Vappu 2024: Parhaimmat puvut ja roolileikit

Hauskat vappuideat: Parhaimmat naamiaisasut ja roolileikit
22. maaliskuuta 2024

Vappu 2024: Poimi parhaat ideat lasten vappuun

Oletko sinäkin todellinen vappufani? Vai oletko ehkä hieman kyllästynyt ajatukseen, että täytyy taas keksiä ideoita vappuasuihin ja koko vappuriehan järjestämiseen naamiaisineen ja muine ohjelmineen?

Riippumatta siitä, juhliiko lapsesi vappua koulussa, päiväkodissa vai kotona, vaatii se meiltä vanhemmilta hieman teemaan virittäytymistä, jotta saisimme parhaat ideat lasten vapunviettoon ja vappujuhlien järjestämiseen, emmekä väsyisi alkumetreillä.

Me autamme sinua pääsemään alkuun.

Tämä Leluakatemian opas on täynnä ideoita vappupukeutumiseen (hyödynnä ideat myös muissa lasten rooli- ja pukeutumisleikeissä tai naamiaisissa), sekä tietoa siitä, miten vappu tai muu vastaava tapahtuma voi tukea lapsesi kehitystä ja oppimista. Lupaamme, että pääset oikeaan tunnelmaan – teemme ainakin parhaamme tämän postauksen myötä.

Vapun juhlinnassa mukana olo tukee lapsesi kehitystä

Lasten vappuun kuuluu ainakin vappukoristeiden askartelu, vappuherkut, serpentiini ja ilmapallot, sekä tietenkin naamiaisasut, hauskat hatut, kasvomaalit, vappunaamarit ja muut asusteet.

Kaiken hassuttelun ja hauskanpidon ohella vappu on myös roolileikin juhla-aikaa, jossa yleisenä sääntönä pätee, että on ok olla joku muu vähän aikaa. Ja se mahdollisuus on kullanarvoinen, sillä siten lapsellasi on mahdollisuus oppia tärkeitä sosiaalisia taitoja leikin kautta.

Lapset oppivat leikkiessään – niin se vain on – he saavat uusia kokemuksia, he tutkivat asioivat monella eri tavalla, tulevat niissä hyviksi, ja he vahvistavat sosiaalisia taitojaan leikkimällä hyvien kavereiden kanssa.

      - Dion Sommer, kehityspsykologian professori Aarhusin yliopistosta, kirjoittanut kirjan ’Udvikling’ (suom. ’Kehitys’) v. 2017.

Lapsi harjoittelee juhlahumussa sosiaalisia pelisääntöjä

Kenen kanssa lapsi on juhlissa, onko paikalla pääosin lapsia, ja minkä ikäisiä? Miten pitää pukeutua, riittääkö pelkkä hassu hattu? Kuinka paljon vappuherkkuja saa syödä?

Olipa kyse sitten vapusta, tai muusta juhlasta, vaaditaan lapsilta hieman tilannetajua, rohkeutta ja kärsivällisyyttä, mutta ne myös opettavat lasta improvisoimaan ja reagoimaan yllättävissä tilanteissa.

Joskus pienimmät lapset voivat jäädä isompien lasten juhlinnan jalkoihin, ja se vaatii paikalla olevilta aikuisiltakin hieman koordinointia.

Jos ärsykkeitä täynnä oleva äänekäs ympäristö on lapsellesi tavallisestikin vähän liikaa, tulee se ottaa huomioon juhlien suunnittelussa tai niihin osallistumisessa. On hyvä varmistaa, että kaiken ikäiset lapset saavat osansa juhlista, etteivät kaikki vappuherkut päädy nopeimpien suuhun ja että kaikilla lapsilla on hyvä ja turvallinen olo juhlien tuoksinassa. Yleensä perheen pienimmistä on vain superjännää olla isompien lasten kanssa samoissa juhlissa, ja lasten välinen hierarkia luonnistuu aivan itsestään, mutta jotkut ujommat tai varovaisemmat lapset voivat tarvita tässä hieman tukea.

Pukeutumisessa pätee tavallisesti se linjaus, mitä kyseisen tapahtuman kutsussa on ilmoitettu. Naamiaisasujen ohella suomalaiseen vappuperinteeseen kuuluvat kuitenkin myös hauskat hatut, tekonenät, peruukit, vappunaamarit, kasvomaalaukset ja muut asusteet - karnevaalityylejä on monenlaisia!

