Opas: Valitse oikea potkulauta lapsellesi

Lapsi potkulautailee
1. kesäkuuta 2023

Lapsesi toivoo potkulautaa. Hieno homma - jotain konkreettista - ajattelet helpottuneena. Paljon helpompaa kuin silloin, kun lapsesi viime viikolla halusi elefantin ja panssarivaunun.

Avaat innoissasi Leluakatemian verkkokaupan ja ajattelet: "No niin, tilaus hoituu hetkessä, ja sitten on lahja hankittuna."

Mutta sitten näet valikoiman. Valittavana on melkoinen määrä potkulautoja eri kokoisina ja värisinä, kokoontaitettavana, kahdella tai kolmella pyörällä (ilma- tai vaahtomuovitäytteisinä), jarruilla, ja sekä kulkemiseen että temppuiluun tarkoitettuja.

Joten mikä potkulauta on paras sinun lapsellesi?

Älä huoli, me annamme vinkkimme parhaan potkulaudan valitsemiseksi lapsesi pituuden ja tarpeiden mukaan.

Nyrkkisääntönä voimme suositella, että ostat kolmipyöräisen potkulaudan alk. 2-vuotiaille aloittelijoille. 4–5-vuotiaat lapset voivat harjoitella tasapainoilua kahdella pyörällä, kun taas vanhemmalle lapselle voi jo valita temppupotkulaudan.

Se oli nopea ohjeistus. Kiitos ja näkemiin.
No vitsi, vitsi. Pidämme sinut vielä vähän aikaa.

Kun valitset potkulautaa lapsellesi, on hyvä tietää myös vähän seuraavista asioista:

  • Koon tulee sopia lapsesi pituuteen
  • Tarvitsetko potkulaudan, joka voidaan taittaa kokoon?
  • Mitä eroa on ajamiseen tarkoitetulla potkulaudalla ja temppuiluun tarkoitetulla potkulaudalla?
  • Pitääkö lapsesi pystyä lukitsemaan potkulauta?
  • Kolmipyöräinen potkulauta tarjoaa enemmän vakautta aloittelijoille
  • Entä turvallisuus ja liikennesäännöt?

Voit lukea lisää näistä asioista tästä blogikirjoituksesta.

Minkä kokoinen potkulauta?

Paras potkulauta sopii lapsesi pituuteen. Potkulauta voi olla itsessään erinomainen, mutta silti täysin väärä, jos se ei sovi lapsesi kokoon.

Potkulaudan ohjaustangon tulee olla suunnilleen korkeudella, joka tuntuu sopivalta, kun lapsesi käsivarret ovat 90 asteen kulmassa vartalon edessä. Tangon on siksi oltava suunnilleen lapsen kyynärpäiden ja kyynärvarsien korkeudella, kun lapsesi pitää kiinni ohjaustangosta.

Jos lapsesi kyynärpää on 74 cm korkeudessa maasta, soveltuu silloin parhaiten potkulauta, jonka koko on vähintään 74 cm.

Ilmoitamme aina likimääräisen ikäsuosituksen potkulautojemme kohdalla. Jotkut valmistajat ilmoittavat myös, minkä pituiselle lapselle / mille korkeudelle heidän potkulautansa sopivat, ja me teemme parhaamme auttaaksemme sinua sopivan potkulaudan löytämiseksi.

Muista, että voit suodattaa potkulautavalikoimamme lapsesi iän mukaan. Tämä tekee määrästä hallittavamman.

Temppuja vai siirtymistä paikasta toiseen?

Jos potkulautaa aiotaan käyttää temppuihin, ohjaustangon tulee olla hieman matalammalla noin lonkan ja navan välissä. Jos potkulauta on ennen kaikkea kulkuväline, on ohjaustangon oltava hieman korkeammalla noin navan ja rinnan välissä.

Lasten välillä saattaa olla eroja siinä, kuinka ylhäällä tai alhaalla he haluavat ohjaustangon olevan, jotta se tuntuu mukavimmalta. 

Säädettävä ohjaustanko on siksi erittäin käytännöllinen, koska silloin voit säätää ohjaustangon korkeutta sopivaksi – ja potkulauta voi kasvaa lapsesi mukana. Suurin osa potkulautojemme ohjaustankojen korkeudesta on säädettävissä, mutta ei kaikkien.

Onko sinulle tärkeää, että pystyt säätämään ohjaustankoa? Unohda silloin nämä mallit:

  • SR Trickster -potkulaudat
  • Highwaykick 2 (sopii kuitenkin 89-118 cm:n pituisille lapsille)
  • Maui Mini Sharkman
  • ja My Hood Trick -potkulaudat.

