Kuuntele vauvaasi: Helppoja vinkkejä vauvan äänien ymmärtämiseen

Opi erottamaan vauvan itkun äänet
5. huhtikuuta 2023

Kuinka opin kuulemaan ja ymmärtämään vauvani ääniä, jokellusta, kitinää ja itkua?

BYÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ !!!

Varsinkin vauvan ensimmäisinä kuukausina kaikki itku on hyvin samankuuloista ja sitä voi olla vaikea tulkita. Ajoitus on harmillinen, koska se ajanjakso, jolloin vauvasi itkee tyypillisesti eniten, on yleensä se samal, kun olet itse vielä melko epävarmana uuden äärellä, ja kaiken lisäksi et todennäköisesti nuku tarpeeksi.

Siksi kiirehdimme apuun parhaiden vinkkiemme kanssa, joiden avulla toivottavasti opit ymmärtämään paremmin vauvasi ääntelyä ja itkuja. Olemme saaneet myös apua terveydenhoitajalta - ja 8 lapsen äidiltä - Marianne Højer Andersen, joka käsittelee seuraavia asioita:

  • Rauhallisena pysyminen, kun vauva itkee
  • Mikä saa lapsesi itkemään
  • Dunstan Baby Language -menetelmä vauvan äänten tulkitsemiseen
  • Hyviä neuvoja, kun vauva itkee

Katso myös blogikirjoituksemme, jossa Marianne antaa vinkkejä vauvasi hentojen signaalien ymmärtämiseen. Siten saat ehkä selville vauvan tarpeen jo ennen kuin hän itkee.

Yritä pysyä rauhallisena, kun vauva itkee

Vauvan itku on sydäntäsärkevää kuunneltavaa, ja meidät on ohjelmoitu niin, että yritämme parhaamme mukaan lohduttaa vauvaa. Monien vanhempien reaktio on yrittää kaikkea mahdollista, jotta itku loppuisi välittömästi. Helposti voi kuitenkin käydä niin, että joudut paniikkiin ja unohdat, että vauvan ympärillä on parasta toimia rauhallisesti.

Sinulle ehkä antaa mielenrauhaa tieto siitä, että on täysin normaalia, että vauva itkee paljon joka päivä. Et todennäköisesti tee mitään väärin - eikä itkun tarvitse olla koliikkia.

Keskimäärin 2 viikon ikäinen vauva itkee noin 80-90 minuuttia joka päivä. Itku vähenee pikkuhiljaa, ja vauvat itkevät 3 kuukauden iässä keskimäärin n. 50 minuuttia päivässä. On tärkeää muistaa, että tämä on keskiarvo. Vaihtelut ovat suuria, ja on normaalia, että vauvat itkevät keskiarvoa vähemmän – tai enemmän.

Joillakin vauvoilla on itkukaava, joka toistuu päivästä toiseen. Toisilla on itkupäiviä ja rauhallisempia päiviä, ja käytös voi olla melko arvaamatonta. Useimmat lapset itkevät eniten iltapäivällä ja alkuillasta.

Kärsivällisyys, rauhallisuus ja huolenpito ovat tärkeimpiä asioita itkevälle vauvalle. Harjoittele rauhallista läsnäoloa ja myös itkun sietämistä samalla kun yrität lohduttaa vauvaa. Vauvasi tuntee läsnäolosi, vaikka sinulla ei olisi kaikkia lohdutuskeinoja hallussasi heti sillä hetkellä.

Kokeile myös luoda rauhallinen ympäristö säätämällä valaistusta ja/tai soittamalla rauhallista musiikkia, jotta vauvasi ja sinä voitte rentoutua. Pyydä apua ystäväpiiriltä käytännön asioihin ja alenna rimaa kunnianhimoisten äitiyslomatavoitteiden suhteen. Jos perheessä on kaksi aikuista, yrittäkää levätä tai nukkua vuorossa.

Ole myös kärsivällinen itsesi kanssa. Teet parhaasi ja pystyt päivä päivältä paremmin lukemaan vauvasi ilmeitä, signaaleja ja itkuja.

Miksi vauvani itkee?

Vauvan itku ilmaisee aina jonkinlaista tarvetta - että jokin ei ole niin kuin lapsi haluaa, ja että lapsesi tarvitsee apuasi. Siksi sinun tulee tietysti aina reagoida, kun lapsesi itkee - mutta reaktiosi vaihtelee lapsesi tarpeiden mukaan.

Vauvasi voi itkeä monista syistä. Joten ei ole lainkaan kummallista, että eri tarpeiden ja itkujen opettelu vie aikaa:

  • Vauvasi on nälkäinen tai janoinen.
  • Vauvasi haluaa syliin.
  • Vauvasi haluaa täyttää imemistarpeensa.
  • Vauvasi tarvitsee puhtaan vaipan.
  • Vauvasi tarvitsee kontaktia.
  • Vauvasi kokee kipua.
  • Vauvallasi on epämukava olo.
  • Vauvallasi on liian kuuma tai kylmä.
  • Vauvasi on yliväsynyt.