Asiaa kannattaa kuitenkin miettiä oman lapsen kannalta: jos on tiedossa, että muut juhlien lapset ovat panostaneet asuihinsa enemmän, ei lapsellasi ole ehkä kovin kivaa pelkässä hassussa hatussaan, ja toisaalta se myös vie mahdollisuuden osallistua roolileikkiin samalla tasolla toisten kanssa. Juhlat ovat lapselle aitiopaikka sosiaalisten suhteiden harjoitteluun, ja mitä positiivisemman kokemuksen hän saa tasavertaisesta osallisuudesta, sitä suurempi merkitys sillä on lapsesi kehityksen kannalta. Ota kuitenkin huomioon, että naamiaisasut saatTavat pelottaa joitain pienimpiä lapsia.

Vappu on roolileikin juhla-aikaa

Monissa perheissä lapset alkavat jo miettimään hyvissä ajoin, miten he pukeutuisivat vappuna. Vappu on pukeutumisen ja roolileikin juhlaa, ja lapsellesi loistava mahdollisuus kokeilla eri identiteettejä.

Roolileikki on mahdollisuus, joka antaa lapsellesi tilaisuuden:

  • leikitellä sosiaalisella identiteetillään
  • haastaa mielikuvituksensa ja kokeilla jonain toisena olemista
  • oppia sosiaalisista pelisäännöistä toisten perspektiivistä nähtynä
  • ymmärtää itseään ja toisia, ja hyväksyä paremmin erilaisuus 

Kun lapsesi haluaa olla joku tietty hahmo tai rooli vappuna - tai vain jonakin tavallisena tiistaiaamuna -, on kyse siitä, että lastasi kiehtovat kaikki ne mahdollisuudet, joihin kyseinen hahmo pystyy ja kaikki mitä ”sellainen” hahmo osaa. Olipa kyseessä siili, päärynä tai presidentti.

Kun lapsesi osoittaa kiinnostusta johonkin tiettyyn hahmoon tai rooliin, käytä tilaisuus hyväksesi, ja juttele lapsesi kanssa siitä, mitä hän haluasi olla/osata pukeutumalla kyseiseksi hahmoksi.

Vappu on roolileikin aikaa, ja roolileikki on taikuutta, joka heijastaa lapsesi sisäistä maailmaa.   

Näin valitset oikean naamiaisasun vapuksi lapsellesi

Jos lapsi pääsee vapaasti valitsemaan naamiaisasujen joukosta esimerkiksi netissä, voi syöksykierre olla valmis.

”Haluan olla Iskusotilas Tähtien sodasta! Ei kun haluan olla Nalle Puh! Ei kun sittenkin Toy Story 4:n Kahveli! Ei vaan sisilisko edestä ja täytekakku takaa. iPad! Kimi Räikkönen!”

Lapsia ei ainakaan voi syyttää mielikuvituksen puutteesta.

Jos tiedät, että vappuna tarkoitus on olla ulkona, tai kyseessä on lyhyempi ja pienimuotoisempi tapahtuma, laske rauhassa kymmeneen ja arvioi, onko hyvä idea antaa lapsen uskoa, että hän voi valita asunsa täysin vapaasti. Vain ajatuksena…

Tässä on kolme kysymystä, jotka voivat auttaa lapsen ideoiden lajittelussa liittyen vapun naamiaisasuun:

1) Milloin naamiaisasu tarvitaan?

Kun annat lapsesi valita vappuasuaan, puhukaa siitä, milloin sen pitää olla saatavilla. Minkälaisiin juhliin?

Onko kyseessä ulkotapahtuma ulkovaatteet päällä?
Silloin hattu, viitta tai muut sellaiset asusteet, jotka voi pukea päällysvaatteiden päälle, on hyvä idea. Vaikka kevätilma olisi jo ehtinyt lämmittää mukavasti, ei vapun säästä ole perinteisesti takeita – koleaan ilmaan ja vesisateeseen kannattaa varautua. Joten hulahula-tanssijan asua ei ehkä kannata miettiä parhaana asuvaihtoehtona lapselle, jos tiedossa on pääosin ulkona oloa. Ei, vaikka huhtikuu olisi jo ehtinyt näyttää kaikki varmat keväänmerkit. Lapsellasi tulee olemaan paljon kivempaa, kun ei tarvitse palella. 

Onko haussa naamiaisasu sisätiloihin?

