Onnistu hankalissa Halloween-tilanteissa: 12 visailukorttia ilmaiseksi

Halloween - harjoittele sosiaalisia taitoja
10. lokakuuta 2022

Karkki vai kepponen – ollaanko teillä innoissaan, vai pelottaako?

Kun ilta alkaa hämärtyä 31. lokakuuta, lähestyy taloanne kenties zombi, eloton cheerleader tai päätön ritari pienoiskoossa, ja koputtaa oveenne.

Ehkä olet yksin kotona, tai sitten lasten kanssa.

Ehkä kotisi muistuttaa kauhuleffan lavasteita kaikkine halloween-koristeineen, tai ehkä kaikki on kuten tavallisesti ruukkukanervineen ja siistine kynnysmattoineen.

Ehkä olet myös itse pukeutunut joksikin, vaikka ruttotautiseksi, tai ilkeäksi velhoksi, ja lapsesi on tietenkin Tikru, niin kuin viimekin kerralla, sillä Tikru on parasta, mitä lapsesi tietää.

Uskaltaako lapsesi koputtaa vieraan ovelle?

Halloweenia vietetään tänä päivänä jo monessa naapurustossa, ja kun jotkut meistä vielä kauhuissaan totuttelevat siihen, ei ovelta ovelle kiertäminen ja herkkujen pyytäminen oikeastaan ole uusi perinne. Olemme kiertäneet ovelta ovelle esimerkiksi virpomassa jo pitkään. Mutta jos ei koskaan ennen ole kokeillut sitä, voi vieraan ovelle uskaltautuminen olla monelle pelottavaa. Etenkin pimeässä, kun ympärillä laahustaa jos jonkinlaista zombia kolisevine luineen!
On myös yhä aikuisia, jotka eivät Halloweenista juuri innostu, ja se saattaa aiheuttaa monia ei-niin-mukavia tilanteita, kun lapset koputtavat ovelle. Mitä silloin tehdään?
Ja kenen kanssa olisi paras kiertää ovelta ovelle?
Halloween on hyvä tilaisuus harjoitella sosiaalisia taitoja, jotka hyödyttävät sekä lastasi että sinua tuona yhtenä tiettynä iltana vuodessa, mutta myös monissa muissa tilanteissa, joissa pitää neuvotella ja improvisoida.

Halloweenina tarvitaan sosiaalisia taitoja

Ehkä lapsesi osallistuu Halloween-aktiviteetteihin ensimmäistä kertaa, tai ehkä olette muuttaneet, ja vasta tutustumassa uusiin naapureihinne? 

Ovelta ovelle kiertäminen kauhuleffasta muistuttavassa ympäristössä vaatii tiettyjä sosiaalisia taitoja lapseltasi - sekä sinulta, joka avaa lapsille oven.

Voi olla eri mielipiteitä siitä, täytyykö lasten esimerkiksi:

  • odottaa vuoroaan
  • ottaa niin paljon karkkia, kuin saavat, vai vain yhden
  • hyväksyä kotitekoiset halloween-asut mukisematta, vai saavatko he valita itse puvun ja kasvomaalit?
  • jakaa kavereiden kanssa
  • olla pukeutunut teeman mukaisesti päästäkseen mukaan
  • mennä koko kierros muiden mukana, vai voiko hän lähteä halutessaan yksin kotiin
  • syödä kaikki ottamansa karkit, vai saako pahat karkit sylkäistä pois
  • sanoa kiitos karkista, vai saavatko he hihkuen juosta pois siltä seisomalta, kun ovat saaneet saaliinsa
  • ottaa kaikki halukkaat mukaan kierrokselle, vai saako sanoa joillekin ei
  • ja vielä tärkeä: SAAKO lapsi viedä kaikki saamansa karkit omaan huoneeseensa, vai päättävätkö vanhemmat niistä?

Harjoittele sosiaalisia taitoja - ne eivät ole itsestäänselvyys

Kaikki nämä 12 tilannetta liittyvät Halloweeniin, joka on vain kerran vuodessa. Mutta tilanteissa on kyse toisten huomioon ottamisesta, kohteliaisuudesta, hyväksymisestä ja neuvottelutaidoista – siis kaiken kaikkiaan sosiaalista taidoista sekä kyvystä nähdä tilanne eri näkökulmasta, kuin omastaan. 

Nämä 12 eri tilannetta ovat Leikkitäti Elinan muotoilemia. Voitte tulostaa ne ja leikata erilleen korteiksi, ja puhua niissä esiintyvistä tilanteista tai vuorotella puolen ottamista.

Lataa täältä 12 tilannekorttia, joiden avulla sinä ja lapsesi voitte valmistautua kaikkiin kiperiin Trick & Treat -tilanteisiin. Kortit kannattaa laminoida, jos mahdollista, ja leikata ne irralleen, jotta voitte vuorotellen nostaa kortin. 

Hirvittävän hyvää Halloweenia!

 

Kommentit
Kerro meille mielipiteesi
Your email address will not be published