Dunstan Baby Language - opas vauvan äänien / itkujen erojen ymmärtämiseen

Australialainen Priscilla Dunstan on alunperin oopperalaulaja ja hänen teoriansa mukaan kaikki 0–3 kuukauden ikäiset vauvat käyttävät samoja viittä ääntä viestiäkseen tarpeistaan. Teoria ei ole tieteellisesti perusteltu, mutta sitä kannattaa kokeilla.

Nää (eng. Neh) = Nälkäinen ..
Ensin vauva sanoo "Nää" lyhyenä äänenä. Jos vauva ei saa ruokaa, vauva alkaa nostaa äänenvoimakkuutta ja huutaa / itkeä "NnnnnnnnnnÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ". Kiinnitä huomiota nimenomaan "N"-ääneen alussa. Se tulee vauvan kielen liikkeestä, kuten silloin, kun vauva imee rintaa tai pulloa.

Lisäämme vielä, että voit myös huomata, vauvan tekevän ikään kuin etsiviä tai hennosti imeviä liikkeitä suullaan. Silloin on aika kaivaa oma maitobaari esiin tai tehdä tuttipullo valmiiksi.

Owaa (eng. Owh) = Unelias. 
Tässä itkussa ei ole "E"-ääntä. Kuuntele sen sijaan pyöreämpää vokaalia vauvan jokeltavassa tai itkevässä äänessä.

Hee (eng. Heh) = Epämukavuus.
Märkä vaippa, tiukat vaatteet, kutina, ylistimulaatio, epävarmuus ja muut olotilat tai tunteet, joista vauva ei pidä. Tätä voi olla vaikea erottaa "Neh"-äänestä. H ei ole kova "H".

Eair = ilmaa alavatsassa. 
Äänen alussa on terävämpi ääni joka tuntuu tulevan suoraan vatsanpohjasta. Vähän kuin silloin, kun täytyy vetää tai nostaa jotain raskasta. "R"-ääni lopussa yhdessä vauvan liikkeen kanssa, missä hän vetää jalkansa koukkuun vatsan päälle, ovat selviä merkkejä "Eair"-äänestä. Ja että vaipasta kuuluu rutinaa.

Eh = ilmaa ylävatsassa.
Röyhtäys on matkalla. Vauva käyttää kaulan lihaksia tehdäkseen kovan "E"-vokaalin äänen alussa "työntääkseen" röyhtäyksen ulos.

Ehkä teoriassa on jotain perää, ja näiden vinkkien avulla olet paremmin valmistautunut kuulemaan eron vauvasi itkussa. Jos haluat oppia lisää, voit googlettaa lisätietoa aiheesta. Youtubesta löytyy videoita, aiheeseen liittyviä kirjoja ja jopa kursseja englannin kielellä.

Onko sinun vaikea kuulla itkussa eri vivahteita? Siinä tapauksessa joistakin alla olevista neuvoista voi olla apua.

Hyviä neuvoja, kun vauva itkee

  • Suojele vauvaasi kovilta ääniltä, kuten television, astianpesukoneen, radion ääniltä tai muilta melunlähteiltä, jotka voivat aiheuttaa levottomuutta ilman että edes itse huomaat. Taustamelua on myös monen aikuisen hyvä välttää, mutta emme vain huomaa, kuinka kaikki äänet ympärillämme voivat itse asiassa stressata meitä.
  • Anna ruokaa. Vaikka saatat ajatella, että vauvasi on kylläinen tai syönyt äskettäin, vauva voi hyvinkin olla janoinen tai nälkäinen. Se, että jokaisen aterian välillä pitäisi olla 3-4 tuntia, ei välttämättä päde kaikkiin vauvoihin.
  • Ota vauvan vaatteet ja vaippa pois ja anna pakaroiden ja ihon saada ilmaa. Vaatteet ja vaipat voivat kiristää ja aiheuttaa epämukavuutta, ja pieni vauvasi on tottunut olemaan alasti vatsassasi. Silloin kun voit, lisää lämmitystä kotona ja anna vauvan maata alasti vartalosi päällä tai pyyhkeen päällä. Voit vapaasti kääriä peiton tai viltin vauvan ympärille, jos vauvasi pitää siitä. Mutta yritä välttää vaatteiden saumojen ja vaippojen rajoittavaa tunnetta vauvan iholla. Ehkä siitä johtui, että vauva alkoi itkemään.
  • Ehkä vauvallasi on vatsakipua? Jos mietit, voisivatko vauvasi levottomuuden ja itkuisuuden syynä olla vatsakivut, anna vauvallesi lämmin kylpy ja hiero hellästi vauvan vatsaa. Aseta vauva tarvittaessa selälleen reisiesi päälle, jotta voit tehdä polkemisliikettä hänen jaloillaan. Pyri luomaan kontakti lapseesi ja kuuntele, tunne ja tarkkaile, helpottavatko hieronta ja "polkeminen" hänen oloaan.

