Leikkiopas 4: Vahvista lapsesi karkeamotorisia taitoja

Tyttö kiipeilytelineessä
3. huhtikuuta 2023

Tässä tulee neljäs ja viimeinen Leikkiopas, jossa kerromme, mitä hienomotoriset taidot ja karkeamotoriset taidot ovat ja kuinka voit helposti stimuloida motorisia taitoja leikillä ja hauskoilla harjoituksilla.

Kolme ensimmäistä Leikkiopasta koskivat motorisia aisteja:

tasapaino,

ja tuntoaisti (taktiilinen tai kosketusaisti).

Onko lapsesi vauhdissa kellon ympäri? Kiipeääkö hän jatkuvasti pöytien päälle, roikkuu puissa, tasapainoilee reunakiveyksillä ja heittelee kaikkea, mikä muistuttaa palloa? Istu silloin alas ja lue tämä artikkeli samalla, kun otat pienen hengähdystauon. Lapsesi harjoittelee vain hieno- ja karkeamotorisia taitojaan täyttä häkää.

Mitä on hienomotoriikka?

Motoriset taidot liittyvät kykyyn hallita kehon lihaksia. Hienomotoriset taidot hallitsevat kehossamme olevia pieniä lihaksia - esimerkiksi kasvojen, jalkaterien tai kämmeniemme lihaksia.

Käytämme hienomotorisia taitoja, kun esimerkiksi asetamme askarteluhelmiä helmilautaselle, solmimme kengännauhat (5–6-vuotiaasta alkaen), syömme veitsellä ja haarukalla tai nappaamme lautaselta putoamaisillaan olevan herneen suuhumme.

Sekä karkea- että hienomotoriset taidot jalostuvat, kun lapsesi kasvaa ja harjoittelee. 2,5-vuotiaalle lapsellesi on vaikeaa ja erittäin jännittävää selvittää, kuinka sakset avataan ja suljetaan ja saada ne leikkaamaan useamman kuin yhden kerran. Mutta 5-vuotias osaa jo leikata melko tarkasti viivoja pitkin tai kokeilla koristelumihiutaleiden tekoa ilman, että koko paperi silppuuntuu. Jos vauhdikas lapsesi mieluummin säntää tiehensä kuin leikkisi rakennuspalikoilla, hienomotoriset taidot saattavat vielä vaatia harjoitusta.

Ongelmat hienomotoriikassa ilmenevät esimerkiksi niin, että lapsesi on vaikea:

  • Käyttää molempia käsiä samanaikaisesti, esimerkiksi takin vetoketjun sulkiessa tai leikatessa teippiä rullalta.
  • Tehdä luovia aktiviteetteja, jotka vaativat sormilla puuhailua, esim. helmilevyt.
  • Opetella piirtämään ihmisiä tai kirjoittamaan kirjaimia, koska kynän hallitseminen vaatii melko hyviä hienomotorisia taitoja.
  • Käyttää kasvojen ilmeitä tunteiden ilmaisemiseen.

Mitä on karkeamotoriikka?

Karkeamotoriset taidot ovat aivojen ja suurten lihasryhmien, kuten rinnan, niskan, selän, vatsan, jalkojen ja käsivarsien lihasten yhteistyön tulosta. Käytämme karkeamotorisia taitoja kun kävelemme, juoksemme, pyöräilemme, kierimme, ajamme potkulaudalla, hypimme, tasapainottelemme, ryömimme, hyppäämme ruutua tai heitämme tai otamme pallon kiinni.

Kerromme lähemmin leikeistä ja tavoista, joilla voi vahvistaa lapsen karkeamotoriikka täällä.

Karkeamotoriikan ongelmat ilmenevät esimerkiksi seuraavasti:

  • Lapsi kävelee tai juoksee hieman kömpelösti ja kaatuu usein.
  • Hänellä on vaikeuksia heittää ja ottaa palloa kiinni – etäisyyden arviointi vaatii hyviä motorisia taitoja.
  • Ei konttaa, tai alkaa kontata hyvin myöhään (vauva).
  • Hänellä on vaikeuksia oppia ajamaan pyörällä tai kiivetä portaita.
  • Välttää fyysisiä leikkejä (koska ei ole hauskaa, kun ei ole hyvä fyysisissä aktiviteeteissa).

Tässä on parhaat vinkkimme leikkeihin, jotka stimuloivat hyvin lapsen motorisia taitoja. Suurin osa harjoituksista sopii hyvin myös aikuisille – joten liikkeelle vain!

Leikkiopas 4: Vahvista lapsesi hienomotorisia taitoja

Hienomotorinen harjoittelu on asioiden ja esineiden parissa puuhailua, jossa äärilihakset esimerkiksi kämmenissä ja sormissa totisesti aktivoituvat.

