Auttavatko painopeitot ja painotuotteet levotonta lasta?

Auttavatko painopeitot ja painotuotteet levotonta lasta?
8. maaliskuuta 2024

Harkitsetko painoliivien, painopeiton tai muiden painotuotteiden ostamista lapsellesi?

Leluakatemiassa olemme aina panostaneet lasten kehitykseen. Yksi asiakkaidemme keskeisistä haasteista on lasten levottomuus.

Saamme tiedusteluja vanhemmilta, joiden lapset eivät jaksa istua paikoillaan, jotka eivät pysty nukkumaan, ja joiden on vaikea vastata päiväkodin tai koulun keskittymisvaatimuksiin.

Monille levottomien lasten vanhemmille on kerrottu, että he voivat lasta rauhoittaakseen ostaa painoliivin, painotyynyn tai muita painotuotteita.

Meillä on verkkokaupassamme laaja valikoima erilaisia tämän tyyppisiä tuotteita, ja myymme niitä paljon. Siksi tunnemme myös velvollisuudeksemme tarjota asiallista ja oikeaa tietoa siitä, kuinka voit auttaa levotonta lastasi, ja ovatko painotuotteet, painopeitot ja painoliivit oikea hankinta teille.

Siksi pyysimme lasten toimintaterapeutti Camilla Ejsingiä antamaan parhaat vinkkinsä lasten motoriseen levottomuuteen.


"Pitää varoa, ettemme pelkästään hoida oireita ja unohda etsiä syitä käyttäytymiselle, jota haluamme muuttaa.
"  
- Lasten toimintaterapeutti Camilla Ejsing

Kyse on sen tunnistamisesta, milloin on täysin normaalia, että lapsilla on tuli hännän alla, ja milloin saattaa olla aika etsiä apua.

Camilla kertoo tässä postauksessa:

  1. Miksi jotkut lapset ovat levottomia, ja miten se liittyy aistien stimulointiin
  2. Mitä apua painotuotteista on ja mistä tulee olla tietoinen
  3. Lopuksi Camilla antaa vinkkejä hyvistä, aktiivisista taukoleikeistä, jotka rakentavalla ja hauskalla tavalla antavat lapsellesi lisää tasapainoa ja rauhallisuutta.

Hyviä lukuhetkiä!

Nimeni on Camilla Ejsing ja työskentelen lasten kunnallisena toimintaterapeuttina. Vastaan työssäni lasten sensomotorisesta harjoittelusta sekä vanhempien, kasvattajien, opettajien ja muiden lapsen ympärillä olevien aikuisten ohjauksesta.

Haluan lisätä lasten hyvinvointia ja tarjota tietoa aikuisille liittyen lapsen käytökseen ja ympäristöön, lähtökohtana yksittäinen lapsi ja juuri hänen resurssinsa.

Ennen kuin kokeilemme painotuotetta lapselle, meidän on aina ensin pohdittava, miksi lapsemme mielestämme tarvitsee painotuotetta?

Pitää varoa, ettemme käsittele pelkästään oireita ja unohda etsiä syitä käyttäytymiselle, jota haluamme muuttaa. Ehkä käytös on täysin normaalia. Käytä rohkeasti ammattilaisen apua lapsesi haasteiden arvioimisessa, ja varaudu myös pitkiin odotusaikoihin.

Mitä on motorinen levottomuus ja mikä on normaalia toimintaa lapsella?

Yleensä on täysin normaalia, että lapsi liikkuu koko ajan. Heidän kehonsa on suunniteltu olemaan uteliaita ja aktiivisia. Lasten on opittava monia taitoja liikkeen kautta. Tämä pätee erityisesti ensimmäisten 7 elinvuoden aikana, ja sen jälkeen on vielä monia liikkeitä, joita on hiottava lukemattomilla toistoilla.

Kaikilla lapsilla on jonkinasteista motorista levottomuutta, mikä on täysin tervettä ja todella tärkeää heidän kehityksensä kannalta. Joskus meitä aikuisia kuitenkin häiritsee, jos lapset eivät pysty istumaan aloillaan ja syömään rauhassa, jos heidän on vaikea jaksaa istua paikallaan luokassa tai jos he pyörivät levottomina sängyssä, kun on aika mennä nukkumaan.

