Leikkiopas 2: Näin treenaat lihas-nivelaistia

Vahvista lapsesi lihas-nivelaistia
12. toukokuuta 2022

Lihas-nivelaisti on yksi lapsesi kolmesta ensisijaisesta aistista. Kaksi muuta ovat tasapainoaisti ja tuntoaisti (kosketusaisti).

Sanotaan, että rakkaalla lapsella on monta nimeä ja tämä koskee myös aisteja. Olet ehkä kuullut lihas-nivelaistista, jota kutsutaan myös proprioseptiiviseksi tai kinesteettiseksi aistiksi. Kaikki ne tarkoittavat samaa asiaa.

Tässä on toinen neljästä Leluakatemian Leikkioppaasta lapsesi motoristen aistien stimuloimiseksi:
# 2 Lihas-nivelaisti.

Onko sinulla 5 minuuttia aikaa? Jätä pyykit, sähköpostit ja tehtävälistat hetkeksi. Sen sijaan voit hämmästyä sitä, miten suuri merkitys lihas-nivelaistilla on lapsesi kehitykselle ja hyvinvoinnille. Tämä aisti on töissä koko ajan, ja sen harjoittaminen saa ihanasti hien otsalle ja naurun hersymään.

Ensin kerromme hieman lihas-nivelaistista, ja sen jälkeen voit lukea vinkkimme tämän aistin stimuloimiseksi leikin avulla.

Mikä on lihas-nivelaisti ja miksi se on tärkeä?

Lihas-nivelaisti ohjaa kehomme liikkeitä, ja se vaikuttaa kaikissa lihaksissa, jänteissä ja nivelissä. Tämä aisti kertoo aivoille, mihin suuntaan keho kääntyy, miten se liikkuu ja mikä kehon asento on suhteessa ympäröivään tilaan, esineisiin tai muihin ihmisiin.

Lihas-nivelaisti on välttämätön, jotta pystyt esimerkiksi potkimaan palloa maalin suuntaan tai nousemaan kiipeilytelineeseen ja hauskaan liukumäkeen. Siksi on tärkeää stimuloida lapsesi lihas-nivelaistia.

Lihas-nivelaistia EI VOI ylistimuloida. Päinvastoin. Kaikki tavat tämän aistin haastamiseksi tekevät hyvää – myös aikuisille.

Leikkiopas 2: Lihas-nivelaistin harjoittaminen

  • Maalarinteippi kehiin! Ota maalarinteippirulla esiin ja tee siitä hienoja pitkiä kävelyratoja lattialle. Ota sukat pois, jotta jalat saavat mahdollisimman paljon tuntumaa lattian pintaan.
    GKävele sitten viivaa pitkin sekä eteen- että taaksepäin, hypi yhdellä jalalla, kävele kantapäillä tai silmät kiinni.

    Ylimääräisenä haasteena voit yhdistää erilaisia liikkumistapoja tiettyyn musiikkikappaleeseen, joka vaatii nopeita hoksottimia sekä muistilta että keholta. Mikä biisi sopisi teidän perheen mielestä vaikka takaperin yhdellä jalalla hyppimiseen?

    Kokeilkaa myös erilaisten tasapainoratojen tekoa – löydä inspiraatiota tasapainoratoihin täältä.
  • Ninjataistelu! Osta pari halpaa vaahtoeristysputkea, vaikka rautakaupasta. Ottakaa sitten hyvä miekkailuerä. Ehkä olette merirosvoja, ehkä ninjoja – tuikkaa miekallasi, väistä, mene matalaksi, hyppää ilmaan ja kokeile kaikki mahdolliset temput.

  • Vierimisleikki erikokoisilla palloilla.
    Nykyään pallo on paljon enemmän kuin vain puhallettava rantapallo. Löydät lukemattomia pallotyyppejä, joiden sisällä voi olla vaikka vettä, konfettia tai jotain muuta täytettä. Pallojen pinnat voivat olla nyppyläisiä tai sileitä, ja kuvina voi olla kaikkea mahdollista supersankareista pilkkuihin.

    Tutustu isojen kuntopallojen ja motoriikkapallojen valikoimaamme,joiden päällä lapsesi voi maata ja heijata itseään kevyesti edestakaisin samalla kun varmistat, ettei hän putoa sen selästä. Löydät myös pienempiä hämähäkkipalloja sekä tarranauhalla varustettuja palloja, joista otetaan koppi hanskoilla. Tutustu pallojen valikoimaamme tarkemmin, jos harkitset pallokokoelmasi laajentamista kotona.

  • Kärpäslätkäsulkapalloa! Ilmapallolla ja parilla euron kärpäslätkällä saatte pelit pystyyn ja samalla annatte lihas-nivelaistille kyytiä. Lyö ilmapallo ilmaan tai syöttäkää toisillenne. Myös erittäin hyvä peli pienemmille lapsille sekä ryhmille, joissa lapsia.

