Näin valitset lapsellesi oikean potkupyörän

Valitse juuri se oikea potkupyörä
10. maaliskuuta 2022

Näin valitset lapsellesi oikean potkupyörän

5 asiaa, jotka sinun tulee tietää ennen kuin ostat potkupyörän.

Potkupyörä on ehdottomasti yksi myydyimmistä pienten lasten kulkuvälineistä. Ja syy tähän on päivänselvä - ovathan ne samaan aikaan huikean hauskoja ja hyvin monipuolisesti lapsen taitoja kehittäviä menopelejä. Voi kuitenkin olla vaikeaa päättää, mikä tämän kategorian monista vaihtoehdoista sopisi teidän kotiinne. Mikä potkupyörä on paras valinta? Ja mikä on se toimivin malli  juuri sinun lapsellesi?

Haluamme tässä artikkelissa kertoa minkälaisia ohjeita me Leluakatemiassa annamme koskien potkupyöriä, sillä valinnan tekeminen on helpompaa kun tiedät, mitä sinun tulee ottaa huomioon. Löydät koko potkupyörien valikoiman täältä ja valinnan tekeminen on varmasti helpompaa, kun olet lukenut alla olevat ohjeet.

Huomioi nämä 5 seikkaa potkupyörän valinnassa:

  •       Askeleen pituus
  •       Ohjaustanko
  •       Renkaat
  •       Jarruilla vai ilman?
  •       Turvallisuus

Hvordan finder jeg den rigtige loebecykel?

Kaikista tärkein asia: Potkupyörän askeleen pituus

Ensimmäinen ja kaikista tärkein asia, mikä tulee ottaa huomioon potkupyörän valinnassa, on lapsesi askeleen pituus. Jopa lyhyellä 2-vuotiaalla lapsella saattaa olla erittäin pitkät jalat – samoin 1½-vuotias saattaa olla kasvukäyrän yläkäyrällä, mutta hänellä saattaa olla silti suhteessa lyhyemmät jalat. Tästä syystä lapsen ikä ja pituus eivät ole niin tärkeitä numeroita potkupyörän valinnassa.

Askeleen pituus kertoo, pystyykö lapsesi ajamaan tiettyä potkupyörää vai ei!

Voit mitata lapsesi askeleen pituuden helposti mittanauhalla. Pyydä lastasi seisomaan  edessäsi selkä suorassa ja tasajaloin, ja mittaa sitten jalan sisäsauman pituus. Anna lapselle oma mittanauha, jolla hän voi leikkiä samalla kun mittaat jalan sisäsaumaa, muuten hän saattaa päästä livahtamaan karkuun.

Jos mittaus ei näytä onnistuvan, niin etsi käsiisi lapsen (hieman liian isot) housut, jotka yltävät täysin lattiaan asti ja mittaa niiden sisäsauman pituus.

Vaelg den rigtige loebecykel. - guide her.

Potkupyörän korkeuden säätämisessä on erittäin tärkeää, että kun lapsi istuu satulassa, hänen molemmat jalkansa yltävät maahan polvet hieman taivutettuina.

Jos lapsen jalat EIVÄT yllä maahan, on potkupyörä joko liian iso tai sen satula säädetty liian korkealle. Lapsi käyttää jalkojaan sekä saadakseen vauhtia että jarruttaakseen. Siksi on erittäin tärkeää, että lapsen jalat yltävät hyvin maahan, jotta hänellä on turvallinen olo satulassa.

Potkupyörän ohjaustanko

Säädä ohjaustanko siten, että lapsesi istuu pystyasennossa pyörän selässä. Tarkista tangon korkeus aina silloin tällöin, kun lapsesi tuntuu kasvaneen – näin pidät huolen kunnollisesta istuma-asennosta.

Potkupyörän renkaat

Potkupyörissä on pääsääntöisesti toinen näistä kahdesta rengastyypistä: kumirenkaat tai ilmarenkaat.

Kumirenkaat

Valitse kumirenkaat, jos tiedät, että lapsesi ei tule ajamaan pitkiä matkoja. Kumirenkaat eivät puhkea, sillä ne ovat täyttä kumia, mutta niillä on hieman raskaampi ajaa ja ajaminen on hitaampaa kuin ilmarenkailla. Leveät kumirenkaat pitävät potkupyörän vakaana.

Ilmarenkaat

Valitse ilmarenkaat, jos lapsesi haluaa ajaa pidempiä matkoja. Ilmarenkaat ovat joustavammat ja mukavammat, kun lapsesi sattuu ajamaan tiellä olevien pikku kuoppien ja monttujen yli. Ilmarenkailla pääsee myös nopeammin, mutta voit hidastaa vauhtia päästämällä hieman ilmaa ulos.

Renkaista yleisesti:

Leveät renkaat antavan ajamiseen enemmän vakautta. Potkupyörän renkaan tulee myös olla pehmeä. Pehmeät renkaat vähentävät lapsen selkään kohdistuvaa kuormitusta, kun hän ajaa tiellä olevien kuoppien ja pomppujen yli.

Jarruilla vai ilman? Mielestämme aina ilman

Jotkin potkupyörät on varustettu käsijarrulla. Jarrujen mahdollisuus saa vanhemmat usein miettimään, onko potkupyörä parempi JARRUILLA vai ILMAN?

Monet vanhemmat miettivät – ehkä ihan loogisesti – että käsijarrut ovat hyvä idea, sillä silloin lapsi pääsee harjoittelemaan ja tottuu niiden käyttöön ennen oikealla pyörällä ajamista. Me Leluakatemiassa suosittelemme kuitenkin miltei aina valitsemaan potkupyörän, jossa ei ole jarruja.

