Voiko avaruuden mustat aukot nähdä?
Miksi Maa ei kierrä Kuun ympäri?
Onko sinulla lapsi, joka kyselee lakkaamatta?
Jaksaako lapsesi olla kiinnostunut samasta lelusta tai aiheesta tuntikausia?
Toisin sanoen, onko sinulla kotona pieni nörtti? Eli ihastuttava pieni asiantuntija, joka jaksaa uppoutua häntä kiinnostaviin aiheisiin tuntikausiksi, ja joka mielellään myös sulostuttaa muidenkin arkipäivää tietämyksellään kyseisestä aiheesta – ja usein haastaa teidät vanhemmatkin perin kiperillä kysymyksillään?
Sitten tämä - ja tulevat - nörttioppaamme voivat olla juuri sinua varten!
Me Leluakatemiassa juhlimme kaikenlaista nörtteilyä, ja siksi haluamme näyttää sinulle, kuinka paneutuminen johonkin asiaan nörttimäisellä omistautuneisuudella voi olla mitä loistavin lähtökohta hauskalle oppimiselle.
Mistä nörtteilyssä sitten on kyse?
Nörtteily koostuu yhtä isosta osasta uteliaisuutta, motivaatiota ja uppoutumista, ja nämä ominaisuudet ovat ohjanneet ihmisen kehitystä aikojen alusta lähtien.
Kun lapsesi on kiinnostunut tietystä aiheesta, käytä tilaisuus hyväksesi ja näytä hänelle, miten monella eri tapaa aihe voi johtaa jännittävien, uusien taitojen karttumiseen. Lapsen uteliaisuus ja keskittyminen saavat uudet opeteltavat asiat jäämään päähän parhaiten.
Miten voit itse edistää lapsesi oppimista häntä kiinnostavan aiheen kautta?
Kiinnostusta aiheeseen voi lisätä ja pitää yllä lapsesi nörttiteemaan liittyvillä leluilla, rakennussarjoilla, kirjoilla, luovilla materiaaleilla, yhteisötapahtumilla, kokeiluilla, peleillä ja medialla. Ota lähtökohdaksi lapsesi kiinnostus. Näin oppimisesta tulee lapsellesi merkityksellistä, kun olette yhdessä uteliaita.
Kun tuet ja kannustat lapsesi kiinnostusta, vahvistat myös lapsesi kykyä tutkia omaa maailmaansa ja löytää siitä yhteyksiä:
"Lapset osaavat ottaa selvää asioista. He ovat todella uteliaita, ja jos lapselle annetaan aikaa ja tilaa, oivaltavat he itse yhteyksiä, löytävät tiensä yhteiskuntaan, ottavat paikkansa maailmassa ja tulevat vastuullisiksi kansalaisiksi.
Mutta se vaatii aikuisten tukea ja sitä, että lapsille annetaan lupa ja oikeus tutkia, valita ja tehdä päätöksiä. He voivat tehdä sen vain, jos aikuiset ovat heidän kanssaan ja näkevät, mistä he ovat kiinnostuneita, tukevat heitä ja myös haastavat heitä."
- Karin Eskesen, pedagogi ja Tanskan Reggio Emilia -verkoston puheenjohtajaOnko lapsesi kiinnostunut avaruudesta, planeetoista, raketeista tai komeetoista? Otetaan silloin lähtökohdaksi astronomia eli tähtitiede.
Mitä aurinkokunnat, mustat aukot ja kääpiöplaneetat voivat opettaa lapselleni?
Vastaus on: lähes kaiken!
Jos klikkaat Tähtitiede-kategoriaamme, löydät kattavan valikoiman kaikkea kauniista tähtitaivas- rakennussarjoista ja hienoista planeettapalapeleistä aina moottoroituihin aurinkokunnan pienoismalleihin, avaruusraketteihin, ja paljon muuta!
Alta löydät 3 hyvää esimerkkiä siitä, kuinka voit hyödyntää lapsesi tähtitiede-nörttiyttä geometrian, fysiikan, matematiikan ja lukemisen taitojen kehittämiseen.
