Koulunalku 2024: Leikkikää yhdessä numeroilla ja kirjaimilla
Kaikki te hyvät vanhemmat, joita oman pienen piltin koulunalku vielä vähän hirvittää:
Kaikki tulee menemään hyvin!
Tästä blogikirjoituksesta voit lukea, kuinka voit helposti tukea lapsesi koulun aloittamista ja samalla vahvistaa suhdettanne.
Tuntuuko sinustakin, että lapsesi on yhtäkkiä etäämpänä sinusta?
Koululaisen vanhempina on joskus vaikea tietää, mitä oma lapsi todella tekee
Tässä on selvä ero päiväkotiaikoihin. Enää ei ole samanlaista mahdollisuutta jutella opettajien ja muiden aikuisten kanssa päivittäin naulakoiden luona.
Kun koulu- ja työpäivän jälkeen vihdoin näet lapsesi, keskustelu on todennäköisesti jotain tämän suuntaista:
”Moi kulta, mitä teit koulussa tänään?”
”En mitään.”
”Oliko koulussa kivaa?”
”Joo.”
”Mitä tarkoitat sillä, ettet ole tehnyt mitään? Olet varmasti kuitenkin oppinut paljon uutta?”
”En muista. Mitä me syödään tänään?”
”No opettelitteko te kirjaimia tai leikitte esimerkiksi jotain hauskaa?”
”En tiedä.”
”Entä onko matikan opettaja kiva?”
”Joo kait”
”No kiva kuulla. Entä….”
Ja niin edelleen.
Kuulustelu ei yleensä johda mihinkään. Voi olla lähes mahdotonta saada lapsi kakistamaan tietoja ulos päivästään. Tarvitaan siis muita menetelmiä – ja onneksi, sillä tiedossa on jotain kivaa!
Tärkeintä on saada lapsesi tuntemaan, että olet edelleen tukena ja kiinnostunut hänen asioistaan, vaikka etäisyys välillänne onkin kasvanut.
Koulun aloitus 2024: Näin tuet lastasi
On täysin mahdollista löytää tapa, jolla yhä jaat lapsesi maailman hänen kanssaan, ja joka toimii teille molemmille. Koulun aloitus voi jopa olla lapsellesi vielä parempi kokemus, kun osoitat kiinnostusta hänen oppimiseensa positiivisella ja mukaansatempaavalla tavalla.
Tässä on 3 hyvää tapaa lisätä läheisyyttä välillänne ja tukea lapsesi oppimista koulun alkaessa:
1: Altistusmenetelmä
Sijoittele erilaista oppimateriaalia ympäri kotia:
Laita esimerkiksi magneettikirjaimia jääkaapin oveen, ja hanki vanhojen Disney-palapelien tilalle palapelejä, joiden avulla voi harjoitella parittomia ja parillisia lukuja. Osta vaahtomuovinumeroita, joilla voi leikkiä kylvyssä, ja ripusta kellotaulun kuva eteiseen. Kun numerot ja kirjaimet ovat luonnollinen osa lapsesi arkipäivää, saattaa hänen mieleensä muistua helpommin, mitä tänään tapahtui koulussa.
Varusta kotisi sen mukaan, että sinulla on nyt koulua käyvä lapsi, ja sisällytä numerot ja kirjaimet luonnolliseksi osaksi kodin sisustusta. Täältä löydät inspiraatiota erilaisiin tapoihin leikkiä numeroilla ja kirjaimilla.
2: Mukava yhteinen hetki -menetelmä
Istukaa kotiin tullessa yhdessä rauhassa alas – ehkä tavalliseen tapaanne vaikka välipalan tai teekupposen ääreen. Tämä hetki on otollinen pienille oppimispeleille, ja niitä on hyvä jättää kotona esille. Leluakatemiasta löydät paljon erilaisia oppimispelejä.
Centicubes-laskentakuutiot ovat myös oiva tapa rakentaa, ja usein lapsi innostuu juttelemaan vähän myös matematiikkaan liittyvistä asioista tai tekemään pieniä laskutoimituksia samalla, kun rakennatte paloista hienoa robottia, leikitte aakkosalligaattoreilla tai pelaatte ”Kalasta 10” -matematiikkapeliä.
Voit etsiä hauskoja matematiikkaan liittyviä leikkejä, pelejä ja tehtäviä esimerkiksi Kiva koulu -teemasivuiltamme ”Koulun aloitus” tai ”Eskari”-kategorioista, jotka voivat tehdä kotona harjoittelusta hauskaa lapsellesi.
