Leikkiopas 1: Hauskaa tasapainoaistin harjoitusta lapsille

Hauskaa tasapainoaistin harjoitusta
12. toukokuuta 2022

Leikkiopas 1: Hauskaa tasapainoaistin harjoitusta lapsille

“Jotta lapset saisivat parhaan mahdollisen alun, tulee meidän keskittyä heidän sensomotorisiin edellytyksiinsä”
  - Mette Drescher Jensen ja Vibeke Schultz, SanseMotorik-terapiaohjaus

Tasapainoaisti on yksi lapsesi kolmesta ensisijaisesta aistista. Kaksi muuta ovat lihas- ja nivelaisti ja tuntoaisti (kutsutaan myös kosketusaistiksi).

Sanotaan, että rakkaalla lapsella on monta nimeä ja niin on myös aisteilla. Tasapainoaisti kuuluu liikeaistin ohella vestibulaariseen aistijärjestelmään.

Tämä on ensimmäinen neljästä Leikkioppaastamme, jotka keskittyvät lasten motorisiin aisteihin. Lue, ja poimi ideat lapsesi tasapainoaistia stimuloivista hauskoista leikeistä.

Leluakatemian Leikkiopas:

  • on SanseMotorik.net-palvelun psykomotoristen terapeuttien innoittama
  • sisältää hauskoja, selkeitä ja helppoja aktiviteetteja
  • tarjoaa työkaluja, joilla voit tukea lapsesi oppimista ja hyvinvointia

Mikä on tasapainoaisti?

Tasapainoaisti varmistaa, että aivot saavat tietoa asennostamme sekä pysty- ja vaaka-asennossa että diagonaalisessa (vinossa) asennossa. Kaikkien lasten - ja aikuisten - olisi hyvä stimuloida tasapainoaistiaan säännöllisesti.

Tasapainoaistimme yhdessä muiden ensisijaisten aistiemme kanssa on koko motorisen kehityksemme perusta, jossa sen tehtävänä on ylläpitää vakautta ja keskittymistä. Se on myös erittäin tärkeä kielemme kehityksen kannalta ja vaikuttaa myös kykyymme hallita silmiemme toimintoja.

keinuminen ja leikkiminen kehittää tasapainoaistia

Miksi tasapainoaisti on tärkeä?

Tasapainoaisti liittyy läheisesti näköaistiimme. Se auttaa meitä vakauttamaan silmän- ja pään liikkeiden vaikutuksesta aiheutuvan aistiedon muutokset aivoissa, jonka ansiosta pystymme kohdistamaan katseemme ympäristössämme ja hahmottamaan sitä paremmin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vaikka liikutamme päätämme ja vartaloamme, pystymme silti säilyttämään kiintopisteen silmillämme niin, että näkemämme asiat eivät poukkoile silmiemme edessä. Ja juuri tämä kehitys on välttämätöntä, jotta voimme oppia lukemaan ja kirjoittamaan.

Niillä lapsilla ja aikuisilla, jotka eivät ole kovin aktiivisia ja jotka istuvat paljon päivittäin, on usein alistimuloitu tasapainoaisti, joten sen aktiivinen stimuloiminen ja haastaminen palkitsee varmasti.

Pitääkö minun vahvistaa lapseni tasapainoaistia?

Oletko mahdollisesti huomannut, että lapsesi ei pidä keinumisesta, hänellä on vaikeuksia seisoa yhdellä jalalla, hän ei pidä pyörimisestä, kärsii matkapahoinvoinnista tai ei pysty säilyttämään tasapainoaan? Silloin tasapainoaistin harjoittaminen voi olla todella hyväksi lapsellesi.

Nämä vaikeudet heikentävät todennäköisesti lapsesi hyvinvointia ja oppimismahdollisuuksia, sillä aivot joutuvat ylitöihin, kun ne vastaanottavat vääriä viestejä tasapainoaistilta.

Leikkiopas 1: Näin treenaat tasapainoaistia

1: Käytä keinuvatia opettaaksesi lastasi pyörimään. Kaikenlaiset pyörimisliikkeet voivat tuntua pahalta ​​sensomotorisista ongelmista kärsivistä lapsista, joten ole aluksi varovainen. Voit myös valita aluksi laakeapohjaisen keinuvadin tai mini keinuvadin.

Jos et halua lähteä ostoksille, voit kokeilla lakanaa, jonka päällä lapsi istuu tai makaa. Pidä kiinni toisesta päästä ja juokse vauvan ympäri.

2: Käytä värikkäitä leluja, joista lähtee ääntä, kuten helistimellä varustettua Oball-palloa tai rytmimunaa, joiden avulla voit suunnata lapsen katseen moniin eri suuntiin hänen ollessaan sekä vatsallaan että selällään. Voit myös pyörittää lattialla muovipulloa, jossa on kiviä.

On huippuhyvää tasapainoaistin harjoittelua, kun lapsi kääntää päätään moneen eri suuntaan. Se vaatii nimittäin aivoja ymmärtämään kehon asennon tilaan nähden ja säilyttämään tasapainon vaaka- ja pystysuunnassa, että vinottain.

3: Pystytä olohuoneeseen paljon este- ja tasapainoratoja Gongen tai bOblesin luovilla tuotteilla. Voit halutessasi käyttää myös sohvatyynyjä, huiveja tai matalia tuoleja sekä keinua. Ja Psst: nuorallakävely ja tasapainoilu tekee meille laiskoille aikuisillekin erittäin hyvää!

Myös keinuminen, pyöriminen, kuperkeikkojen tekeminen, ryömiminen, hyppiminen ja juokseminen ovat kaikki loistavaa tasapainoharjoittelua, joten muistakaa tehdä näitä kaikkia sydämenne kyllyydestä!

svingtur til at styrke labyrintsansen

Ylistimuloitu tasapainoaisti?

Huomioithan, että tasapainoaistia on myös mahdollista ylistimuloida.

Itse asiassa ylistimuloidun tasapainoaistin merkit ovat usein samat kuin alistimuloidun tasapainoaistin: lapsesi tuntee olonsa epämukavaksi, häntä huimaa, hän tulee pahoinvoivaksi tai kärsii matkapahoinvoinnista.

Jos huomaat lapsesi reagoivan tällä tavalla, kun esimerkiksi pyöritte ympäri, on hyvä lopettaa. Tämä ei tarkoita, että tasapainoaistin kanssa työskentely olisi lopetettava kokonaan. Teidän täytyy vain edetä hieman rauhallisemmin ja tehdä kovan harjoittelun sijaan vaikka muutama rauhallinen kuperkeikka. Vähitellen voitte sisällyttää harjoituksiin enemmän liikkeitä ja enemmän tempoa.

Toivomme, että tämä ja Leluakatemian kolme seuraavaa Leikkiopasta antavat sinulle:

  • Uudenlaisen ymmärryksen lapsesi aisteista
  • Vaihtoehtoisia näkökulmia tavanomaiseen ajattelutapaasi lapsesi hyvinvointiin liittyen
  • Ratkaisuja sensomotorisiin haasteisiin
  • Vinkkejä siihen, miten harjoittaa lapsen oppimiskyvyn ja itsetunnon kannalta ratkaisevan tärkeää aistia


Leikkiopas #2 käsittelee lihas- ja nivelaistia (liike)
Leikkiopas #3 käsittelee tuntoaistin (kosketusaistin) stimulointia
Leikkiopas #4 sisältää vinkkejä hienomotoristen taitojen ja karkeamotoristen taitojen harjoittamiseen

Related posts