Järjestä lastenhuone leikkiä varten: 9 tärkeintä vinkkiä

Tyttö Montessori-vaikutteisessa lastenhuoneessa
20. joulukuuta 2023

Lastenhuoneessa vallitsee ainainen kaaos. Mitä tehdä?

Onko lapsesi vaikea saada siivottua huonettaan?

Joskus ainainen sotku voi ajaa hulluuden partaalle. Olet juuri äsken, siis 5 minuuttia sitten, kurotellut hikeä otsalta pyyhkien lapsen sängyn alle, kirjahyllyn taakse, lelulaatikkoon ja kerrossänkyyn siivotaksesi maailmansotaa muistuttavan sekasorron, jonka lapsesi ja hänen parhaat leikkikaverinsa jättivät jälkeensä.

Nyt voitkin sitten aloittaa alusta.

Tiedämme, mitä sinun tulee tehdä edistääksesi lapsesi järjestyksentajua ja samalla ujuttaa lisää oppimista lapsesi leikkiin. Vastaus on: Montessori.

Lastenhuone siistiksi Montessorin opeilla

Maria Montessori ei ole versio Mrs Doubtfiresta tai Maija Poppasesta. Häntä ei voi kutsua paikalle sovelluksella, hän ei osaa lentää eikä hänellä ole mitään tekemistä pölyhuiskujen ja ruuanlaittotaitojen kanssa. Hän oli viime vuosisadalla vaikuttanut italialainen lääkäri, joka loi kokonaan uuden näkemyksen tavasta, jolla me ihmiset opimme. Siitä lähtien on ympäri maailmaa luotu Montessorin opeista ammentavia päiväkoteja ja kouluja.

Montessori-pedagogiikka käsittelee muun muassa sitä, miten me aikuiset tuemme parhaiten lasten oppimista. Sitä kutsutaan ohjatuksi oppimiseksi opettamisen sijaan.

Me aikuiset voimme ohjata heidän oppimisprosessiaan ja osallistua siihen itse, sekä oppia uutta yhdessä heidän kanssaan.

Erityisesti Pohjoismaissa laajasti vallitseva nykyinen lähestymistapa lasten oppimiseen on monella tapaa Montessori-pedagogiikan inspiroima, koska otamme leikin vakavasti ja itsessään arvokkaana. Leikin ja oppimisen vastustaminen ei ole järkevää, sillä lapset oppivat parhaiten ja eniten kokiessaan tekemisensä leikkinä. Tämä koskee myös aikuisia, vai mitä?

Voit lukea lyhyen johdannon Montessori-menetelmään täältä blogistamme.

Mutta miten se auttaa lastenhuoneen siivoamisessa ja tekee lapsesi leikistä vieläkin parempaa? Vastaus tulee tässä.

Barn, der leger efter Montessori pædagogikBarn, der leger efter Montessori pædagogik

Järjestä lastenhuone Montessori-pedagogian mukaisesti: Pikaopas

Tässä on muutamia yleisiä vinkkejä:

Mieti, miten lapsesi hyötyy erilaisista leluistaan.

Emme saa ohjata lapsen leikkiä. Sen sijaan meidän aikuisten on järjestettävä huone huolellisesti, jotta lapsi voi valita mielensä, valmiutensa ja osaamisensa mukaisen aktiviteetin.

Se vaatii huolellista ajatustyötä uudella tavalla: Sinun tulee miettiä, millä lapsesi voi leikkiä ja mitä tehdä, ja valita lapsesi motivaatioon ja kehitysvaiheeseen sopivia materiaaleja ja leluja. Meillä on kokonainen Montessori-pedagogiikasta inspiraationsa saanut kategoria, jossa on satoja erilaisia leluja.

Tässä Montessori-lähestymistavasta inspiraationsa saaneet neuvomme siitä, kuinka luoda lapsellesi parhaat olosuhteet opettavaiseen leikkiin.