  • Jos sinulla on pienempi lapsi, voitte harjoitella hienomotorisia taitoja napittamalla nappeja tai pujottamalla helmiä askartelupunokseen.
  • Anna lapsesi laittaa tomaatteja tai kurkkukuutioita salaattiin.
  • Harjoitelkaa housujen pukemista ja riisumista, kenkien riisumista, sekä 3-vuotiaasta lähtien myös tarranauhallisten kenkien laittamista itse jalkaan.
  • Piirtäkää, värittäkää ja leikkikää muovailuvahalla. Niistä voi aloittaa jo 1–2-vuotiaskin aikuisen kanssa.
  • Asettele nuppipalapelejä taaperon kanssa ja moniosaisempia palapelejä, kun ensimmäisistä on tullut liian helppoja.
  • Poimikaa luonnonkukkia nurmikolta ja metsästä.
  • Nämä hienot lukkotaulut ja -talot ovat myös loistava tapa harjoitella hienomotorisia taitoja.
  • Anna lapsesi soittaa eri soittimia.
  • Kaikki lajittelu- ja pinoamislelut vaativat niin ikään sorminäppäryyttä.
  • Istukaa ruokapöydän ääreen ja piirtäkää ympyröitä ja neliöitä paperille - ja anna sitten 4–5-vuotiaan lapsesi leikata ne saksilla.
  • Harjoitelkaa kengännauhojen sitomista.

Jos sinulla on kotona vauva, ehdotuksemme ovat luultavasti vähän liian edistyneitä. Löydät kuitenkin mainioita motoriikkaleluja vauvoille täältä.

Pinsettiotetta harjoittava leikki

Pinsettiote on haastava oppia, mutta se on tärkeä virstanpylväs taaperon hienomotoristen taitojen kehityksessä. Helpoin tapa harjoitella pinsettiotetta on saada lasta siirtämään pieniä esineitä kupista tai kulhosta toiseen.

  • Siirtäkää rypäleitä, rusinoita, herneitä tai helmiä edestakaisin samalla kun valvot, että pikkulapsen suuhun päätyvät vain rusinat, herneet ja viinirypäleet (pitkittäin leikattuna).
  • Jos omistat keittiöpihdit, voit nostaa vaikeustasoa ja antaa lapsesi siirtää pieniä esineitä pihdeillä.
  • Katso myös pinseteillä varustetut lajittelusarjamme, joiden parissa lapsesi voi siirrellä ja lajitella esimerkiksi mehiläisiä tai hedelmiä.
  • Jos halu leikkiä ruoalla ei ole hauskanpitolistan kärjessä teidän kotonanne, tutustu upeiden pinoamis- ja lajittelulelujemme laajaan valikoimaan..

 

Leikkiopas 4: Vahvista lapsesi karkeamotorisia taitoja

Nyt esittelemme vinkkimme karkeamotoristen taitojen stimuloimiseksi. Karkeamotoriset taidot aktivoituvat heti, kun lapsesi vain liikkuu - ja siksi karkeamotoristen taitojen vahvistamiseen on todella paljon mahdollisuuksia. Seuraavassa kappaleessa kerromme myös, miksi karkeamotorisia taitoja tulee ylipäänsä harjoittaa.

  • Ulkona voitte juosta, vieriä, kieriä, hyppiä tai kävellä suoraa viivaa narun tai katukiveyksen päällä
  • Ottakaa kiinni saippuakuplia, kaivakaa hiekkaa ja ajakaa kottikärryillä.
  • Malta hieman, ja anna lapsesi itse pukea ja riisua hattu tai kiivetä itse keinuun tai liukumäkeen. Jos menette kioskille, anna lapsen kantaa jotain kotiin.
  • Leikkikää kävelypurkeilla, etsikää lähin keinu tai pelatkaa koripalloa ulkona tai sisällä vapaasti seisovalla koripallokorilla.

  • Sisällä voit antaa lapsesi ryömiä ylös ja alas sohvalla ja ruokapöydän alla.
  • Voitte myös tehdä kävelyradan, jossa ei saa koskettaa maata näiden tasapainoratojen ja -tarvikkeiden, avulla. Voit käyttää myös tuoleja, tyynyjä tai tasapainokiviä, joiden välillä lapsi voi hyppiä ja tasapainotella.
  • Muotoilkaa sämpylöitä, ja anna lapsen itse kaataa vettä lasiinsa pienestä kannusta, auttaa kattamaan pöytä tai laittamaan lautanen astianpesukoneeseen.
  • Jos omistat kääntyvän työtuolin, voit myös antaa lapsesi pyöriä siinä – se on täydellistä karkeamotoriikan harjoitusta!