3: Palkitsemismenetelmä
Lapsesi voi olla todella vaikea löytää sanoja selittääkseen, mitä koulussa on tapahtunut. Ihan sama miten päin kysyt. Sosiaaliset tapahtumat saavat tärkeimmän roolin lapsesi koko ensimmäisenä kouluvuonna. Uudet teoreettiset taidot hiipivät tietoisuuteen pikkuhiljaa, mutta lapsen suurimmat kokemukset ovat luonteeltaan luultavasti enemmän sosiaalisia. Ne ovat myös erittäin tärkeitä lapsellesi, koska turvallinen ympäristö on välttämätön uusien taitojen oppimisille. Yritä siis esittää lapseltasi hieman konkreettisempia kysymyksiä. Yksi hyvä tapa on kysyä, onko koulussa joku lapsi tai aikuinen, joka ansaitsisi palkinnon tänään. Jos lapsesi vastaa kyllä, kysy kuka ja miksi.
Voit myös kysyä, onko koulussa joku lapsi tai aikuinen, joka ei lapsesi mielestä ole ansainnut palkintoa tänään. Kuka? Miksi?
Sosiaaliset taidot ovat yhtä tärkeitä – tai jopa tärkeämpiä – kuin osata laskea kymmeneen ja oppia kirjoittamaan oma nimi ensimmäisellä koulutunnilla.
Rohkeus, uteliaisuus ja hyvä itsetunto ovat lapsesi tärkeimpiä työkaluja.
Lapsesi tarvitsee sinun tukeasi ja luottamustasi, sekä kannustusta siihen, että koulun aloittaminen on jännittävää ja haastavaa. Haaste, johon lapsi on valmis ja josta hän saa paljon irti.
Muutama neuvo asiantuntijoilta koulun alkuun
Leluakatemian kotipaikan Tanskan koululautakuntien liitto on nimeltään Skole & Forældre (Koulu & Vanhemmat). He ovat tehneet perusteellisen listan hyvistä neuvoista sinulle, jolla on koulua aloitteleva lapsi. Lista on pitkä, mutta se on myös täynnä erittäin hyviä ajatuksia, joita me Leluakatemian Leikkitädit ja -sedät voimme ehdottomasti suositella.
Tässä tärkeimpiä poimintoja:
- Kohtaa koulu, opettajat, muut vanhemmat ja heidän lapsensa positiivisin odotuksin.
- Luota siihen, että lapsesi opettaja haluaa lapsellesi parasta.
- Lapsesi saattaa olla hermostunut, jännittynyt tai väsynyt ensimmäisinä päivinä ja viikkoina. Tarjoa turvaa ja mukavaa yhdessäoloa.
- Älä joka kerta sisällytä lasta sinua askarruttavien asioiden pohtimiseen.
- Laatikaa yhdessä luokan vanhempien ja opettajien kanssa säännöt toimivalle positiiviselle yhteydenpidolle ja tiedon jakamiselle.
- Kuuntele lastasi aina ymmärtäväisesti, mutta tiedostaen, että asiat voidaan kokea monella tavalla.
- Kanna kortesi kekoon luokkahengen luomisessa ja sen vaalimisessa. Lapsesi tarvitsee vaihtelevia leikkimahdollisuuksia.
- Olet roolimalli lapsellesi ja näytät hänelle tietä oppimiseen sekä positiiviseen vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön.
- Joissakin kouluissa panostetaan kotitehtävien sijasta enemmän sosiaalisiin tai muihin aktiviteetteihin, joihin vanhemmatkin voivat osallistua.
Voit lukea koulun aloituksesta lisää myös esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton sivuilta tai Vanhempainliiton oppaasta.
Uusi tieto jää päähän parhaiten, kun oppiminen tapahtuu usealla eri tavalla, joten on erinomainen idea harjoitella kotona uusia asioita ja käsitteitä koulusta käyttämällä erilaisia harjoituskirjoja ja pelejä, sekä vain leikkimällä ja juttelemalla.
Kun olet kiinnostunut lapsesi koulunkäynnistä, saa se hänet tuntemaan, että häntä tuetaan ja hänestä välitetään, mikä puolestaan vahvistaa itsetuntoa ja halua oppia lisää.
Ja muista: Kaikki tulee menemään hyvin!