Leikkiopas 3: Näin treenaat lapsen tuntoaistia

Vinkkejä lapsen tuntoaistin harjoittamiseen
20. maaliskuuta 2023

Leikkiopas 3: Näin harjoitat tuntoaistia (taktiiliaistia)

Tuntoaistia kutsutaan myös kosketus- tai taktiiliaistiksi, ja se on yksi lapsesi kolmesta ensisijaisesta aistista. Kaksi muuta ovat tasapainoaisti ja lihas- ja nivelaisti (liike).

Tuntoaisti on yllättävän tärkeä lapsesi hyvinvoinnille, sillä siinä on kyse muustakin kuin siitä, että voi aistia, tuntuuko jokin sileältä, pehmeältä vai kovalta, kylmältä tai kuumalta.

Tätä kolmatta Leikkiopastamme varten olemme haastatelleet sensomotorista valmentajaa, Mette D. Jenseniä, siitä mikä tuntoaisti on ja miksi se on tärkeä lapsesi kehitykselle ja hyvinvoinnille.

Bonuksena saat lopuksi myös Meten parhaat vinkit tuntoaistin harjoittamiseen toiminnan ja leikin kautta!

Mikä tuntoaisti on ja miksi se on tärkeä?

Tunto/kosketusaistilla rekisteröimme kaiken, minkä kanssa olemme tekemisissä: kun halaat lastasi, autat häntä pukemaan, tai annat suukon poskelle. Kun vedät sukat kunnolla ylös ja kutitat lasta – ylipäänsä kun kosketat häntä millä tahansa tavalla, aktivoi se tuntoaistin. Kehokontaktilla on usein myös leikkiessä tärkeä rooli.

Tuntoaisti auttaa lasta myös tietämään, mikä on hänen omaa kehoaan, ja mistä ympäristö alkaa.

Tuntoaisti liittyy sekä ulkoiseen että sisäiseen tunnekokemukseen
Tuntoaisti lähettää aivoille viestejä ihon rekisteröimistä tuntemuksista. Aivot päättävät sitten, tuntuiko kutitus, halaus, puhallus, kylmä tai kuuma miellyttävältä vai uhkaavalta.

”Tuntoaisti on sekoitus ulkoista ja sisäistä aistimusta. Ihmisellä on ulkoinen tunne, joka liittyy kaikkeen, mitä iho rekisteröi. Se tutkii uusia asioita ja löytää tietoa. Ja sitten on suojaava sisäinen tuntoaisti, joka saa meidät vetäytymään pois, suojaamaan itseämme tai iskemään takaisin, kun koemme jonkin uhaksi. Jos ulkoinen kosketusaistimme ylireagoi, saattaa esimerkiksi halaus tai jokin vaatekappale, vaikka pipo, tuntua silloin epämukavalta. Aivot kokevat sen uhkana melko vaistomaisesti.”
- Sensomotorinen valmentaja Mette D. Jensen

Kuten yltä voit lukea, tuntoaisti voi olla ikään kuin hieman vinksahtanut, jolloin se ylireagoi. Tämä tarkoittaa, että kaikki päivän ihoaistimukset ja jokainen pieninkin kosketus voivat saada lapsesi hermoston hälytystilaan.

 

Lapsen lyhyt pinna voi johtua tuntoaistin epätasapainosta

Tuntoaisti liittyy ratkaisevalla tavalla lapsesi reaktioihin muiden ihmisten kanssa ollessa. Jos lapsesi kokee useat tuntoaistiärsykkeet uhkaavina tai epämiellyttävinä, hän saattaa reagoida esimerkiksi vetäytymällä syrjään, tönimällä tai lyömällä.

”Tuntoaisti vaikuttaa suuresti sosiaalisiin suhteisiimme ja viestintään. Loppujen lopuksi kommunikoimme kehon reaktioilla. Lapset, joiden tuntoaisti on epätasapainossa, ovat usein hyvin turhautuneita, samoin heidän vanhempansa”
- Sensomotorinen valmentaja Mette D. Jensen

Lapsi, jolla on ylivirittynyt tuntoaisti, saattaa reagoida rajusti kosketukseen leikkiessä. Voimme ehkä kuvitella, miten epämiellyttävää on, jos koko keho huutaa "TUOLTA TULEE SUURI, VAARALLINEN LEIJONA!" aina, kun joku tarhakavereistasi törmää sinuun vähän, tai kun äiti pyyhkii nenää?

Lapsesi yrittää vain suojata itseään epämukavalta tunteelta, kun hän työntää tai tönäisee toisen pois luotaan. Valitettavasti tuntoaistin epätasapaino tulkitaan usein niin, että lapsi on vihainen kuumakalle, huonotapainen tai herkkä. Mutta se on harvoin totta.