  • Vauvasi haluaa ehkä olla lähelläsi. Et ehkä ole yhtä tehokas, kun vauva on rinnallasi - mutta ei se haittaa. Voit olla tehokas joskus toiste. Sotku voi odottaa ja voit syödä valmisruokaa tai aamiaista illalliseksi. Käytä kantoliinaa tai kantoreppua kantaaksesi vauvaa lähellä vartaloa. Lähellä sinua, tuoksusi ja sydämenlyöntisi rauhoittavat vauvaasi, ja saatat pystyä tekemään joitain kotitöitä tai lähtemään kävelylle samaan aikaan.

Miksi vauvani itkee erityisesti iltaisin?

Suurin osa vauvoista itkee huomattavasti enemmän illalla, koska tähän aikaan vuorokaudesta heidän aistinsa ovat täynnä ärsykkeitä - aivan kuten meillä aikuisillakin voi joskus olla.

Jos olet itse väsynyt, voit nopeasti turhautua vauvasi itkuun, ja tämä vaikuttaa vauvaasi, joka tulee vielä levottomammaksi. Jos levottomia ja itkuisia päiviä ja iltoja on usein, pidä muutama päivä viikossa täysin vapaana ilman tapaamisia ja tapahtumia. Sinä saat kyllä sosiaalisen elämäsi uudelleen käyntiin, kun vauvasi on hieman isompi. Välittäminen ja läsnäolo vain vauvan ja vanhempien kesken voi olla hyvin yksinkertainen tapa vähentää itkua.

Onko vauvallani koliikki?

SVauvat voivat kärsiä koliikista 3 viikon iästä 3 kuukauden ikään. Tilaa kuvataan jatkuvaksi itkuksi yli 3 tuntia päivässä, yli 3 päivänä viikossa vähintään 3 peräkkäisen viikon ajan. Se ei ole kuitenkaan lääketieteellinen diagnoosi.

Ei tiedetä, onko olemassa selkeää syytä sille, miksi jotkut vauvat itkevät niin paljon. Se voi olla vatsakipua, joka alkaa helpottaa ruoansulatusjärjestelmän kypsyessä noin 12 viikon iässä.

Yritä pysyä rauhallisena ja toiveikkaana, vaikka ajanjakso olisi rankka. Voit harkita myös (vaihtoehtoisen) hoidon hakemista, jos lapsesi itkee hyvin monta päivää viikossa. Ei kuitenkaan ole varmaa, että hoito tehoaa sen paremmin, ennen kuin itkut luonnollisesti vähenevät noin 3 kuukauden iässä. Hoito voi tuoda mielenrauhaa ja vähentää riittämättömyyden tunnetta, mikä voi helpottaa itkun kohtaamista ja käsittelyä ilman paniikkia. Mutta ehkä voit myös löytää mielenrauhan joistakin tämän blogikirjoituksen vinkeistä. Jokainen vauva on erilainen, ja niin myös parhaat keinot niiden rauhoitteluun. Jälleen on täysin okei pyytää apua ystäväpiiriltäsi, jotta sinulla on enemmän kapasiteettia lohduttaa lastasi.

Kuinka tukea vauvasi kieltä ja sosiaalista kehitystä

Vastaa vauvasi ääniin. Kun vauvasi saa vastauksen, sillä on suuri vaikutus siihen, kuinka paljon vauva käyttää ääntään yhteydenpitoon muiden kanssa.

Kun vauva on noin 2 kuukauden ikäinen, tulevat ensimmäiset hymyt, ja äänien repertuaari kasvaa. Kokeile vauvasi kanssa sellaista, että päästätte ääniä vuorotellen. Myös ilmeet ja liikkeet ovat osa tätä vuorovaikutusleikkiä. Tässä kohtaa sinä aloitat "keskustelun" pienen vauvasi kanssa, mutta kun vauva on 4-5-6 kuukauden ikäinen, on hän useimmiten se, joka aloittaa jokeltelutuokion.

Voit tukea vauvasi kielenkehitystä seuraavilla tavoilla:

  • Puhu vauvallesi. Mieluiten lempeällä äänensävyllä, lyhyillä lauseilla ja useilla toistoilla.
  • Vastaa, kun vauvasi sanoo jotain, esim. jäljittelemällä vauvasi ääniä tai pukemalla sanoiksi, millä vauvasi leikkii tai hän sanoo.
  • Ole katsekontaktissa vauvaasi ja hymyile hänelle.
  • Muista tauot – ja anna vauvallesi tilaa vastata.
  • Laula lauluja ja lue ääneen lapsellesi – katselkaa ensikirjoja ja puhu vauvalle näkemästänne.
  • Sanoita, mitä luulet lapsesi ajattelevan, tuntevan ja kokevan.

Lisää Mariannesta

Marianne Højer Andersen on koulutettu terveydenhoitaja ja käyttäytymispsykologian valmentaja, ja hänellä on Family Health -niminen yritys. Hän tarjoaa terveysneuvontaa kotona lapsiperheille, vierailee äitiryhmissä ja pitää konsultaatioita omalla klinikallaan.

Löydät Mariannen täältä:

https://www.instagram.com/dkfamilyhealth/

https://www.facebook.com/dkFamilyHealth

www.dkfamilyhealth.com 

Tai ota yhteyttä Marianneen puhelimitse: +45 6014 7071

tai sähköpostitse: kontakt.familyhealth@gmail.com

Related posts