Silloin valinta on hieman vapaampi – ja toisaalta: vappuriehassa on tavallisesti nimensä mukaisesti riehakas tunnelma. Kokopitkässä naamiaisasussa tulee peuhatessa kuuma, eikä ylikuumentuneen leijonan kanssa kannata pelleillä.

Ehkä lapsellasi on herkkä tuntoaisti, ja häntä häiritsee paljon, jos puku kiristää, hankaa tai on liian kuuma. Ota tämä huomioon, kun mietit ideoita naamiaisasuksi. Lasten vappu onnistuu parhaiten, kun koko ajan ei tee mieli kuoriutua puvustaan pois.

Pitääkö puvussa voida leikkiä? Pitääkö sitä voida käyttää ulkona? Pitääkö sen olla monimutkainen, vai riittääkö yksinkertaisempi?

2) Mihin vappuasun pitää pystyä?

  • Pitääkö lapsen voida olla asussaan koko päivän?

  • Pitääkö sinun tai opettajien auttaa häntä jossakin asiassa?
  • Pitääkö lapsen itse voida vaihtaa vaatteet ilman aikuisen apua?

Erityyppiset puvut vaativat hieman eri asioita, eivätkä kaikki puvut sovellu villimpään leikkiin.

Jos asuna on vaikka viitta, siivet ja joitakin muita asusteita, tekee se monesta asiasta helpompaa. Mutta ehkä juuri sinun lapsesi kohdalla kokopitkä naamiaisasu on ok. 

Mieti toisin sanoen, mihin vappuasun pitää pystyä, ja mihin lapsesi pystyy itse. On esimerkiksi hyvä idea miettiä, pääseekö lapsesi asussaan helposti vessaan ilman, että hän tarvitsee aikuisen auttamaan. Ei ole varmaa, ehtivätkö opettajat ja ohjaajat auttamaan ajoissa jokaista lasta, jonka pitää ehtiä kuoriutua jättisuuresta pahvilaatikkopuvustaan, tai vetoketjullisesta puvusta, joka avataan selkäpuolelta.

3) Miten pitkään vappuasun tulee kestää?

Monet lapset haluaisivat naamiaisasun, jota voi käyttää leikeissä pitkään juhlien jälkeenkin. Ei ole ollenkaan epätavallista, että jotkut lapset haluavat pukeutua kauppareissulle poliisiksi tai Supernaiseksi vielä pitkään vapun jälkeenkin.

Kannattaa siis päättää, pitääkö lapsen puvun kestää pitkään vapun jälkeenkin, vai onko ok, että yksisarvinen, hattara tai Eiffeltorni on nyt vain kertaluontoinen juttu?  Entä pitääkö puku pystyä pesemään?

Toivomme, että vappuasun tai naamiaisasun valinta olisi hieman helpompi näiden vinkkien avulla.

Naamiaisasu ei vaadi ompelukoneajokorttia

Haluaako lapsesi olla palomies, muurahainen tai täytekakku? Se saattaa tarkoittaa monen illan hikistä urakkaa vanhemmille ompelukoneen ja liimapistoolin terävässä valossa. Mutta miksi oikeastaan?

Jos et ole hulluna ompelemiseen ja mittanauhoihin, on ihanaa, että netti pursuaa fantastisia ideoita vapun naamiaisasuihin ja vappuasusteisiin.

Tässä kohtaa me Leikkitädit haluaisimme muistuttaa sinua siitä, että vapussa ei ole kyse täydellisestä suorituksesta tai parhaista arvosanoista. Sinun ei tarvitse tehdä täydellistä pukua lapsellesi, sillä vapussa ei ole kyse täsmällisen kopion tekemisestä Peppi Pitkätossusta. Kyseessä on roolileikki ja sen kuvittelu, että on joku toinen hetken aikaa yhdessä hyvien kavereiden ja perheen kanssa.

Lasten vapun ideointi on myös luovuuden juhlaa

Vappupuvun tai muun naamiaisasun tekeminen voi tietysti tarjota tilaisuuden olla superluova, ja löytää hauskoja ideoita vappuun yhdessä lapsesi kanssa – tai yksin. Ja jos lähipiiristä löytyy käsityöihmisiä, voi esimerkiksi isovanhempi olla innostunut auttamaan lapsen naamiaispuvun tekemisen kanssa, ja he usein haluavat aloittaa niiden parissa puuhastelun (tosi) aikaisin. Tässäkin tapauksessa mahdollisuus pukeutua joksikin on lapselle lahja, sillä koko prosessi, jossa puhutaan lapsen kanssa hänen suosikkipuvustaan, suunnitellaan materiaaleja ja sen tekotapaa, ostetaan tarvikkeet ja valmistellaan puvun tekoa, on prosessi, josta lapsi voi oppia paljon.