  • Matki eri eläimiä ryömimällä ja kävelemällä eri tavoin. Ryömi kuin rapu kääntymällä ympäri siten, että vatsasi on ylöspäin ryömiessäsi. Yksikään pakara ei saa koskettaa lattiaa! Tai tee kuten apinat, ja ryömi vain käsillä ja jaloilla, ei polvilla. Tai suorita erilainen rapukävely ryömimällä sohvan reunaa pitkin kädet lattialla ja jalat sohvan reunalla.

  • Voit myös pomppia menemään kengurutyyliin hyppykepillä. Se treenaa loistavasti lihasvoimaa, haastaa tasapainon ja kehittää lapsesi aivojen kykyä havaita kehon asentoa suhteessa painopisteeseen ja -voimaan.

Auta lastasi innostamalla häntä haastamaan itsensä. Esimerkkejä haasteista:

  • Pääsenkö ryömimään tälle sohvalle?
  • Miltähän tuntuu kieriä alas mäkeä?
  • Osaanko heittää pallon ämpäriin vasemmalla kädelläni?
  • Pystynkö hypätä jakkaralta tuolille?

Pitääkö minun harjoittaa lapseni lihas-nivelaistia?

Lapsille on luonnollista olla liikkeessä lähes koko ajan, touhuta ympäriinsä ja stimuloida jatkuvasti lihas-nivelaistiaan. Mutta mitä enemmän lapsemme viettävät aikaa passiivisina näytön edessä tai autossa istuessa, sitä enemmän on lihas-nivelaisti vaarassa alistimuloitua.

Merkkejä alistimuloidusta lihas-nivelaistista

  • Onko lapsesi mielestäsi kömpelö?
  • Onko lapsellasi vaikeuksia hallita kehoaan?
  • Suorittaako lapsesi fyysiset toiminnot hyvin nopeasti, esim. juoksee viivalla kävelemisen sijaan?
  • Tuleeko lapsesi usein valituksi viimeisenä, kun liikuntatunneilla muodostetaan joukkueita?
  • Onko lapsi hieman vastahakoinen kiipeilytelineessä leikkiessään?
  • Keskittymiskyvyn tai itsetunnon kanssa on kenties haasteita?

Oireet voivat olla merkkejä alistimuloidusta lihas-nivelaistista ja aivoista, joiden on paiskittava ylitöitä kompensoidakseen vääristyneitä signaaleja.

Jos lapsesi on 1- tai 2–vuotias, nämä merkit EIVÄT välttämättä kerro alistimuloidusta lihas-nivelaistista

Pienillä lapsilla lihas-nivelaistin ja aivojen välinen vuorovaikutus on vielä kehittymässä. Leikkioppaamme voi silti olla sinulle mainio inspiraation lähde.

Lihas-nivelaisti on tärkeä osa lapsesi sensomotoriikkaa

Sensomotoriikka on aivojen kykyä vastaanottaa, käsitellä ja koordinoida kaikkia niitä signaaleja, joita kehon 7 aistia jatkuvasti havaitsevat.

Se on tärkeä ja monimutkainen tehtävä, joka edellyttää, että kaikki 7 aistia toimivat tahollaan oikein. Jos jokin aisteista toimii hieman viiveellä, lapsella esiintyy usein oppimisvaikeuksia ja tyytymättömyyttä

Miten lihas-nivelaisti toimii?

Malttia, sillä nyt menee nippelitiedoksi. Lihas-nivelaistin pienet aistinelimet rekisteröivät, ovatko lihakset jännittyneet vai rentoutuneet. Sitten alkaa seuraava prosessi:

  1. Viesti lähetetään aivoihin, jotka yrittävät muodostaa yleiskuvan niistä tiedoista, joita ne vastaanottavat myös kuudelta muulta aistilta, ja yrittävät saada kaiken sopimaan yhteen yhtenäiseksi aistikokemukseksi.
  2. Aivot vertaavat sitten tätä impulssia aiemmin vastaanottamiinsa impulsseihin.
  3. Sitten aivot yrittävät muodostaa yleiskuvan siitä, mitä tapahtuu.
  4. Lopuksi aivot kertovat keholle, miten sen tulee reagoida lihas-nivelaistin lähettämään impulssiin.

Kaikki tapahtuu nanosekunneissa. Ajattele, että kaikki tämä toistuu jokaisella liikkeellä - silloin on ehkä helpompi ymmärtää, että prosessi on hyvin herkkä.

Toivomme, että tämä ja Leluakatemian muut Leikkioppaat antavat sinulle:

  • Uudenlaisen ymmärryksen lapsesi aisteista
  • Vaihtoehtoisia näkökulmia tavanomaiseen ajattelutapaasi lapsesi hyvinvointiin liittyen
  • Ratkaisuja sensomotorisiin haasteisiin
  • Vinkkejä siihen, miten harjoittaa lapsen oppimiskyvyn ja itsetunnon kannalta ratkaisevan tärkeää aistia


Oletko lukenut tänne saakka? Siinä tapauksessa sinua saattaa kiinnostaa myös muut Leikkioppaamme:

Related posts