Miksi keppihevosista on tullut niin suosittuja?
Keppihevosilla leikkiminen on kiehtonut lapsia jo vuosia – kenties isovanhemmillasi tai isoisovanhemmillasi oli myös keppihevonen uskollisena seuralaisena.
Mutta miksi niistä on tullut niin suosittuja nykyään? Ja mitä keppihevosen kanssa voi oikeastaan leikkiä? Se selviää tästä blogikirjoituksesta. Istu siis satulaan, tartu ohjaksiin ja opi lisää keppihevosten maailmasta.


Kaikki alkoi Suomesta
Keppihevosharrastus sai alkunsa Suomesta ja tuli erityisen suosituksi ja tunnetuksi Selma Vilhusen hauskan ja koskettavan dokumenttielokuvan "Hobbyhorse Revolution" myötä. Elokuva seuraa kolmea teini-ikäistä, jotka kohtaavat ennakkoluuloja keppihevosinnostuksensa vuoksi, mutta eivät anna sen lannistaa.
Suomen Keppihevosharrastajat ry on lajista kiinnostuneiden ja sitä harrastavien yhdistys Suomessa, ja se on kasvanut nopeasti lasten ja nuorten räjähdysmäisen kiinnostuksen myötä.
Jopa noin 10 000 lapsella ja nuorella arvioidaan Suomessa olevan keppihevonen, ja keppihevosiin liittyen järjestetään myös MM- ja SM-kisoja, valtakunnallisia keppihevostapaamisia ja useita alueellisia kilpailuja.
Ja trendi on levinnyt myös muualle maailmaan.
Leluakatemiassa voimme nähdä, että keppihevosen kanssa leikkimisestä on tullut valtavan suosittua. Keppihevosille ja oheistarvikkeille, kuten hyppyesteille ja suitsille, on valtava kysyntä. Ja siihen on hyvä syy.
Keppihevosella on hauska ratsastaa. Se stimuloi mielikuvitusta ja on samalla hyvää kuntoilua ja kehotietoisuuden harjoittamista.
Keppihevosia voi käyttää roolileikkeihin, joissa voi esittää sirkustaiteilijaa, prinsessaa, ritaria tai kenties cowboyta, joka ratsastaa tiehensä seikkailuilleen.
Mutta keppihevosesta on tullut suosittu erityisesti urheilulajina. Se tunnetaan myös nimellä Hobby Horse, ja harrastajat muodostavat suuren yhteisön. He tapaavat yhteistreenien, kisojen, mestaruuskilpailujen, ratsastusleirien ja näytösten merkeissä eri puolilla maata ja löytävät toisensa sosiaalisessa mediassa tai ratsastuskouluissa.
Jos olet utelias tietämään, mitä keppihevosen kanssa voi tehdä ja leikkiä, lue eteenpäin. Kerromme, mitä keppihevosella voi tehdä, ja esittelemme kolme hauskaa leikkiä.
Miten lapseni hyötyy keppihevosen hankkimisesta?
Haluaisiko lapsesi keppihevosen, tai harrastaa keppihevosurheilua? Silloin voit olla iloinen siitä, että lapsesi saa liikuntaa ja voi tulla osaksi yhteisöä, jossa voi syntyä uusia ystävyyssuhteita.
Jaloilla työskentelyn ja hyppäämisen harjoittelu vahvistaa lapsen motorisia taitoja, ajoitusta ja koordinaatiota. Ehkä lapsesi pitää myös painaa mieleensä jokin tietty ohjelma. Myös keppihevoskilpailuissa ja -näytöksissä rytmi, ryhti ja hyvä jalkatyö ovat huomion kohteena - aivan kuten oikeassa hevosnäytöksessä tai voimistelussa tai tanssissa.
Keppihevosta pitää myös hoitaa hyvin, ja antaa hänelle kiva nimi. Lapsi voi kenties harjata ja letittää sen harjaa. Riippumatta siitä, kuinka hyvä se on hyppäämään, keppihevonen on iloinen saadessaan hyvää hoitoa ja rapsakan porkkanan. Keppihevosella leikkiminen vahvistaa lapsesi empatiakykyä. Ehkä lapsesi leikkii, että keppihevonen pelkää hämähäkkejä tai rakastaa tiettyä kilpalajia erityisen paljon