Ota siis lapsi mukaan, jos haluat, ja keksikää hauskoja ideoita vapuksi yhdessä – tai nauti prosessista harrastuksena, joka tarjoaa mahdollisuuden puuhasteluun omassa rauhassa.

Vapun naamiaisasu voi olla kokopuku tai vaikka vain pari korvia

Lasten vappu voi olla pukeutumisen suhteen hyvin yksinkertainen toteuttaa. Vähemmän voi olla enemmän, ja on täysin ok, että sinä vanhempana kehität lapsellesi taitojanne ja budjettianne vastaavan asun.

Muista, että myös lapsesi pitää saada valita. Kaikki lapset eivät halua monimutkaista asua päällensä, tai pidä siitä, etteivät he tunnista itseään peilistä. On hyvä muistaa, että jotkut pienimmät lapset saattavat oudoksua tai jopa pelätä naamiaisasuja; voi olla pelottavaa nähdä, että tuttu ihminen – tai lapsi itse – on muuttunut aivan toisen näköiseksi, ja erityisesti erilaiset naamiot saattavat aiheuttaa tällaisen reaktion. Mieti siis, minkälaisesta kokemuksesta lapsesi saa eniten irti.

Meiltä löydät täältä paljon ideoita vappuun aina yksittäisestä hameesta viittoihin, jotka voi pukea ulkovaatteiden päälle, sekä kasvomaaleista hattuihin.

Löydät upean kasvomaalien valikoimamme täältä.

Hei, aikuinen: Aseta hattu vinottain, laita nenä päähän, ja leiki mukana

Lapset rakastavat sitä, kun aikuinen leikkii heidän mukanaan. Vaikka et jaksaisi olla Tähtien sodan Iskusotilas joka päivä, anna roolileikille mahdollisuus, kun siihen on tilaisuus, esimerkiksi juuri vappuna, vaikka se tuntuisi hieman vaikealta aluksi.

Aikuisina olemme unohtaneet, miten leikitään. Lapsesi voi auttaa sinua muistamaan.

Ylpeä lapsesi rakastaa nähdä sinun heittäytyvän, ja mielikuvituksesi kiittää sinua siitä, että herätit sen horroksestaan.

Milloin on vappu vuonna 2024?

Vappua juhlitaan vuosittain 30.4.-1.5. välisenä aikana, vappuaattona ja vappupäivänä. Vuonna 2024 vappuaatto on tiistai ja vappupäivä osuu keskiviikolle, joka on vapaapäivä.

Hoida vapun valmistelut hyvissä ajoin valmiiksi

Jos et halua huhkia lapsesi puvun parissa vielä myöhään edellisenä yönä, etkä varsinaisesti kuulu niihin, jotka rakastavat viime hetken haasteita, varaudu ja valmistaudu hyvissä ajoin vapun ideoiden miettimiseen ja niiden toteuttamiseen. Hanki tarvikkeet ja materiaalit hyvissä ajoin, jotta aikaa on riittävästi myös sille, että lapsi pääsee mukaan asuntekoprojektiin, tai jos hän muuttaakin mieltänsä viime hetkellä eikä kerta kaikkiaan suostu olemaan Pipsa Possu.

Leluakatemian valikoimasta löydät hauskat ja helpot vappuasusteet, materiaalia vappuaskarteluihin kotona, hienot vappukoristeet sekä lukuisia superhienoja naamiaisasuja.

Toivomme, että sait tästä jutustamme käyttökelpoisia ja hyviä vinkkejä lasten vappuun, ja olet nyt valmis joko tekemään itse tai ostamaan juuri oikean puvun lapsellesi vapuksi – vaikka se olisi vain ”korvat” ja kasvomaalia tai upea naamiaisasu.

Eikä pidä unohtaa vappuherkkuja! Ota lapset mukaan esimerkiksi siman tekoon – heistä on hauska seurata prosessia, joka myös opettaa kärsivällisyyttä, kun pitää odottaa rusinoiden nousemista pintaan ja siman valmistumista. Lapsista on myöskin hauska oivaltaa, miksi rusinat muuttuvat erilaisiksi siman seassa, ja ettei ”pulleita rusinoita” suinkaan saa kaupasta.

Leikkisää vappua sekä sinulle että lapsellesi!

Related posts