Leijaopas: Näillä ohjeilla leijaa lennättämään

Lapset puistossa lennättämässä leijaa
25. helmikuuta 2022

Hyvä tietää, kun suunnitelmissa on kokeilla leijan lennättämistä

Jos mieli kaipaa tuulen tuiverrusta tukassa, raitista ilmaa ja punaisia ​​poskia, etsikää pelto, puisto tai rantaniitty, ja laskekaa leija taivaalle. Kuulostaako vähän liian helpolta? Ehkä sinulla on lapsuuden muistoja niistä tyhmistä leijoista, joiden pyrstö ei jaksanut nousta ilmaan kuin pariksi sekunniksi. Tai ehkä törmäsit leijallasi torpedon lailla opettajaasi, joka menetti rytäkässä paitsi hattunsa ja silmälasinsa, myös huumorintajunsa?

Leijan lennättäminen on hauska harrastus, jossa koko perhe pääsee ulkoilemaan raittiissa ilmassa. Tässä blogitekstissä annamme sinulle perusvinkkejä leijan lennättämiseen ja valitsemiseen. Lyhyesti sanottuna, kaikki mitä sinun tulee tietää saadaksesi loistavan kokemuksen leijojen lennättämisestä yhdessä lapsesi kanssa.

 

Kuinka lennätän leijaa?

Kun haluat laskea leijan ilmoille, valitse päivä, jolloin on heikkoa tuulta. Ei tyyntä, muttei myöskään kovaa tuulta tai voimakkaita puuskia.

Toimi seuraavasti:

  1. Etsi paikka, jossa ei ole suuria puita tai rakennuksia, ja jossa voit juosta vapaasti. Leijan lennättämiseen tarvitaan vähintään kaksi henkilöä.
  2. Kelaa vähintään 20 m siimaa vapaaksi ja seiso niin, että toinen pitää puolasta tai kelasta kiinni siiman kanssa ja toinen leijasta.
  3. Leijaa pitelevän on nyt käveltävä pois tuulen suuntaisesti leija kädessään. Kun kävelet pois, tuulen on siis puhallettava selkääsi vasten. Kävele, kunnes siima on suora, ja käänny sitten niin, että olette vastakkain. Tuulen täytyy nyt puhaltaa leijaa pitelevään kasvoihin.
  4. Pidä nyt leijaa ylhäällä ilmassa ja sen etuosa kohti siiman toisesta päästä pitävää henkilöä, joka on ohjaaja. Tunne kuinka tuuli tarttuu leijaan ja päästä se ilmoille, kun se alkaa nykiä tuulen voimasta. Sitten se viilettää taivaalle lentäjä pitäessä sen ankkuroituna maahan siiman avulla.
  5. Jos leija alkaa vajota, nykäise siimaa tai siirry muutama askel tuulta vasten.

 

Poika leijan kanssa

Turvallinen leijan lennättäminen:

  • Älä koskaan lennätä leijaa sateessa tai ukonilmalla. Vaikka ei ukkostaisi, pilvissä voi olla sähkövarausta.
  • Älä koskaan lennätä leijaa korkeajännitelinjojen lähellä.
  • Älä koskaan lennätä leijaa niin, että leijasiimat ylittävät tien.
  • Älä häiritse eläimiä leijallasi - varsinkin hevoset voivat pelästyä niitä paljon.

 

Mikä leija minun pitäisi valita?

Leluakatemian verkkokaupassa on saatavilla monenlaisia ​​leijoja, jotka löydät täältä. Olemme onnekkaita, kun saamme tehdä yhteistyötä joidenkin alansa taitavimpien ja kokeneimpien leijavalmistajien kanssa, ja saada heiltä hyödyllisiä vinkkejä oikeanlaisen leijan valintaan.

Ei ole olemassa oikeanlaista ja vääränlaista leijaa. On monia erilaisia leijoja, joilla on mahdollisuus tehdä eri asioita. Hyödynnä kaikki tämän oppaat vinkit valitaksesi leijan, jonka lennättämistä et malttaisi odottaa!