Keppihevosharrastuksen aloittamisen 10 hyötyä
- Keppihevosella on hauska ratsastaa
- Lapsesi saa hyvää liikuntaa ja vahvemman kehon keppihevosella ratsastamalla
- Jokainen voi osallistua omalla tasollaan
- Lapsesi voi tehdä oman keppihevosen, lainata sellaisen ratsastuskoulusta tai voit ostaa keppihevosen hienojen ja todenmukaisten keppihevosten laajasta valikoimastamme
- Keppihevosella voi ratsastaa eri kilparatsastuslajeja
- Lapsesi voi saada uusia ystäviä tämän lajin kautta
- .. ja tulla osaksi intohimoista yhteisöä
- Lapsesi voi osallistua kilpailuihin ja näyttelyihin
- Jos lapsestasi tulee todella hyvä, hän voi osallistua jopa kansainvälisiin kisoihin
- Keppihevosharrastus on osallistavaa toimintaa. Se on halvempaa kuin "tavallinen" ratsastus ja aiheuttaa paljon vähemmän vammoja. Lisäksi aloittelijat ja erityistarpeiset lapset voivat liittyä suoraan mukaan.


Keppihevonen - vähemmän vaarallinen kuin oikea hevonen
"Hevosen taakse ei saa koskaan mennä." Se on luultavasti yksi ensimmäisistä opetuksista, jotka opit hevosten parissa.
Oikea ratsastaminen voi ollakin joskus vaarallista - jopa kokeneille ratsastajille, jotka joutuvat ehkä heitetyksi hevosen selästä ja saattavat joutua ensiapuun ruhjeiden tai vakavampienkin vammojen vuoksi.
Tässä mielessä keppihevosharrastus on paljon rauhallisempaa ajanvietettä. Keppihevonen ei nouse takajaloilleen eikä pelästy, jos traktori yhtäkkiä ajaa ohi - ellei ratsastaja sitten ajattele, että hevosella pitäisi olla juuri tällainen persoona.
Ravi, laukka ja hyppääminen keppihevosen selässä aiheuttavat korkeintaan joitakin mustelmia. Keppihevosta kannattaa siksi harkita hevosrakkaalle lapselle harrastuksena, jos isolla, oikealla eläimellä ratsastaminen tuntuu hieman liian arveluttavalta.


Keppihevosella ratsastaminen on paljon halvempaa ja helpompaa kuin ratsastustuntien ottaminen
Ratsastus ei ole aivan halpa harrastus, ja monet lapset ovat joutuneet luopumaan haaveestaan ratsastaa tai hankkia oma hevonen.
Keppihevonen on paljon halvempi vaihtoehto. Senkin voi koristella hienoilla valjailla, mutta se ei vaadi rehua tai kallista tallia. Ja keppihevosenkin kanssa voi osallistua hevoskisoihin.
Lapsille, joilla on erityistarpeita, voi keppihevonen olla tapa toteuttaa unelmaa ratsastustunneista tai omasta hevosesta. Se ei tietenkään ole sama asia, mutta tunne hevosesta huolehtimisesta ja samanhenkisten ihmisten löytämisestä, jotka myös ovat kiinnostuneita hevosista tai kilparatsastuksesta, on vahvasti läsnä keppihevosharrastuksessa.
Ratsastajat voivat oppia keppihevosilta
Joillekin keppihevonen on ensimmäinen askel oppia ratsastamaan ponilla tai hevosella. Itse asiassa voi olla eduksi yrittää tehdä ratsastusharjoituksia jalan ja mahdollisesti keppihevosella, ennen kuin joutuu sekä hallitsemaan hevosta että muistamaan harjoitellut asiat.
Psst: Harjaantuneiden ratsastajien nähdään usein myös juoksevan ympäri rataa harjoitellessaan kouluratsastusohjelmaa. Emme kuitenkaan ole (vielä) bonganneet heitä keppihevosten kanssa.


