. Äläkä suotta arastele uutta teknologiaa – ne ovat todella hyvin suunniteltuja, ja niiden käyttö on helppo aloittaa.

AR-spil kombinerer fysisk og digital leg.AR-spil kombinerer fysisk og digital leg.

Tästä postauksesta voit:

- Lukea lisää uusista, digitaalisista AR-peleistä ja AR-tekniikasta, jotka löydät tästä kategoriasta.

- Nähdä, mitä lapsesi voi oppia interaktiivisten lelujen avulla. Esimerkiksi kaikkea oikeinkirjoituksesta pizzojen valmistamiseen, ja uusimpiin löytöihin Marsista.

- Saada inspiraatiota käyttää teknologiaa rakentavasti ja luovasti, jotta ruutuaika on hauskan, luovan ja opettavaisen yhdessäolon lähde, eikä syy jatkuvasti soimaavalle omalletunnolle.

- Lukea suosituksemme opetuspeleistä, jotka tapahtuvat ruudulla.

Onko ruudulla tapahtuva oppiminen haitallista? Onko offline-peli parempi kuin digitaalinen pelaaminen?

Älypuhelin tai tabletti on vähän kuin apukäsi.

Sinulla on käsivarret, joissa on sormet, mutta kukaan ihminen ei ulotu raapimaan itseään koko selän pituudelta omilla käsillään. Mutta apukäden avulla voimme laajentaa ja parantaa omia kykyjämme ja tehdä enemmän, kuin jos meidän täytyisi yrittää itse ylettyä kutiavaan kohtaan. Apukäsi, tai selänrapsutin, on teknologiaa, aivan kuten näytöllä tapahtuva avustaminenkin.

Teknologia tarkoittaa itse asiassa välineitä tai työkaluja. Se ei ole jotain, mikä tapahtuu itsestään. Teknologia on jotain, joka mahdollistaa ihmisille jotain muuta, mikä muuten ylittäisi kykymme.

Yksi ensimmäisistä teknologioistamme oli kivestä valmistetut työkalut, sitten tulen sytyttäminen, sitten tuli pyörä – ja siitä eteenpäin on menty vauhdilla eteenpäin. Mutta teknologia on silti työkalu. Se ei ole hyvä eikä paha. Kaikki riippuu siitä, miten se vaikuttaa elämäämme ja mihin käytämme sitä.

Me Leluakatemiassa uskomme, että on tärkeää pystyä hyödyntämään teknologiaa hyvinvointimme, viihtyvyytemme, ymmärryksemme ja yhteisöllisyyden lisäämiseksi. Haluamme olla mukana teknologian maailmassa, koska lapsillamme on oltava aikuinen mukana sillä laivalla, jolla he lähtevät kohti uusia horisontteja.

Meidän on näytettävä lapsillemme, kuinka teknologiaa käytetään luovasti ja vastuullisesti, jotta voimme tehdä asioita enemmän ja paremmin, kuin ilman sitä. Ja miksi et käyttäisi tilaisuutta hyödyksesi, ja oppisi lapsen kanssa yhdessä jotakin uutta?

Far og fatter ude at sejle sammen.Far og fatter ude at sejle sammen.

Luonnollisesti meidän on itse oltava puikoissa, ja näytettävä lapsillemme, kuinka esimerkiksi älypuhelin, tietokone tai kuulokkeet laitetaan pois oikeaan aikaan. Näytämme tämän parhaiten laskemalla ne itse käsistämme. Mutta kun näytöt ovat päällä, meidän pitää opastaa lapsiamme tekemään niillä jotain merkityksellistä ja rakentavaa.

Meidän aikuisten on oltava mukana, kun lapset opettelevat käyttämään teknologiaa. Se onnistuu parhaiten leikin ja läsnäolon kautta, aivan kuten kaiken muunkin uuden opeteltavan suhteen.

Tutustu lapsesi kanssa digitaalisen teknologian parhaisiin puoliin

Käytä aikaa löytääksesi digitaalisen teknologian nerous lapsesi kanssa. Tutustu siihen, mitä lapsesi tekee. Ole avoin ja tutkiva, ja esitä kysymyksiä matkan varrella. Lapsesi haluaa sinut mielellään mukaan, joten hyppää sisään.

Digitaaliset lelut, interaktiiviset lelut ja VR-pelit edustavat elektronisen ja tosielämän yhdistelmää täysin ainutlaatuisella tavalla, jossa sinä ja lapsesi voitte yhdessä tutkia esimerkiksi suuria kaupunkeja ja avaruuden planeettoja. Opetelkaa koodaamaan tietokonepelejä, soittamaan musiikkia, leikkimään kirjaimilla ja numeroilla, opetelkaa murtolukuja, taidetta, piirtämistä ja paljon muuta. Kaikki tämä yhdistämällä keskenään näytöllä tapahtuva toiminta, ja se, mitä teet käsilläsi.