Ensinnäkin käsijarrujen käyttämiseen tarvitaan sekä voimaa että tietyn kokoinen käsi ja sormet. Monelta pikkulapselta puuttuu kumpikin näistä edellä mainituista.

Toiseksi käsijarrujen käyttäminen ei ole lapselle ollenkaan luonnollista. Lapsi käyttää yleensä täysin vaistomaisesti jalkojaan jarruttamiseen ja käsijarrut saattavat jäädä pelkäksi koristeeksi.Emme kuitenkaan halua jarrutella uutta pikkupyöräilijää, joten jos käsijarrut antavat ajamiseen lisäpotkua, niin on hyvä ottaa ne huomioon.

Turvallisuus, kaatuminen ja pyöräilykypärä

Turvallisuudesta puhuttaessa haluamme mainita pyöräilykypärän heti ensimmäisenä. Löydät meiltä Leluakatemiasta suuren valikoiman turvallisuushyväksyttyjä pyöräilykypäriä.

Voit myös asentaa ohjaustangon ympäri pehmeän suojan, jolloin lapsi ei vahingon sattuessa lyö suutaan kovaan ohjaustankoon. Monessa pyörässä se on jo vakiovarusteena, mutta löydät erilaiset potkupyörien varusteet, pyöränkellot ja korit täältä.

Heijastinliivillä taas varmistat, että lapsi näkyy myös pimeässä.

Muistakaa myös tutustua potkupyöräilyn ohessa liikennesääntöihin. Ne eivät ole kovin monimutkaiset, mutta tulee muistaa, että ajaminen on sallittua vain jalkakäytävällä – ei koskaan pyörätiellä tai ajotiellä.
Löydät hyviä vinkkejä ja ohjeita liikenteessä pyöräilyyn Liikenneturvan kotisivuilta.

Tässä olivat viisi tärkeintä seikkaa, jotka tulee ottaa huomioon potkupyörän valinnassa. Vastaamme nyt muutamiin usein kysyttyihin kysymyksiin potkupyöriin liittyen.

Hvilken stoerrelse loebecykel

Mikä potkupyörä on?

Potkupyörä muistuttaa normaalia pyörää, mutta siinä ei ole ollenkaan polkimia. Lapsesi tulee siis potkia jaloillaan vauhtia istuessaan satulassa.

Lapsi pääsee harjoittelemaan sekä tasapaino-, koordinaatio- että reaktiokykyään. Vapaasti ja nopeasti eteenpäin liikkuminen saa lapsen tuntemaan itsensä itsenäiseksi.

Miksi valita potkupyörä?

Tämä onkin hyvä kysymys! Tasapaino-, koordinaatio- sekä reaktiokyvyn lisäksi potkupyörä on loistava tapa helpottaa lapsen siirtymistä ajamaan normaalia, polkimilla varustettua pyörää.

Kävelemään oppiminen tapahtuu lapselta täysin automaattisesti, mutta sama ei toistu pyörän kanssa. Siksi on hyvä treenata jo valmiiksi, miltä pyöräileminen tuntuu. Suurin haaste pyöräilyn oppimisessa on oppia pysymään pystyssä. Muistat ehkä omat yrityksesi, kun opettelit pyöräilemään kaksipyöräisellä pyörällä. Sinullekin taisi käydä muutama haaveri harjoittelun ohella.

Pyöräilemisen opettelu on todella helppoa, jos lapsesi osaa jo pysyä tasapainossa kaksipyöräisellä potkupyörällä.

Milloin lapseni on valmis kokeilemaan potkupyörää?

Osa lapsista pystyy käyttämään potkupyörää jo 1,5-vuotiaana. Toisille se on mahdollista, kun he ovat 2,5-vuotiaita. Lapsesi on valmis kokeilemaan potkupyörää, kun hän osaa juosta täysin itsenäisesti ja kaatumatta.

Kuinka harjoittelen turvallista potkupyörän käyttöä lapseni kanssa?

Aloittakaa treenaaminen kotipihalla, parkkipaikalla, puistossa tai ihan vain olohuoneessa. Rakentakaa yhdessä pieni esterata, sillä niiden väistely on todella hauskaa ja hyvää motorista treeniä keholle ja aivoille. Voitte käyttää pujotteluradan tekemiseen saatavilla olevia esineitä kuten kiviä, kenkiä tai kulhoja. Tai vaihtoehtoisesti löydät meiltä fiksuja kartioita, joiden avulla rata on erittäin helppo havaita.

Ramppien yli ajaminen taas vahvistaa lapsesi tasapainoa entisestään ja opettaa laskelmoimaan liikkeiden seurauksia. Sekä vauhdin että erilaisten riskien kannalta. 

Tietääkö lapsesi jo kuinka toimia suojatien liikennevaloissa? Käytä liikenneleikkejä valmistamaan lastasi ajoteillä kohdattaviin tilanteisiin ja liikenteeseen. Opeta lastasi tunnistamaan tavallisimmat liikennemerkit. Leiki, että lapsesi on suorittamassa pyöräilyn ajokorttia. Löydät meiltä paljon erilaisia, oikeantuntuisia varusteita, joilla opetat lastasi käyttäytymään liikenteessä sekä muistamaan liikennemerkkien tarkoitukset. Löydät kaikki nämä tuotteet täältä.

Vinkki: Leluakatemiasta saatavia liikennemerkkejä voi myös käyttää pujotteluratana/esteratana.





Kommentit
Kerro meille mielipiteesi
Your email address will not be published