Mitä keppihevosella voi tehdä?
- Harjoitella muiden keppihevosintoilijoiden kanssa
- Katsoa kilparatsastusta ja yrittää jäljitellä harjoituksia keppihevosella
- Tehdä omia kilparatsastusohjelmia, jotka ensin suunnitellaan ja yritetään sitten muistaa
- Leikkiä "Kuningatar käskee" -leikkiä, jossa näytetään vuorotellen harjoitus, jota muiden on seurattava
- Luoda hyppy- tai kilparadan, ja suorittaa sen annetussa ajassa
- Harjoitella piruetteja ja laukanvaihtoa
- Varustella keppihevonen "haarniskalla" ja leikkiä turnajaisia
- Vaihtaa keppihevosta ja ratsastaa toisen hevosella, joka voi olla täysin erilainen. Ehkä toisen henkilön lemmikki pelkää punaisia kukkia tai rakastaa kovasti tötteröjäätelöä
- Harjoitella keihäsratsastusta
- Letittää harjaa tai tehdä muita kampauksia. Keppihevosilla riittää paljon kärsivällisyyttä harjattavana olemiselle
- Tehdä armeijarata, jossa ratsastetaan luonnossa ja hypätään siellä esiintyvien esteiden yli
- Osallistua keppihevoskilpailuihin tai järjestää omat pienet tai isommatkin kisat
- Kilpailla korkeushypyssä
- Leikkiä hevosraveja ja jakaa ruusukkeita nopeimmille hevosille.
Keppihevoskilpailu
Keppihevoskilpailut yleistyvät yhä enemmän, ja se on yksi nopeimmin kasvavista urheilulajeista muualla Euroopassakin. Esimerkiksi pelkästään Tanskassa, Leluakatemian kotipaikassa, järjestettiin vuonna 2021 kaikkiaan 37 keppihevostapahtumaa.
Jos lapsesi pitää kilpailusta tai muiden tapaamisesta, joilla on sama kiinnostuksen kohde, kannattaa rohkaistua ja kokeilla. Hänen ei ainakaan tarvitse tuntea olevansa yksin keppihevosinnostuksensa kanssa!
Nykyään keppihevoskilpailuja järjestetään sekä yksittäisenä aktiviteettina että seura- tai opiskelijakisoina. Ratsastuskouluille ja -seuroille on suhteellisen helppoa ja edullista järjestää keppihevostapahtuma. Sen yhteydessä oppilaat voivat harjoitella kilpailemista tällaisessa tapahtumassa.
Keppihevosten suomenmestaruuskilpailut ovat suurin vuosittain järjestettävä keppihevostapahtuma Suomessa. Vuonna 2023 kisataan Seinäjoella kesäkuussa.


Kolme hauskaa leikkiä keppihevosella
1) Vesiviesti
Tarvitset: 2 desilitramittaa/kuppia tai vastaavaa, kaksi identtistä läpinäkyvää astiaa ja 2 vedellä täytettyä vatia tai paljua
- Ratsastajat jaetaan kahteen joukkueeseen ja he asettuvat riviin
- 2 vedellä täytettyä paljua on asetettu yhtä pitkälle etäisyydelle starttiviivan jälkeen. Jokaisesta joukkueesta yksi ratsastaja ratsastaa paljujen luokse, ja täyttää mittakuppinsa vedellä
- Paluumatkalla oman joukkueen luo on kaksi astiaa - yksi kullekin joukkueelle, jotka on täytettävä vedellä
- Tarkoitus on täyttää oman joukkueen astiaan mahdollisimman paljon vettä asetetussa ajassa. Asettakaa aika niin, että jokainen joukkueessa onnistuu kulkemaan radan läpi ainakin kerran.
2) Kaikki kananpoikani
Tiedätkö vanhan hippaleikin? Se toimii loistavasti keppihevosella.
- Kanaemo on pellon toisessa päässä ja kutsuu poikasiaan
- Kananpojat ovat toisessa päässä ja niiden on nyt juostava kanaemon luo ilman, että kettu, joka seisoo keskellä peltoa, saa heidät kiinni
- Sen, jonka kettu saa kiinni, muuttuu ketunpoikaseksi, joka auttaa emokettua saamaan kananpoikia kiinni.
3) Hernepussikilpailu
Tarvitset kasan hernepusseja ja ämpärin.
- Ratsastaja saa hernepussin ja ratsastaa kääntömerkille saakka. Siellä on ämpäri, johon ratsastaja heittää hernepussin. Jos se ei mene sisään, ratsastaja voi yrittää uudelleen.
- Tämän jälkeen ratsastaja palaa takaisin lähtöviivalle. Matkan varrella on kasa hernepusseja, joista ratsastaja ottaa yhden ja antaa sen seuraavalle ratsastajalle, jonka on nyt vuoro koittaa onneaan.
- Tässä leikissä voi myös muodostaa kaksi joukkuetta, jotka kilpailevat ensimmäiseksi sijoittumisesta.
Vinkki: Neljäs leikki voisi olla hippaleikki, jossa kiinni jääneen täytyy pitää kiinni kiinniottajan hevosesta. Yhdessä pitkässä ketjussa kulkeminen vahvistaa osallistujien yhteistyötaitoja.
Keppihevosen varusteet - mitä kaikkea tarvitaan?
Kiinnostaako lastasi keppihevosen hankkiminen tai keppihevosharrastuksessa käyminen? Voit aloittaa ottamalla selvää, järjestetäänkö lähimmässä ratsastuskoulussasi keppihevostunteja. Siellä voi tyypillisesti lainata keppihevosta ja kokeilla lajia, josta on kiinnostunut. Useimpiin hevoskilpailuihin on myös mahdollista lainata keppihevosta, jos ei ole omaa.
Tärkeä osa keppihevosharrastusta on kuitenkin oma keppihevonen, jota voi koristella ja muokata mieluisekseen, antaa sille persoonallisuuden ja tehdä keppihevosesta aivan omanlaisensa.
Opi tuntemaan keppihevosen varusteet
Keppihevosurheilun vasta-alkajana oppii paljon uusia sanoja. Mitkä olivatkaan suitset ja pitäisikö niitä käyttää apuohjasten kanssa vai riimun sijaan?
Me autamme sinua ja annamme lyhyen katsauksen erilaisiin hienoihin lisävarusteisiimme.
Kiinnitä huomiota oikeanlaisten suitsien valintaan keppihevoselle. Valitettavasti valikoimamme Cheval Roi -keppihevosten lisävarusteet eivät sovi byASTRUPin keppihevosille.