Näissä malleissa ei voi nimittäin säätää ohjaustangon korkeutta, mutta niissä on toki muita hyviä ominaisuuksia.

Muutamia hyviä malleja, jotka voivat kasvaa lapsesi tahdissa vuosia:

  • Kulkuvälineeksi tarkoitetut potkulautamme.
  • Highwaykick 5 sopii 118-180 cm:n pituisille, mutta ei sitä pienemmille lapsille.
  • PUKY SpeedUs sopii 115-200 cm:n pituisille lapsille ja aikuisille, mutta ei sitä pienemmille lapsille.

Kokoontaitettava potkulauta vai ei?

On hienoa, jos lapsesi rakastaa uutta potkulautaansa ja haluaa ottaa sen mukaan kaikkialle. Mutta jos lapsen jalat yhtäkkiä tuntuvat TODELLA väsyneiltä, tai potkulaudan on mahduttava auton takakonttiin, jossa kenties pitää olla tilaa myös vaunuille tai rattaille, niin onkin yhtäkkiä kullan arvoista, jos potkulauta voidaan taittaa kasaan. Tämä pätee myös silloin, kun et jaksa kuljettaa pienimmän lapsen vaunujen tai rattaiden alla jättimäistä potkulautaa. Kokoontaitettava potkulauta mahtuu vaunujen tai rattaiden alla olevaan koriin.

Löydät kokoontaitettavien potkulautojemme valikoiman täältä.

On jälleen hyvä idea suodattaa valikoima lapsesi iän mukaan. Silloin sinun ei tarvitse skrollata läpi 8–13-vuotiaille tarkoitettuja potkulautoja, jos etsit potkulautaa 4-vuotispäivälahjaksi.

Mitä eroa on ajamiseen soveltuvalla potkulaudalla ja temppupotkulaudalla?

Jos lapsesi haluaa käyttää potkulautaansa rampeilla tai temppuihin, kuten fronttikolmoset, tailwhip, can can ja miksi niitä nyt kutsutaankin, niin suosittelemme, että valitset temppupotkulaudan eli scootin.

Perinteinen, ajamiseen tarkoitettu potkulauta ei sovellu erityisen hyvin scoottailuun ja vapaatyyliin skeittirampilla, koska se ei kestä raskasta kulutusta samalla tavalla kuin temppupotkulauta eli scootti, joka on tehty kestämään hyppyjä ja pudotuksia ilman, että sen runko vääntyy. Muista kiristää ruuvit ja pultit säännöllisin väliajoin, kun lapsesi käyttää potkulautaa. Vinot laskeutumiset koettelevat potkulautaa nimittäin toden teolla.

Temppupotkulaudat ovat myös kapeampia malleja, ja ne ovat joustavampia.

Toisaalta liikkumiseen tarkoitetulla potkulaudalla on mukava ajaa pitkiä matkoja päiväkotiin, kouluun tai kavereiden luo. Näissä potkulaudoissa on isommat pyörät ja ohjaustanko korkeammalla. 

Painopisteenä on hyvä, vakaa nopeus. Mutta lapsesi voi toki ajaa paikasta toiseen myös temppupotkulaudalla.

Huomaa, että temppupotkulautojemme ohjaustangon korkeutta ei voi säätää. Niitä voidaan käyttää useiden vuosien ajan, vaikka lapsesi kasvaakin pituutta.

Eikö teillä ole skeittiramppeja lähellä? Onneksi voit ostaa täältä omia ramppeja ja tarjota haastetta lapsesi motorisille taidoille ja etäisyydenarviointikyvylle, ja vahvistaa hänen rohkeuttaan potkulautansa kanssa pihalla temppuillessa.

Hyvä neuvo, jos lapsesi haluaa ajaa potkulaudalla kouluun

Annamme pienen vinkin. Tärkeintä on voida lukita potkulauta.

Olemme tottuneet lukitsemaan pyörämme, jotta rakas rautahevosemme ei päädy pitkäkyntisten käsiin. Mutta entä potkulauta? Siinä ei ole lukkoa. Ja joissakin malleissamme ei ole ihan helppoa saada lukkoketjua renkaan läpi.

Jos lapsesi haluaa mennä uudella potkulaudallansa päiväkotiin tai kouluun ja takaisin, voi olla hyvä idea valita malli, jossa saat lukkoketjun renkaan läpi. Siten vältytte mielipahalta, jos potkulauta onkin yhtäkkiä tipotiessään. Potkulaudan voi lukita pyörätelineeseen tai vastaavaan.

Potkulauta kahdella vai kolmella pyörällä?