1) Opi geometriasta
Kaipaako astronörttisi konkreettista esimerkkiä siitä, kuinka hieman kuivaa geometriaa voidaan käyttää johonkin? Silloin on hyvä idea koristella huone pimeässä loistavilla tähdillä. Ja tämä liittyy geometriaan…? Kyllä, sillä voitte muodostaa tähdistä oikeita tähtikuvioita kattoon tai seiniin.
Voitte yhdessä miettiä, koostuuko esimerkiksi Kassiopeian tähdistö suorakulmaisista, tasakylkistä vai tasasivuisista kolmioista? Geometria on erinomainen kieli tähtimerkkien muodon kuvaamiseen selkeästi.
Katso myös laaja valikoimamme muita tuotteita, jotka tekevät geometrialla leikkimisestä hauskaa.
2) Opi uusiutuvasta energiasta
Miten avaruusraketit ja Mars-autot saavat polttoainetta avaruudessa? Anna lapsen pohtia, onko avaruudessa huoltoasemia tai tuuliturbiineja. Mistä energia tulee?
Tutustukaa uusiutuvaan energiaan omien kokeiluidenne ja rakennussarjojen avulla. Avaruusmatkailunkin osalta tutkitaan parhaillaan uusiutuvien energialähteiden käytön mahdollisuutta toden teolla. Siksi nyt kannattaa tarttua tilaisuuteen ja tehdä jännittäviä kokeita aurinkovoimalla toimivien autojen rakentamisessa, tai rakentaa oma raketti, joka voi lentää jopa 15 metriä, vaikka lähellä ei juuri nyt olisi avaruusbensa-asemaa.
3) Opi lukemaan paremmin sekä ymmärtämään numeroita ja maailmankaikkeutta
Kuka sanoo, että lukemaan ja laskemaan pitää opetella vain tylsistä koulukirjoista? Jos annat lapsesi kiinnostuksen ohjata oppimateriaalien valintaa, saa hän aimoannoksen lisää motivaatiota harjoitella vaikka englantia ja matikkaa.
Tähtitiede-kategoriastamme löytyy mm. hienoja faktatuotteita ja -julisteita tähtikuvioihin liittyen, esimerkiksi nämä upeat kortit ja suuri juliste, joiden avulla voi tutustua tähdistöihin ja niihin liittyviin tarinoihin, jotka auttavat lastasi hahmottamaan kiehtovaa tähtitaivasta. Kuka antoi tähdistölle nimen, milloin se syntyi ja millaisia olivat nuo ihmiset, jotka tuijottivat tähtitaivasta kauan, kauan sitten - tällaiset pohdinnat voivat kasvattaa lapsesi kiinnostusta tähtitieteeseen.
Leluakatemiasta löydät tietysti paljon muitakin jännittäviä tähtitiede-, avaruusmatkailu- ja aurinkokunta-aiheisia leluja ja tuotteita, joilla voi vaikka sisustaa lastenhuonetta hauskalla ja inspiroivalla tavalla!
Tutustu myös muihin lelukategorioihimme, joissa on nörttipotentiaalia, kuten Dinosaurukset, Opi koodaamaan tai Kemiasetit & Mikroskoopit.
Alla vielä hieman bonustietoja ruokkimaan lapsesi kiinnostusta tähtitiedettä kohtaan:
Mikä on täysikuu, superkuu, vaaleanpunainen kuu ja verikuu?
Voit tukea lapsesi kiinnostusta tähtitieteeseen lukemalla vähän asioista, jotka voidaan todella nähdä oikeasti vain katsomalla yötaivaalle. Kuuhun katsominen ei vaadi paljon varusteita, joten aloita siitä.
Olet ehkä lukenut superkuusta, verikuusta tai vain tavallisesta täysikuusta. Mutta mitä nämä termit tarkoittavatkaan?
Mikä on täysikuu?