Hyviä leijoja alkaen noin 5-vuotiaille lapsille ovat 1-riviset leijat. Niiden joukosta löydät sekä perinteisen vinoneliön muotoisia timanttileijoja että kauniita linnun muotoon tehtyjä leijoja­, ja paljon muuta. Pääasia on, että leijan saa lentämään. Pitkäpyrstöiset leijat sopivat hyvin tälle ikäryhmälle.

Hieman vanhemmille, yli 9-vuotiaille lapsille, asiantuntijat suosittelevat 2-rivisten leijojen, patja- tai taitoleijojen kokeilemista. 1-rivinen on edelleen myös hyvä valinta. 9-vuotiaasta lähtien käytetään usein 2-rivisiä leijoja, ja nyt vain lapsesi kärsivällisyys ja rohkeus ovat rajana, kun valitsette sopivaa leijaa hänelle. Tai sinulle, sillä leijan lennättäminenhän on ehdottomasti tarkoitettu myös aikuisille!

 

Mikä on 1-rivinen ja 2-rivinen leija?

Leija koostuu itse leijasta, joka on levitetty kangas-, paperi- tai muovipala, ja usein siinä on myös pyrstö. Pitkäpyrstöiset leijat ovat vakaampia kuin lyhytpyrstöiset leijat - mutta ne voivat olla myös liian pitkiä.

Leijassa on 1 tai 2 siimaa, joita pidät kädessäsi kahvassa, puolassa tai hihnassa. Yhdellä siimalla varustetut leijat ovat helposti hallittavissa ja ne on helpompi saada nousemaan kuin kaksisiimaiset leijat.

2-rivisillä leijoilla voi puolestaan ​​tehdä temppuja, koska niissä on siima jokaisessa kulmassa ja siksi niitä voidaan ohjata. Pienellä harjoittelulla vanhemmat lapset voivat saada leijan syöksymään, tai tekemään ympyrää ja siksakkia taivaalla. Se näyttää hyvältä, mutta vaatii käsiltä myös hieman taitoja.

 

1-rivinen leija2-rivinen leija

 

Onko hinnalla merkitystä?

Leijojen hintaerot johtuvat niiden erilaisesta suunnittelusta, kestävyydestä ja ohjattavuudesta. Suuret, kahdella siimalla varustetut leijat, jotka kestävät voimakkaita tuulia, ovat vaikeammin hallittavia ja kalliimpia, mutta tarjoavat todella huikean kokemuksen, jonka ansiosta ylpeä leijalentäjä voi tuntea tuulen voimat ja aerodynamiikan erittäin selkeästi. Näitä leijoja lennättääksesi sinun on kuitenkin oltava yli 9-vuotias, ja osata toimia leijan kanssa kärsivällisesti, tai lennättää leijaa vanhemman kanssa.

Halvemmat leijat ja 1-riviset leijat voivat aiheuttaa saman kihelmöinnin tunteen vatsassa, kun niiden kauniit pyrstöt lepattavat korkealla taivaalla. Ne on myös helppo saada kohoamaan taivaalle. Mutta ole tarkkana tuulen kanssa, sillä halvemmat leijat voivat myös taipua helpommin tuulisella säällä.

 

Leija

Tee-se-itse-leija – valmista oma leijasi

Olet saattanut tehdä lapsena oman leijan puutikuista ja paperista, sanomalehdistä tai vanhoista muovipusseista. Oman leijan tekeminen on hauskaa ja sen voi koristella monella eri tavalla. Leija on ympäristöystävällisempi, jos käytät kierrätysmateriaaleja.

Oman leijan tekeminen on hauska ja luova projekti, johon jo esikouluikäiset lapsetkin voivat osallistua, ja netistä löydät paljon erilaisia ja hyviä ​​ohjeita.

Hyviä tuulia uuteen harrastukseen!

Kommentit
Kerro meille mielipiteesi
Your email address will not be published