Joillakin lapsilla on myös motorista levottomuutta siinä määrin, että se vaikuttaa heidän hyvinvointiinsa negatiivisesti – lapsia, joiden on liikuttava silloinkin, kun se ei ole tarkoituksenmukaista kyseisessä tilanteessa. Tai lapsia, jotka purevat, lyövät, turhautuvat tai suuttuvat helposti, tai joita ei lainkaan saa nukahtamaan iltaisin.

Miksi lapsellani on motorista levottomuutta?

Levottomuus on sen merkki, että aivot ja aistit etsivät viihdettä, stimulaatiota, haastetta, jotain, jonka kanssa työskennellä. Se on siis aivan luonnollista. Monet lapset eivät jaksa istua paikoillaan viittä minuuttia kauempaa elämänsä ensimmäisinä vuosina.

Pienet lapset kommunikoivat käyttäytymisensä välityksellä. Siksi meidän on usein katsottava, mitä heidän käytöksensä kertoo meille, varsinkin kun kohtaamme lapsia, jotka eivät voi hyvin.

  • Ehkä käyttäytyminen kertoo meille, että he tarvitsevat enemmän ärsykkeitä tiedostaakseen kehonsa = Alistimuloitu lihas- ja nivelaisti.
  • Ehkä käyttäytyminen osoittaa, että heidän aistinsa ovat ylistimuloituja eivätkä siksi myöskään saa rauhaa.
  • Heidän voi olla vaikea säädellä vireystilaansa eli valmiuttaan eri tilanteiden vaatimalla tavalla. Tästä Camilla kertoo lisää hetken kuluttua.

Pidä hyvinvointipäiväkirjaa - löydät ehkä syyn

Jos lapsen motorisesta levottomuudesta on hänelle haittaa, saattaa syyn löytäminen olla valitettavasti melkoista etsivän työtä.

Kannattaa pitää vaikka päiväkirjaa muutaman viikon ajan, jolloin kirjaat ylös päivittäisiä toimia ja huomioita lapsesi käyttäytymisestä. Kuvaile tilanteita, joissa lapsesi käytös huolestuttaa sinua. Laita kellonaika ylös. Saatat yllättyä.

Muistiinpanot tarjoavat hyvän lähtökohdan löytää malleja siitä, mihin lapsesi reagoi, sekä milloin kannattaa pitää aktiivisia taukoja tai stimuloida lasta jollakin muulla tapaa.

Alistimuloitunut lihas- ja nivelaisti

Lihas- ja nivelaisti (jota kutsutaan myös proprioseptiiviseksi aistiksi) on erittäin tärkeä aisti kehotietoisuutemme kannalta. Tämä aisti suunnittelee ja suorittaa liikkeemme, ja se antaa meille tunteen siitä, että voimme tuntea minne olemme menossa ja missä kehomme on. Alistimuloitu lihas- ja nivelaisti ei toimi kunnolla, ja se aiheuttaa suurta levottomuutta.

On ihan normaalia, että lapset joskus ärsyyntyvät, tulevat vihaisiksi tai jopa lyövät, joten vain jos lapsellasi on näitä reaktioita hyvin usein, pitää sinun selvittää, olisiko kyse aistien yli- tai alistimulaatiosta.

Lapsille, joilla on vaikeita motorisia häiriöitä, saattaa sekä passiivisten että aktiivisten ärsykkeiden yhdistelmä olla järkevin. Lihas-nivelstimulaatio voi auttaa hermostoa pääsemään parempaan tasapainoon, koska se tarjoaa tunteen kehon rajoista, alentaa sykettä, mahdollistaa syvemmän hengityksen ja auttaa vapauttamaan rauhoittavaa hormonia, oksitosiinia.

Painotuotteet ja painopeitot ovat passiivisia tapoja stimuloida lihas- ja nivelaistia, mutta niiden ei pitäisi olla ainoita ratkaisuja. Vaihtelevat ärsykkeet ovat tärkeitä.

Ongelmia matalan/korkean vireystilan säätelyssä

Ihminen osaa vaistomaisesti säädellä itseään niin, että olemme juuri niin valppaita tai valmistautuneita, kuin tilanne vaatii. Alhaisessa vireystilassa nukumme tai olemme nukahtamaisillaan. Korkea vireystila on kuin olisi keskellä villiä tyynysotaa.

Jossain korkean ja matalan vireystilan välissä on paikka, jossa voi parhaiten keskittyä. Tässä tilassa emme ole liian valppaina, mutta emme myöskään sen vastakohtia.