Kuu ja Maa kiertävät Aurinkoa, joka on tähti ja aurinkokuntamme keskus. Se loistaa, koska se on yhtä jättimäistä räjähdystä. Kuu sen sijaan ei paista itsestään. Kuu (tai Maa) on valaistu vain, jos siihen osuu jokin muu valo. Esimerkiksi appelsiini, joka on pimeässä huoneessa, ei näy. Kun valo osuu siihen, voi nähdä ne osat appelsiinista, johon valo osuu.
Kuten sanottu, Kuu ja Maa pyörivät. Se, kuinka suuren osan Kuuta pystymme näkemään Maasta käsin, muuttuu kokon ajan. Voitte tutustua lapsen kanssa ilmiöön Euroopan avaruusjärjestön videolla, jolla avaruusolio Paxi kertoo Kuun vaiheista suomeksi.
Joskus Maa, Aurinko ja Kuu ovat sellaisessa asennossa, että Kuu kääntää koko valaistun puolensa meitä kohti, ja voimme nähdä KOKO Kuun. On siis täysikuu. Se tapahtuu kerran kuukaudessa.
Mutta Kuuhun liittyy muitakin ilmiöitä, jotka tapahtuvat hieman harvemmin. Voit lukea niistä lisää seuraavissa kappaleissa.
Mikä on verikuu?
Olet ehkä huomannut, että Kuu muuttaa väriä. Joskus se näyttää sinisemmältä, toisinaan punaisemmalta.
Verikuu syntyy, kun Maa on Auringon valon edessä Kuulta. Maa on siis suoraan Auringon ja Kuun välissä.
Voisi ajatella, että Kuu olisi silloin täysin pimeä, mutta Maan ilmakehä aiheuttaa sen, että auringonvalo hajaantuu ja värjää Kuun punaiseksi.
Voit lukea aiheesta lisää englanniksi Nasan sivuilta täältä.
Milloin on seuraava verikuu?
Sinun ja lapsesi on maltettava odottaa vielä vähän aikaa. Seuraava verikuu nähdään Suomessa vasta 7.9.2025.
Mikä on superkuu?
Superkuu-ilmiöllä tarkoitetaan sitä, kun koko Kuu on valaistu sen ollessa lähimpänä Maata. Tämä saa Kuun näyttämään suuremmalta - jopa 15 % suuremmalta kuin silloin, kun se on kauempana Maasta.
Samaan aikaan näyttää siltä, että superkuu paistaa jopa 30 % tavallista kirkkaammin, koska kaikki Auringon valo osuu siihen.
Ilmiö toistuu joinakin vuosina useita kertoja vuodessa, ja joinakin vuosina harvemmin. Tieteen Kuvalehdestä näkee kätevästi Superkuukalenterin.
Seuraava superkuu vuonna 2024 on:
18. syyskuuta 2024
17. lokakuuta 2024.
Mikä on vaaleanpunainen superkuu?
Oletko kuullut vaaleanpunaisesta superkuusta? Vaaleanpunainen jättiläiskuu kuulostaa hurjan kauniilta, ja tosi jännittävältä! Mutta meidän täytyy tuottaa sinulle pettymys.
Asia on itse asiassa niin yksinkertainen, että vaaleanpunainen täysikuu on huhtikuussa näkyvä superkuu, jolloin USA:ssa, joka on NASA:n tukikohta, kukkii erityinen vaaleanpunainen kukka. Kyse ei siis ole siitä, että Kuu näyttäisi tällöin erityisen vaaleanpunaiselta, vaan tämä huhtikuun Kuu on vain saanut nimensä silloin kukkivan kukan mukaan.
Mutta – koska aina on joku mutta - jos Auringosta tuleva valo siivilöityy Maan ilmakehän läpi erityisessä kulmassa, niin Kuu voi itse asiassa silloin näyttää hieman vaaleanpunaisemmalta. Tämä ei kuitenkaan tapahdu täysikuun kanssa samaan aikaan. Mutta se voi olla kauniin näköinen joka tapauksessa.
Kiitos kun luit tänne asti. Me Leluakatemiassa olemme vähän (kuu)nörttejä, ja innostumme usein lasten lailla, kun aiheena on taianomainen avaruus!
Jatkoa seuraa seuraavissa nörttioppaissamme…