LKolmipyöräiset potkulaudat ovat vakaampia. Ja se voi olla hyvä, jos lapsesi on aloittelija potkulaudan kanssa ja hänestä tuntuu turvallisimmalta leikkiä, kun potkulauta ei tunnu liian huteralta. Leluakatemiassa myymme kolmipyöräisiä potkulautoja sekä pienemmille että isommille lapsille. Itse asiassa kolmipyöräisten potkulautojen valikoimamme on niin laaja, että niistä löytyy sopiva potkulauta sekä 1-vuotiaalle lapsellesi että 173 cm pitkälle nuorukaisellesi.

Kolmipyöräiset potkulaudat pysyvät myös pystyssä ilman tukea, joten sen ei tarvitse lojua maassa leikkikentällä, pihalla tai koulun pyörätelineen vieressä, kun sitä ei käytetä. Jos tiedät, miten ärsyttävää on yrittää välttää kompastumasta poikittain maassa makaavaan potkulautaan joka kerta, kun saavut kotiin täysien kauppakassien kanssa, niin silloin ominaisuudet, kuten kolme pyörää tai tukijalat, eivät ole täysin merkityksettömiä.

Jos lapsesi on tottunut ajamaan potkulaudalla tai potkupyörällä, voit miettiä, olisiko nyt aika treenata tasapainoa kaksipyöräisellä mallilla. Varsinkin vanhemmille lapsille, jotka jo kaihoisasti luovat silmäyksiä skeittirampeille, on kaksipyöräinen malli ainoa oikea.

Entä ne renkaat – vaahtomuovilla vai ilmalla täytetyt?

On oikeastaan itsestä kiinni, haluatko lapsesi potkulautaan ilmatäytteiset vai kiinteällä vaahtomuovilla täytetyt renkaat.

Kiinteällä vaahtomuovilla täytettyjä renkaita ei pääosin tarvitse huoltaa eivätkä ne voi puhjeta. Vaahtomuovirenkaita ei juurikaan tarvitse ajatella. Mutta ilmarenkaat tarjoavat paremman jousituksen, kun lapsesi ylittää töyssyjä, joutuu ajamaan reunakiveyksen yli tai huristelee menemään epätasaisella metsäpolulla. Niillä on siis mukavampi ajaa pidempiä matkoja. Toisaalta saatat ottaa riskin, että jonain päivänä ne puhkeavat ja joudut hommiin paikkaustyökalujen ja pyöräpumpun kanssa, tai kääntymään lähimmässä pyöräkorjaamossanne.

Vähän sama kuin vaunujen pyörien kanssa. Jotkut vannovat kiinteiden pyörien nimeen, kun taas toiset suosittelevat ilmatäytteisiä - ja toiset eivät ehkä edes kiinnittäneet huomiota siihen, mitkä pyörät heillä oli, ja nyt lapsi on kasvanut ulos vaunuistaan.

Temppupotkulautojen kohdalla valinta tehdään puolestasi - ilmarenkaat eivät ole superhyviä skeittirampilla. Siksi kaikissa temppupotkulaudoissa on vaahtomuovirenkaat.

Milloin lapseni on valmis käyttämään potkulautaa?

Pienet aloittelijat voivat noin 2-vuotiaasta lähtien kokea nopeuden ja vapauden tunteen potkulaudalla.

Tasapainoharjoittelun voi itse asiassa aloittaa jo edellisenä vuonna. Meillä on monitoimipotkulautoja, jotka voivat olla sekä potkulauta että potkupyörä. Kick'n'Ride-malleihin voi asentaa tangon, jolla voit hallita lapsen nopeutta ja tasapainoa – se on mainio apu silloin, jos pienet jalat väsyvät mäessä matkalla päiväkodista kotiin.

Leveät etupyörät takaavat, että potkupyörä kulkee vakaasti ja turvallisesti. Ja kun lapsesi on hieman harjoitellut, voit (ilman kuusiokoloavainta) muuntaa potkupyörän potkulaudaksi.

Lapsesi saa siis sekä potkulaudan että potkupyörän samassa mallissa, joka sopii 1–5-vuotiaille lapsille. Tämä tarkoittaa, että sinun ei tarvitse investoida moneen kulkupeliin, jotka vievät myös paljon tilaa varastossa tai kotona. Täydellinen ratkaisu tai lahjaidea perheeseen, joissa on pieniä lapsia!

Turvallisuus potkulaudalla ja liikenteessä – mitkä säännöt pätevät lasten potkulautaan?

Missä voit ajaa potkulaudalla?

Potkulaudalla liikkuvien lasten tulee ajaa jalkakäytävällä. Iästä huolimatta. Vaikka heillä voikin olla melkoinen vauhti päällä.