Digitaalisen AR-tekniikan myötä on päivänselvää, että teknologia on työkalu ihmisten taitojen ja oppimisen kehittämiseen ja tukemiseen.

Se on myös loistava tapa opettaa lapsellesi STEM-, STEAM- ja STREAM-käsitteitä.

STEM juontaa englanninkielisistä sanoista Tiede, Tekniikka, Teknologia, Matematiikka, ja uusimpia lisäyksiä ovat Taiteet ja Robotiikka (STEAM- ja STREAM-metodeissa).

Voit lukea lisää STEM-oppimisesta blogikirjoituksestamme täällä.

Mitä ovat interaktiiviset lelut/AR-lelut?

AR tulee sanoista Augmented Reality, ja tarkoittaa laajennettua todellisuutta. AR-lelut ovat tyypillisesti fyysisiä esineitä, kuten maapallo tai näppäimistö, ja tabletti tai älypuhelin, johon on asennettu lapsille tarkoitettu sovellus, joka toimii yhteistyössä fyysisen todellisuuden kanssa ja joka osaa lukea näitä toimintoja. Aivan kuin fyysinen toiminto heräisi eloon ruudulla.

Virtuaalitodellisuus (VR) puolestaan on sitä, kun ihmiset esimerkiksi virtuaalilasien kautta kokevat virtuaalimaailman ikään kuin se olisi fyysinen. AR:n ja VR:n välillä on siis ero.

Huomaamme, että AR-lelut, kuten kaikki muutkin IT-teknologia, kasvattaa nopeasti suosiotaan. Kekseliäisyys kukoistaa tällä hetkellä leluteollisuudessa interaktiivisten lelujen suhteen. Ne raivaavat tietään hyllyillemme – ja on sanottava, että on vaikuttavaa, mitä kaikkea lapsesi voi oppia ja kokea AR:n avulla.

Jos lastasi ei aina huvita istua aloillaan uusia taitoja opetellessaan, on AR loistava tapa motivoida lasta oppimaan paremmin leikin kautta.

Ja jos lastasi puree ruutukärpänen oikein toden teolla, ovat AR-pelimme myös loistava tapa käyttää tablettia luopumatta fyysisestä leikistä ja oppimisesta.

Alla on joitakin suosituksiamme AR-leluista:

Plugo

Plugo koostuu alustasta, näytönpidikkeestä ja magneettikentästä, jolle asetetaan erilaisia irrallisia osia. Magneettikenttä havaitsee lapsesi toiminnan figuurien avulla.
Plugossa määritetään ensin tabletti tai älypuhelin ja ratkaistaan sitten tehtäviä ja haasteita numeroilla, kirjaimilla, pianon näppäimillä ja palikoilla näytön edessä. Pelissä käydään läpi pitkä tarina, ja opitaan samalla paljon.

Plugolla on useita erilaisia sarjoja, jotka on tarkoitettu kirjainten (englanniksi), numeroiden ja laskemisen, musiikin, geometrian sekä loogista päättelykykyä vaativien tehtävien oppimiseen.

Niissä on kaunis ja helppokäyttöinen muotoilu, ja aloittaminen on erittäin helppoa. Tarkoitettu n. 4–10-vuotiaille lapsille. Löydä Plugo-pelit täältä.

Tacto

Tacto on peräisin samoilta taitavilta kavereilta Intiasta, kuin Plugo. Leluakatemiasta on saatavilla useita erilaisia Tacto-pelejä, ja ne toimivat samalla tavalla.
Tablet-laitteeseen asetetaan erityiset kulmat ja sitten mukana tulevia fyysisiä hahmoja käytetään sovelluksen antamien tehtävien ratkaisemiseen. Näyttö havaitsee hahmojen liikkeet kosketusherkän näytön kautta.

Uskomme, että "Tacto" on saanut nimensä juuri tästä ominaisuudesta, näytön herkkyydestä, joka ohjaa toimintaa. Tuntoaisti tunnetaan myös nimellä taktiiliaisti, josta voit lukea enemmän tästä blogikirjoituksestamme.

Tacto-pelit ovat Plugoa leikkisämpiä ja toimivat myös 4–10-vuotiaille lapsille, mutta niissä on sama hieno ja käyttäjäläheinen muotoilu, ja ne on yhtä helppo aloittaa. Tactosta on myös tuttuja ja klassisia versioita, kuten shakki, mutta hauskoilla Tacto-hahmoilla.

Löydä Tacto-pelit täältä Playshifun valikoimastamme.

Osmo

Haluatko opettaa lapsesi rohkeammaksi piirtäjäksi, tai ymmärtämään lasten ohjelmoinnin logiikkaa? Vai tarvitsetteko enemmän kertausta murtoluvuissa, loogista päättelykykyä vaativissa tehtävissä, ja numeroiden kanssa? Osmo-pelit ovat yksi Leluakatemian suosituimmista AR-leluista, ja ne olivat myös markkinoiden ensimmäisiä saatavilla olevia AR-leluja.

