Mistä leikkihiekka on tehty?

Leikkihiekkalinna sateenkaaren väreissä
22. maaliskuuta 2022

Mitä leikkihiekka on?

Oletko kuullut leikkihiekasta? Tai kokeillut leikkiä sellaisella?

Ennen oli olemassa vain muovailuvahaa ja hiekkalaatikkohiekkaa, joista lapsi sai mielikuvitustaan käyttäen muovata ja rakentaa erilaisia muotoja ja rakennelmia. Ja olihan toki välimuotona myös vanha kunnon muta – varmasti monen lapsen mielestä vallan hauska materiaali, mutta ei ehkä aikuisten mieleen, jotka saavat toimia pienten muta-artistien puhdistajana.

Leikkihiekka on jotain ihan muuta kuin rantahiekka tai hiekkalaatikkohiekka. Se koostuu pienen pienistä hiekanjyvistä, jotka ovat joko keramiikkaa tai kiveä, ja jotka tarttuvat yhteen kuitenkaan liimautumatta kiinteästi toisiinsa. Tuloksena on täydellisen pehmeää leikkihiekkaa, jota voidaan puristaa tiettyyn muotoon, valuttaa erilleen, muovata ja leikata loputtomasti.

Leikkihiekka on hygieenistä ja antibakteerista, joten leikkiessä irronneet pienet murut on helppo imuroida pois.

  • Kinetic Sand eli kineettinen hiekka on kaikkein pehmeintä muovata käsissä
  • Muovailtava hiekkamassa sopii paremmin rakentamiseen
  • Mad Mattr on kaikkein kiinteintä leikkihiekkaa, joka leviää vähiten käytettäessä.

Leikkihiekka on todella hyvä tapa ottaa rauhallinen tauko kiireisen elämän keskellä, ja sekä lapset että aikuiset nauttivat leikkihiekan muovaamisesta. Leikkihiekkaa saa monissa kauniissa väreissä, ja saatavana on myös monia erilaisia työkaluja muotoiluun ja leikkimiseen.

Meillä Leluakatemian verkkokaupan valikoimissa on tänä päivänä hyvin monenlaista leikkihiekkaa, taikahiekkaa sekä muita moderneja, muovattavia aistileluja. Ja me myymme niitä todella paljon. Niin aikuisten levottomille käsille, kuin lasten aisteja ja mielikuvitusta stimuloiviin leikkeihin.

Mutta asiakaspalvelussamme on myös huomattu, että monet asiakkaat haluaisivat tietää enemmän siitä, mitä leikkihiekka oikein sisältää. Se kun ei ole mikään tuttu materiaali, jota löydät kotipihaltasi.

Se on selvästi keinotekoista materiaalia, joten ymmärrämme että aihe mietityttää. Erityisesti kun kyseessä on aine, jota rakkaat lapsemme muovaavat käsissään tuntikausia.

Mistä leikkihiekka on tehty?

Mikä siis on se aine, jonka ansiosta Kinetic Sand, muovailtava hiekkamassa ja Mad Mattr ovat samaan aikaan kiinteitä mutta valuvia, eivät kuivu, ja ovat vieläpä hygieenisiä?

Leikkihiekan ainesosista ei tarvitse lainkaan huolestua. Olemme tutkineet asiaa perusteellisesti. Teemme niin aina, kun päätämme uuden lelun ottamisesta mukaan Leluakatemian verkkokaupan valikoimaan.

Kaikki Leluakatemiassa myytävät leikkihiekat ovat CE-merkittyjä, testattuja ja noudattavat EU:n lainsäädäntöä.

  • Kaikki 3 eri leikkihiekkatyyppiä on valmistettu pienistä hiekanjyvistä tai hyvin hienosta, keraamisesta jauheesta
  • Sitten joukkoon on lisätty pieni määrä liima-ainetta. Se voi olla erilaista silikonia tai polymeeriä.
  • Kaikki leikkihiekkamme on valmistettu ilman hajusteita, BPA:ta, ftalaatteja, allergeenejä ja kaseiinia (sekä ilman maitoproteiinia)
  • Eri tyyppisiä leikkihiekkoja ei voi sekoittaa keskenään juuri siksi, että niiden tarkka sisällys vaihtelee keskenään.