9 käytännön vinkkiä, jotka luovat lastenhuoneesta rauhallisen oppimisympäristön kaaoksen sijaan:

  1. Unohda suuret ja syvät laatikot sekä korkeat kaapit. Matalat laatikostot tai kirjahyllyt avohyllyillä ovat parempi vaihtoehto. Silloin lapsesi pääsee itse käsiksi haluamiinsa tavaroihin (koskee myös pelejä, pehmoleluja tai muita leluja), ja ne on helppo laittaa takaisin paikoilleen. Antaa lapselle mielenrauhaa, kun yksittäinen aktiviteetti tai leikki voidaan korjata helposti pois.
  2. Laita esille tarjottimia tai tee laatikoita, joiden sisältöä olet miettinyt sen kannalta mitä ne voivat lapsellesi opettaa, mikä lastasi kiinnostaa ja mitä lapsesi osaa tehdä. Jos lapsesi pitää tähtitieteestä, voit tehdä laatikon, jossa on hieno palapeli tai mosaiikkipeli tähtikuvioista, avaruudesta kertova kirja, pimeässä hohtavia tähtiä kiinnitettäväksi seinälle tähtimuodostelmiin, tai kuularata, jonka parissa testata liike-energiaa ja kiihtyvyyttä.
  3. Vaihda laatikon sisältö esimerkiksi 14 päivän välein, niin että se sopii lapsesi taitoihin, kiinnostuksen kohteisiin sekä oppimisprosessin seuraavaan vaiheeseen. Hieman vaikeampia palapelejä, hieman enemmän rakennusmateriaaleja, vaikeusasteeltaan haastavampia tehtäviä, uusia aiheita, uusia pelejä, uusia asioita leikkikeittiöön ja nukkenurkkaukseen.
  4. Pidä esillä vain muutama esine kerrallaan ja säilytä loput tavarat muualla. Useimmat lapset leikkivät vain noin 20 prosentilla huoneessaan olevista leluista. Uudessa järjestyksessä laitat vain 20 % esille ja loput ovat sivussa, josta voidaan valita asioita myöhemmin.
  5. Näytä lapselle, miten se toimii. Kun esittelet lapselle jotain uutta aktiviteettia, kuten tarjotinta, jossa on leikkihiekkaa ja muotteja, koodattava robotti tai nukke, nuken vaatteita ja nuken vaippa, näytä miten niiden kanssa toimitaan selittämisen sijaan. Uudelleen ja uudelleen, kunnes lapsesi haluaa itse kokeilla.
  6. Älä oikaise lastasi. Me ihmiset emme yleisesti ottaen pidä siitä. Siksi parhaita aktiviteetteja ovat ne, joissa lapsi näkee selkeästi, miten pitää toimia. Jotain, jossa lopputulos osoittaa selvästi, onko lapsi tehnyt sen oikein. Tai missä tulos ei ole niin tärkeä. Jos lapsi toimii väärin, sinun on ehkä laskettava vaikeustasoa. Älä pakota lastasi toistamaan vaikealta tuntuvaa aktiviteettia.
  7. Valitse yksinkertaisia, selkeitä leikkejä ja aktiviteetteja, jotka käsittelevät pääasiassa yhtä käsitettä (esim. painovoima tai geometria) tai yhtä taitoa (esim. kaataminen, looginen ajattelu tai laskeminen).
  8. Näytä, että esille otetaan yksi asiaa kerrallaan. Kun kaikki on hyllyllä esillä alustoilla tai matalissa laatikoissa, voidaan helposti ottaa yksi asia kerrallaan esille ja laittaa takaisin paikoilleen. Voitte koristella laatikoita tai alustoja yhdessä.
  9. Järjestä sekalaiset tavarat hyllyyn. Jos lapsellasi on leikkikeittiö, nukkekoti tai iso autotalli, pidä tarvikkeet järjestyksessä hyllyllä laatikoissa tai tarjottimilla. Luokittele leikkiruoka esimerkiksi värin mukaan, jos lapsesi ei vielä osaa jaotella niitä esimerkiksi hedelmiin, vihanneksiin, säilykkeisiin, lihatuotteisiin ja leivonnaisiin. Muuta jaottelua, kun lapsen kieli ja lajittelukyky kehittyvät.
Baby med Montessori legetøjBaby med Montessori legetøj

“Play is the work of the child”

Me Leluakatemiassa uskomme, että kun hyödynnät Montessori-vaikutteista lähestymistapaa lastenhuoneen siivoamiseen ja siistinä pitämiseen, voit odottaa enemmän seesteisyyttä lapsesi leikeissä, parempaa järjestystä huoneessa ja tietoisempaa tapaa olla rakastava vanhempi.

Antoisia järjestelyhetkiä!

Related posts