Lasten aggressiivisuudelle on aina syy - eikä se koskaan johdu siitä, että he ovat pahoja tai käyttäytyvät huonosti. 

Aivot yksinkertaisesti tulkitsevat ihon signaaleja väärin. Se on epätasapainoa. Se on yritys päästä eroon epämiellyttävästä tunteesta. Ja kyse on usein tuntoaistista.

Lapsesi tuntoaisti saadaan tasapainoon harjoittelemalla, jotta aivot saavat oikean signaalin eivätkä joutuisi hälytystilaan yhtä usein.

Leikkiopas 3: Näin tasapainotat tuntoaistia

Lapsilla, joiden tuntoaisti on epätasapainossa, voi usein olla voimakkaita mielialan vaihteluita ja he saattavat vaikuttaa ärtyneimmiltä kuin muut lapset. Eikä se ole ihme, koska on uuvuttavaa olla jatkuvasti enemmän tai vähemmän hälytystilassa.

Onneksi on paljon, mitä voit tehdä auttaaksesi. Kaikki, mikä liittyy kehon koskettamiseen, on osa työtä, jonka avulla luodaan tasapainoa. Se voi olla vaikeaa, koska ylireagoivasta tuntoaistista kärsivä lapsi nimenomaan usein välttää kosketusta. Jos lapsesi ei pidä pitkistä halauksista ja vaatteiden lapuista, tuntuu itsestään selvältä säästää lasta, ja halata vain lyhyesti ja leikata laput​​pois. Olet tehnyt sen lapsesi parasta tarkoittaen, joten älä tunne syyllisyyttä.

Nyt olet tietoinen haasteesta, ja sensomotorisella valmentajalla Metellä on kokemusta siitä, että vanhemmat voivat kokea kehitystä lapsensa hyvinvoinnissa jo muutamassa viikossa.

  • Löydä tapa koskettaa lastasi niin, että se on hyvä kokemus. Ota aluksi pieniä askeleita. Silitä jalkaa, taputtele hieman selkää, kosketa kasvoja höyhenellä. Hiero hierontapallolla, jos lapsesi pitää siitä enemmän kuin käsillä hieromisestä.

    Leikkitäti Kristina lisää: Voit myös käyttää näitä pehmeästi väriseviä sormileluja, jotka antavat lapsesi tuntoaistille runsaasti aistiärsykkeitä - muista kuitenkin aloittaa lyhyemmillä hetkillä ja tarkkaile lastasi, jotta kokemus ei muutu liialliseksi.

  • Käytä kylpyhetki hyödyksesi kokeillaksesi erilaisten aistimusten tuottamista. Tee "pieruja" vedessä lapsen vatsaa vasten, käytä erilaisia pesusieniä tai -lappuja, ruiskuta vettä pienillä apteekista saatavilla kertakäyttöpipeteillä. Kokeile erilaisia ​​kylpyleluja.

  • Leiki rannalta keräämälläsi hiekalla. Vaihtoehtoisesti voit kokeilla eri ​​taikahiekkoja. Tulet yllättymään siitä, kuinka mukavalta tuntuu koskettaa ja vaivata hiekkaa, joka tarttuu itseensä tarttumatta sormiin.

Aloita hitaasti leikillä, joka stimuloi tuntoaistia

Etene rauhassa ja ota selvää, minkälaiseen kosketukseen lapsesi ei ylireagoi. Sensomotoriikan harjoittamisen tulee aina olla hauskaa ja miellyttävää. Ja tapahtua aina lapsesi ehdoilla. Heti kun lapsesi reagoi negatiivisesti, lopeta ja tee jotain muuta. Pienillä askelilla sinä ja lapsesi pääsette varmasti pitkälle joka tapauksessa.

Toivomme, että sait inspiraatiota tuntoaistin harjoittamiseen tästä Leikkioppaastamme. Jos tarvitset lisää apuvälineitä, Leluakatemian laajasta tuntoaistia stimuloivasta leluvalikoimasta löytyy paljon tuotteita, joista saat apua.

Oletko jo lukenut muut Leikkioppaamme?/p>

Leikkiopas #1 kertoo, kuinka voit harjoittaa lapsesi tasapaino- ja liikeaistijärjestelmää
Leikkiopas #2 käsittelee lihas- ja nivelaistia (asentotuntoa)
Tämä Leikkiopas #3 käsittelee tuntoaistin stimuloimista (kosketus- tai taktiiliaisti)
Leikkiopas #4 antaa sinulle vinkkejä hieno- ja karkeamotoristen taitojen harjoittamiseen

Related posts