"Valmiustilan" tulee olla tilanteeseen nähden sopiva. Jos meitä jahtaa karhu, on sen syytä olla todella korkea. Jos haluaa jälkikäteen muistaa, mistä opettaja puhuu historian tunnilla, on tärkeää, että on riittävän hereillä keskittyäkseen, mutta ei niin täpinöissään, ettei pysty istumaan aloillaan.

Joillakin lapsilla on vaikeuksia säädellä tätä sisäistä asetusta. He ovat usein valmiustilassa myös silloin, kun se on tilanteeseen nähden ylimitoitettua, ikään kuin he valmistautuisivat painiin karhun kanssa keskellä tavallista koulupäivää.

Mihin lapset voivat käyttää painotuotteita tai painopeittoja?

Lapsille, joilla on yleistä motorista levottomuutta, voi sekä passiivisen että aktiivisen stimulaation yhdistelmä olla järkevintä. Kehon paino on passiivinen tapa stimuloida lihas- ja nivelaistia.

Painotuotteet voivat joissakin tapauksissa vaimentaa yli- tai alireagoivan sensomotorisen järjestelmän oireita lyhyeksi ajaksi. Painotuotteet eivät koskaan saa olla ainoa hoitomuoto. Niitä voi hyvin käyttää, mutta kokeile myös eri aktiviteetteja – sekä muita uusia asioita - lapsesi kanssa, joista kerromme seuraavassa osassa. Ne voivat tuoda lisää motorista rauhallisuutta arkipäivään ja lisätä päivittäistä hyvinvointia.

Mutta painotuotteet eivät ole mikään oikotie.

5 vinkkiä painoliivien ja painopeittojen käyttöön

  1. Pääsääntöisesti painotuotteet eivät saa painaa enempää kuin 10 % lapsesi painosta ilman erityistä ohjausta ja lapsesi tarpeiden arviointia. Esimerkiksi 2 kg:n painotyyny soveltuu käyttöön vain, jos lapsesi painaa yli 20 kg.
  2. Yleensä tuotteita ei saa käyttää yli 20 minuuttia. Keho tottuu nopeasti ylimääräiseen painoon, ja näin paino yksinkertaisesti lakkaa vaikuttamasta levottomuuteen.
  3. Lasta ei saa koskaan pakottaa käyttämään painopeittoja, painoliivejä tai leluja, joissa on painoa. Lapsen tulee aina pystyä itse siirtämään painotuote syrjään tai pois päältään, kun hän ei enää halua käyttää sitä.
  4. Jos lapsella on yöllä painolla varustettu peitto käytössä, muista ensin pohtia tarkkaan, voiko huono uni olla oire jostain asiassa arjessa, joka ei suju tarkoituksenmukaisesti, eikä niinkään motorisesta levottomuudesta?
  5. Oiretta ei pitäisi koskaan käsitellä ilman, että etsii myös syytä, ja mieluiten ammattilaisen avustuksella.

Kiinnitä erityistä huomiota lapsesi signaaleihin ja kokemukseen painotuotetta käytettäessä. Monet lapset reagoivat voimakkaasti tuntoaistinsa stimulaatioon, johon myös painotuotteet vaikuttavat.

Tuotteet tuntuvat erilaisilta riippuen kankaasta ja materiaalista, josta paino on valmistettu. Erityisesti lapsilla, joiden tuntoaisti ylistimuloituu herkästi, voi olla selkeä mielipide siitä, mikä tuntuu parhaalta.

Mitkä aktiviteetit voivat auttaa motoriseen levottomuuteen?

Lapsia, jotka ovat erittäin turhautuneita tai joiden on todella vaikea rauhoittua, voi usein auttaa seuraavilla tavoilla:

  • Lapset, joilla on vaikeuksia säädellä vireystilaansa, voivat hyötyä aktiivisista tauoista. Niitä tulisi mieluiten järjestää kahden tunnin välein valveillaoloaikana tai heti, kun havaitset lapsen käyttäytymisestä, että siihen on tarve. Kaikenlaiset raskasta lihastyötä vaativat aktiviteetit voivat toimia aktiivisena taukona. Leikin tulee olla rauhallista ja vastuksen raskas – ei siis villiä peuhaamista. Annamme esimerkkejä seuraavan osion leikkioppaassa.
  • Ole täysin tietoinen siitä, miten olet lapsesi kanssa. Ääni ja kehonkieli tarttuvat helposti lapseen.
  • Voit yrittää vaikuttaa lapsesi vireystilan säätelyyn tekemällä muutoksia ympäristöönne ja arkipäiväänne. Sillä, miten käytämme värejä ja ääniä kodin sisustuksessa, voi olla positiivinen vaikutus. Rakentakaa majoja ja etsikää pieniä, suojaisia paikkoja, esimerkiksi pöydän alta, jotka kutsuvat mietiskelemään. Suosi pehmeää tai himmennettyä valaistusta, valkoisia seiniä, ja tavaroiden säilytystä kannellisissa säilytyslaatikoissa ja kaapeissa ovien takana, ennemmin kuin avointa tilaa, jossa kaikki tavarat ovat nähtävillä. Kokeile rauhoittavaa musiikkia. Kuulosuojaimet voivat auttaa ääniherkkiä lapsia.
  • Päivän tahdilla voi olla myös vaikutusta. Jos päivässä on tavallisesti paljon vaihtuvia askareita, kokeile, voisiko spontaaniutta hieman hillitä ja vähentää näin tehtävien määrää, tai suorittaa niitä muina ajankohtina.

Leikkiopas motoriseen levottomuuteen ja liian korkean tai matalan vireystilan säätelyyn

Pyri luomaan tunnelma, jossa näitä leikkejä leikitään yhteistyössä ja mukavan rauhallisissa merkeissä. Leikkien pitäisi tarjota rauhallista, raskasta lihasvastusta – ei villiä peuhaamista tässä tapauksessa.

Käännä mustekala -leikki
Lapsi tai aikuinen makaa lattialla kädet ja jalat levitettyinä sivuille ja hänen on yritettävä pysyä makuulla. Maassa oleva voi kuvitella olevansa mustekala, joka on kiinnittynyt lattiaan pienillä imukupeilla. Toisen on nyt kokeiltava mustekalan kääntämistä ympäri. Päähän tai vatsaan ei saa koskea.

Pizza-leikki
Lapsesi leikkii pizzataikinaa ja makaa vatsallaan lattiaa/patjaa vasten. Ensin taikina kaulitaan (puristetaan kovalla paineella), sitten levitetään päälle tomaattikastike ja vielä erilaiset täytteet. Jokaisella täytteellä käytetään reipasta painetta, jossa painetaan koko vartaloa.

Perhosentoukka, joka kuoriutuu kotelosta
Kierrä peitto tiukasti lapsesi ympärille niin, että pää on vapaana, mutta muu vartalo peittyy. Painele muutamalla tuntuvalla otteella ulkopuolelta ja pidä sitten kiinni lantion ympäriltä. Nyt lapsesi on toukka, jonka on vapautettava itsensä kotelosta. Tässä aktiviteetissa on hyvä, jos lapsi joutuu hieman näkemään vaivaa ulospääsyn eteen.

Painehieronta
Käytä painetta koko vartalolla, paitsi vatsan alueella ja kasvoilla. Paina tuntuvasti ja pidä 1-2 sekuntia jokaisen kosketuksen välillä. Sovi, että sekä sinä että lapsesi hengitätte sillä välin nenän kautta ja napaan asti. Jos mahdollista, anna lapsesi aloittaa painehieronnalla ensimmäisenä ja käyttää näin energiaansa.


Kaikenlaiset kovaa lihastyötä vaativat toiminnot voivat toimia aktiivisena taukona. Kottikärrykävely, rapukävely, ja jopa suuren purukumin pureskelu, porkkanat tai omenat (jos lapsesi on riittävän vanha) ovat myös hyviä lihas- ja nivelärsykkeitä (proprioseptiivisiä ärsykkeitä), jotka voivat luoda rauhaa. Se voi myös olla kävelyä portaissa tai mäkeä ylös, kyykkyhyppyjen tai lumienkelien tekoa, painavan asian nostamista/työntämistä tai vähän painavamman repun kantamista.

Lisää esimerkkejä ja vinkkejä motorisen levottomuuden taltuttamiseen nukkumaanmenoaikana löydät blogikirjoituksestamme täältä.

 

Toivomme, että sait tästä kirjoituksesta hyviä työkaluja, joilla auttaa vähentämään lapsesi motorista levottomuutta.

Related posts