Osmo on alusta ja heijastin, johon kiinnität iPadin. Sitten ladataan sovellus, jonka jälkeen voit käyttää Osmo-pelisi mukana tulevia asioita. Piirustuslehtiö, geometriset muodot, numerot, autot – valittavana on monia erilaisia sarjoja, joissa kaikissa on pääpaino leikissä ja oppimisessa. Erittäin hauska ja helppokäyttöinen – lapset oppivat sen nopeasti.

Osmo-piirustussarjoja suositellaan erityisesti lapsille, jotka tarvitsevat hieman rohkaisua uskoakseen omiin luoviin kykyihinsä. Ja aikuisille, joiden piirustukset brontosauruksesta näyttävät usein enemmänkin sikaria polttelevalta hylkeeltä.

Löydä Osmo-pelimme täältä.

AR-maapallot - Orboot

Haluatko antaa lapsellesi mahdollisuuden kokea maailman ja avaruuden monimuotoisuutta? Tutustu siinä tapauksessa uusiin AR-maapalloihimme. Valikoimassamme on erilaisia sarjoja, joissa on teemana maailma, dinosaurukset tai Mars - ja uusia on tulossa. Maapallo itsessään on vain maapallo, mutta kun osoitat sitä iPadilla, se herää eloon 3D-kokemuksena näytöllä.

Satojen faktojen, kokemusten, haasteiden ja pelien avulla lapsesi voi oppia lisää siitä maapallon osasta, johon näyttö on suunnattu.

Upeaa interaktiivista oppimista, joka on myös hyvä tapa valmistautua esimerkiksi ulkomaanmatkalle. Monet meistä tuntevat kaukokaipuuta, ja voitte haaveilla yhdessä samalla, kun opitte uutta. Löydät Orbootin interaktiiviset lelut täältä.

Miten paljon ja millaista ruutuaikaa?

Onko lasten hyvä istua iPadin tai älypuhelimen kanssa tuntikausia? Milloin lapsi käyttää älylaitteita liikaa, mikä sopiva ruutuaika lapsille ja nuorille? Muun muassa nämä kysymykset askarruttavat monia vanhempia.

Pelastakaa Lapset ry:n yleinen suositus on, että sinun tulee vanhempana osallistua siihen, mitä lapset ja nuoret näytöllä todellisuudessa tekevät. Nyrkkisääntönä on, että mitä nuorempi lapsi on, sitä vähemmän hänen ajastaan tulisi kulua ruudun ääressä.

Jotkut sovellukset ja pelit kehittävät sekä sosiaalisia että teoreettisia taitoja, kun taas toiset ovat enemmänkin rentouttavaa ajanvietettä. Kumpaakin tarvitaan, ja kummallakin on aikansa.

Lasten ja nuorten digitaalisesta hyvinvoinnista voi lukea lisää Pelastakaa Lapset ry:n sivuilta täältä.

Löydä tasapaino

Opeta lapsesi käyttämään teknologiaa, kuten iPadia, AR:ta, 3D-laseja ja tietokoneohjelmia tavalla, joka edistää hyvinvointia ja kehittää uteliaisuutta. Tasapainon löytäminen on elinikäistä oppimista. Taito kehittää ja parantaa teknologiaa on meidän ihmisten ydinosaamisaluetta, sekä yksi täysin ainutlaatuisista ominaisuuksistamme. Sen ansiosta voimme tutkia solujamme ja lentää avaruuteen, ja matka on oikeastaan vasta alkanut.

Toivomme, että tämä blogikirjoitus herättää uteliaisuutesi, ja rohkaisee kokeilemaan AR:tä ja muita IT-pohjaisen leikin ja oppimisen muotoja lapsesi kanssa.

Onko Leluakatemiassa interaktiivisia leluja pienemmille lapsille?

Jos pidät enemmän vähän yksinkertaisemmasta teknologiasta, mutta joka kuitenkin kuuluu lasten tietotekniikan ja koodauksen genren alle, katso nämä pienet robotit:

Coding Critters -robotit ovat hurjan söpöjä pieniä eläinystäviä, joita voi koodata selkeillä painikkeilla. Valikoimassa on monia vaihtoehtoja söpöjen dinojen lisäksi. Ne sopivat jopa alkaen 3-vuotiaille lapsille, ja löydät ne täältä.

Meillä on laaja ja erittäin monipuolinen valikoima interaktiivisia leluja, jotka ovat loistava sekoitus erilaisia tapoja yhdistää digitaalinen ja perinteinen leikki. Katso koko valikoima täältä.

Kommentit
Kerro meille mielipiteesi
Your email address will not be published