Keppihevosen riimusetti
Riimua käytetään, kun esimerkiksi talutetaan hevonen tallilta harjattavaksi ja hoidettavaksi tai jos sitä viedään kävelylle. Joten jos kaiken on mentävä täysin oikein – kuten keppihevosharrastuksessa on tapana - niin riimu ei ole käytössä ratsastuksen aikana.


Keppihevosen suitset
Suitsia kutsutaan myös pätsiksi. Suitsissa on kuolain, joka tulee hevosen suuhun. Niistä ei saa vetää liian kovaa, sillä se on hevoselle epämiellyttävää.
Keppihevosen suitset voivat olla turpahihnalla tai ilman.
Jos keppihevonen pitää hyppäämisestä, niin sillä on hyvä olla turpahihnalliset suitset, sillä sen suorituskyky paranee, kun sen on annettava itsestään hieman enemmän. Turpahihnalliset suitset tunnistaa siitä, että ne risteävät turvan kohdalla.
Ravi-, kävely- ja laukkaohjelmiin sopivat suitset ilman turpahihnaa.


Keppihevosen apuohjakset
Martingaali eli keppihevosen apuohjakset tai valjaat sopivat keppihevoselle, jolla on taipumus kääntää tai heiluttaa päätään voimakkaasti.
Se soveltuu esimerkiksi käytettäväksi hypyissä hieman vaikeammin hallittavan hevosen kohdalla. Apuohjaksilla ratsastaja voi varmistaa, että hevonen ei nosta päätään liikaa hypyn aikana.
Pitäisikö keppihevosella olla oma talli?
Voitte halutessanne ostaa sille oman tallin.
Keppihevonen ei tarvitse tallia viihtyäkseen, mutta useilla intohimoisilla keppihevosratsastajilla on kotonaan useita hevosia ja talli, jossa ne voivat olla ja rentoutua päivän treenin jälkeen. Lisäksi keppihevoset ovat tallissa siistissä järjestyksessä, ja lapsi oppii myös tallin siistinä pitämisestä paljon.


Mistä voin ostaa keppihevosen?
Jotkut tekevät oman keppihevosen. Jos haluat, että asia etenee hieman nopeammin ja helpommin, voit ostaa meiltä hienon keppihevosen. Näin saat kauniin hevosen nopealla toimituksella, ja valittavana on monia upeita tammoja ja oria.
Kun ostat keppihevosen joltakin valikoimamme merkiltä, varmistut myös siitä, että saman merkin suitset sopivat keppihevosen kokoon. Voit ostaa esimerkiksi suitset ja riimusetin juuri Cheval Roi -keppihevosellesi.
Keppihevosella ratsastaminen tai "kepparin" omistaminen käsitteenä on periaate tai sydämenasia, jota pidetään erittäin tärkeänä ja jonka suhteen voi myös olla hieman omapäinen; kaikki tekevät sen tyylillään.