Siinä on hieman eroa, miten tarkasti näiden kolmen eri leikkihiekan valmistajat paljastavat hiekan ainesosia. Loppujen lopuksi reseptit ovat patentoituja, joten valmistajien ei ole pakko julkistaa kaikkia ainesosia. Mutta niitä kaikkia koskee sama tiukka lainsäädäntö, joten viranomaiset ovat tarkastaneet ne perusteellisesti.

Leikkihiekka stimuloi tuntoaistia ja hienomotoriikkaa

Meillä Leluakatemian leikkitädeillä ja -sedillä on itsellämme sekä kineettistä hiekkaa, Mad Mattria ja muovailtavaa hiekkamassaa työpöydällämme, ja me otamme niitä sormiimme muovattavaksi silloin, kun on hyvä pitää pieni tauko ja antaa aivojen levätä.

Pieni tuntoaistia stimuloiva tauko tuulettaa mieltä ja saa ajatuksen taas virtaamaan. Voimmekin lämpimästi suositella aisteja stimuloivan leikkihiekan pitämistä käden ulottuvilla, jotta voit pitää silloin tällöin pienen luovan muovailutauon.

Lapsille leikkihiekka ja taikahiekka ovat loistava tapa stimuloida hienomotorisia taitoja.

Mitä on Kinetic Sand?

Kinetic sand eli kineettinen hiekka on kaikkein pehmeintä valikoimissamme olevaa leikkihiekkaa. Se stimuloi aisteja ja tuntuu erittäin miellyttävältä käsissä. Se ei sovellu kaikkein parhaiten muovailuun, mikäli haluat rakentaa kiinteitä elementtejä. Nimittäin kun muodostat kuution kineettisestä hiekasta, se valuu hajalle.

Me myymme kineettistä hiekkaa useissa eri väreissä ja erikokoisissa pakkauksissa, ja saatavilla on paljon erilaisia työkaluja ja muotteja, joilla hiekkaa voi työstää. Kineettinen hiekka voi tulla lämmön vaikutuksesta hieman tahmeaksi. Jos näin tapahtuu, anna sen vain kuivua huoneilmassa, ja se on taas pian valmista muovattavaksi. 

Löydät kineettiset hiekat täältä.

Kineetic Sand

Mitä on muovailtava hiekkamassa?

Muovailtava hiekkamassa on myös leikkihiekkaa, joka eroaa koostumukseltaan hieman muista leikkihiekoista. Se on vähemmän valuvaa kuin Kinetic Sand, mutta vähemmän kiinteää kuin Mad Mattr.

Voit siis käyttää muovailtavaa hiekkamassaa sekä rakentamiseen että aististimulaatioon. Sitä ei ole vielä saatavilla kovin monessa eri värissä ja koossa, mutta olemme yhtä kaikki innostuneita muovailtavan hiekkamassan monipuolisista ominaisuuksista. 

Voit ostaa muovailtavaa hiekkamassaa täältä.

Mitä on Mad Mattr?

Haluaisitko rakentaa seiniä, geometrisiä muotoja tai muita pysyvämpiä rakennelmia leikkihiekallasi? Siinä tapauksessa sinun kannattaa tutustua Mad Mattr -leikkihiekkaan.

Se on kaikkein parhaiten muotonsa pitävä leikkihiekka valikoimissamme. Siitä voi leikata paloja ja sitä voi työstää ja muotoilla juuri niin kuin haluat. Sen muovaamiseen tarvitaan hieman enemmän sormivoimaa kuin muihin leikkihiekkoihin. Sitä voi silti rakentaa monipuolisesti, se liukuu miellyttävästi käsissä ja sen kanssa on mahtavaa leikkiä.

Mad Mattr voi kovettua ajan myötä, ja eri värien koostumuksessa on pieniä eroja (emme tiedä miksi). Mad Mattr pehmentyy kuitenkin käsissäsi. Siitä on tarjolla monia eri värejä sekä työkaluja sen kanssa leikkimiseen ja rakenteluun.

Löydät Mad Mattr -tuotteet täältä.

Kommentit
Kerro meille mielipiteesi
Your email address will not be published