Pyörätiellä ajaminen on houkuttelevaa, ja ehkä lapsesi kyllästyy nopeasti pujotteluun lastenvaunujen lomassa. Jalankulkijat voivat myös käyttäytyä vähemmän suvaitsevaisesti, kun joukko potkulaudalla ajavia lapsia kiihdyttää ohi jalkakäytävällä. Mutta silti pätee, että potkulaudat eivät kuulu pyörätielle tai ajokaistalle, vaan jalkakäytävälle.

Joten opeta vauhtia rakastava lapsesi ottamaan huomioon muut jalankulkijat matkalla leikkikaverinsa luo, kouluun tai futistreeneihin. Naapurisi kiittävät sinua siitä. Ja sitten voit rauhallisimmin mielin lähettää lapsesi ulos potkulaudalla saamaan raitista ilmaa.

Muista pyöräilykypärä

Laki ei itse asiassa vaadi sitä, mutta lapsesi vauhti tulee olemaan kova, kun hän on ensin murtanut koodin tasapainonsa säilyttämiseksi.

Opeta lapsellesi hyvä tapa käyttää polvi-/kyynärpää-/rannesuojaimia, kun hän huristelee menemään uudella temppupotkulaudallaan tai tavallisella potkulaudalla. Vauhdin ja hyppyjenkin suhteen on hyvä olla varman puolella.

Erityisesti rannesuoja voi säästää teidät lääkärikäynniltä kaatumisen jälkeen. Meiltä löytyy kolmea kokoa alkaen 3-vuotiaasta teinille/aikuiselle.

Käyttääkö lapsesi potkulautaa myös syksyllä ja talvella, kun on pimeää? Silloin heijastinliivi ja pyörävalojen kiinnitys potkulautaan voivat olla hyvä idea, jotta lapsesi näkyy pimeässä.

Psst: Sähköpotkulautoja koskevat erityissäännöt:

Lapsen on oltava 12-vuotias ennen kuin hän saa ajaa sähköpotkulaudalla.

Sähköpotkulaudalla on ajettava pyörätiellä - ja kypärän käyttäminen on erittäin järkevää!

 

Vauhtia liikkumiseen potkulaudalla – mutta onko siinä jarrua?

Useimmissa lasten potkulaudoissamme on jarrut, mutta ei kaikissa.

Potkulaudan jarru on takarenkaan yläpuolella sijaitseva suojalevy. Se estää sekä lastasi osumasta renkaaseen jalallaan, että se voi myös jarruttaa potkulautaa, kun astut levyn päälle. Vähän kuin silloin, kun pyöräsi lokasuoja on vääntynyt ja tunnet sen osuvan renkaaseen. Suojan päälle astutaan jalalla niin, että se jarruttaa potkulautaa kitkan avulla.

Potkulaudan kuvasta voi usein päätellä, onko sen takapyörässä jarru, koska näet suojuksen. Olemme lisänneet sen myös tuotekuvauksiin.

Meillä on myös yksi käsijarrullinen malli - aivan kuten tunnet sen pyörästäsi.

Miten harjoittelen liikenneturvallisuutta lapseni kanssa?

Aloita harjoittelu kotona pihalla tai ehkä olohuoneessanne.

Voitte käyttää mitä tahansa läheltänne löytyviä kiviä, kenkiä tai ämpäreitä tehdäksenne hauskan esteradan. Katso myös nämä kartiomme, joiden avulla lapsesi voi harjoitella ajamista.

Esteiden kiertäminen tai rampeilla ajaminen on superhyvää motoriikkaharjoittelua, joka harjoittaa lapsesi kykyä ennakoida seurauksia vauhtiin ja riskeihin liittyen.

Oletteko harjoitelleet suojatien ylittämistä ja punaisten ja vihreiden liikennevalojen seuraamista? Liikenneleikit, joissa harjoitellaan erilaisia tilanteita ja liikennemerkkejä, tekevät lapsestasi oma-aloitteisemman. Täältä löydät liikennemerkit, jotka lapsesi voi ensin opetella tuntemaan - ja harjoitella sitten pujottelua niiden välillä.

Ehkä läheltä löytyy myös liikenneleikkipuisto?

 

Kiitos, että luit tänne asti.

Toivomme, että olet saanut paremman yleiskuvan potkulautavalikoimastamme ja osaat nyt valita lapsellesi parhaan potkulaudan.

Ja muussa tapauksessa olet aina tervetullut soittamaan meille. Olemme valmiina asiakaspalvelussamme, jos sinulla on kysyttävää.