  • Suosittelemme myös tutustumaan kaikkiin erityyppisiin ajoneuvoihin, joita meillä on lapsille. Potkulaudat, potkupyörät ja gokartit ovat hyviä, ja valikoimassamme on myös runsaasti muita kulkuneuvoja, jotka stimuloivat motorisia taitoja ja joita voidaan käyttää sekä sisällä että ulkona.
  • Tasapainoa, koordinaatiota, lihasvoimaa ja useiden lihasryhmien hallintaa kehittää esimerkiksi klassikkomme, suloinen Wheely Bug - pienten lasten suosikki.

  • Uikaa kesällä meressä, talvella uima-altaassa – tai etelässä. Se kaikki vahvistaa lapsesi motorisia taitoja.
    Tutustu SwimFiniin, joka on korkealaatuinen ja uimahalliharjoitteluun hyväksytty harjoitusväline. Kun se on selässä, pysyvät jopa aloittelijoiden nenänpäät vedenpinnan yläpuolella.

Jos kaipaatte rauhallisempaa hetkeä, voitte antaa karkeamotorisille taidoille piristysruiskeen jollain niin tavallisella kuin vaikkapa lakanalla:

  • Jos kotonanne on kaksi aikuista, anna lapsen maata lakanan päällä samalla kun pidätte kiinni molemmista päistä ja heilutatte tai keinutatte lasta puolelta toiselle - kuin riippumatossa.
  • Jos kotona on vain yksi aikuinen, lapsesi voi silti maata lakanalla. Pidä kiinni lakanan toisesta päästä ja pyöri joko ympäri tai vedä lasta perässäsi. Se on myös hyvää harjoitusta sinulle!
  • Tasapainolauta on myös hyvä ja rauhallinen tapa stimuloida karkeamotoriikkaa. Tai anna lapsesi kävellä kirja, nalle tai pienet aktiviteettirenkaat päänsä päällä.

Pitääkö minun harjoittaa lapseni hieno- tai karkeamotorisia taitoja?

Viekö pyöräilyn opettelu tavallista enemmän aikaa? Onko pinsettiotteen käyttäminen haastavaa (noin 1-vuotiaana)? Tai onko lapsellasi ylipäänsä haasteita fyysisen itseluottamuksen kanssa? Sitten motoriikan stimuloimisesta voi olla apua

Jos vauhdikas lapsesi mieluummin säntää tiehensä kuin leikkisi rakennuspalikoilla, hienomotoriset taidot saattavat vielä vaatia harjoitusta.

Varsinkin koulun alkua kohti on hyvä, että lapsesi kehitys on suunnilleen iänmukaista. Koska siihen mennessä lapsesi odotetaan osaavan pitää kynää aikuisen kirjoitusotteella ja pystyvän myös pukemaan itse housunsa päälle ja napittamaan ne, vetää vessan ja pestä kätensä wc-käynnin jälkeen. Välitunnilla pitää lapsen pystyä pukemaan kengät ja päällysvaatteet päälle itse, ja tauon aikana leikkiminen on paljon hauskempaa, kun lapsi pääsee osalliseksi muiden ruutuhyppely- tai jalkapallopeleihin.

Onneksi motorisia taitoja ei voi ylistimuloida. 

Kaikki hyötyvät kehon käyttämisestä, ja harjoittelu tekee mestarin niin kauan kuin se on hauskaa. Sen ei kuitenkaan pitäisi olla liian kellontarkkaa tai käskevää, joten älä ole kuin Kumi-Tarzanin vaativa isä!

Tunnustele, mitkä kokemukset ovat kaikista eniten lapsesi mieleen. Jos lapsesi on kokenut tappion jalkapallon peluussa päiväkodissa, tehkää jotain muuta. Kokeile erilaisia leikkejä ja aktiviteetteja, kunnes löydätte jotain, josta lapsesi pitää ja jossa hän on hyvä. Pelatkaa sulkapalloa jalkapallon sijaan, tehkää kuperkeikkoja tai leikkikää yleisurheilua. Voitte aina palata jalkapalloon myöhemmin.


Toivomme, että olet saanut inspiraatiota ehdottamistamme leikeistä ja hauskoista harjoituksista lapsesi kanssa. Nauttikaa karkea- ja hienomotoristen taitojen harjoittelusta ja pitäkää hauskaa yhdessä!

Lisää inspiraatiota leikkiin ja toimintaan saat lapsesi motorisia aisteja koskevista Leikkioppaistamme:

Leikkiopas 1 kertoo, kuinka voit harjoittaa lapsesi tasapainoaistia (tasapaino-liikeaistijärjestelmä)
Leikkiopas 2 käsittelee lihas- ja nivelaistia (liike, asentotunto)
Leikkiopas 3 käsittelee tuntoaistin stimulointia (taktiili- tai kosketusaisti).

Related posts