Apua, lapseni pureskelee kaikkea

Pureskeluvälineistä voi olla apua lapsellesi
31. lokakuuta 2023

Jotkut lapset hyötyvät pureskelusta ja imemisestä

Ennen vanhaan kukaan ei juuri puhunut suun motoriikasta tai sensorisista pureskeluvälineistä. Jotkut lapset vain söivät paidan hihoja, kyniä ja tyynyliinan kulmia.

Tänään tiedetään, että pureskelu, imeminen ja mutustelu on lapsen tapa yrittää rauhoittaa itseään. Lapsi, joka pureskelee purukumiaan, saattaa istua pitkään aloillaan vailla muuta tekemistä kuin purkan syöminen.

Leluakatemiassa teemme yhteistyötä ammattitaitoisten leluvalmistajien kanssa, jotka ovat erikoistuneita pureskelevien lasten auttamiseen. Tiimiimme kuuluu myös taitava toimintaterapeutti, Sanselab.dk -sivuston perustaja Ann Helene, joka auttaa klinikallaan monia lapsia tämän tavan kanssa.

Halusimme luoda hyvän oppaan sinulle, jolla on lapsi, joka pureskelee, imee ja mutustelee kaikkea. Voi olla turhauttavaa nähdä lapsesi yrittävän jatkuvasti imeä hihojaan ja kauluksiaan, ja saatat huolestua, kun näet, että lapsesi pureskelee lyijykynän toisensa jälkeen sahanpuruksi.

Se ei ole vaarallinen tapa, ja pureskeluun on monia hyviä syitä.

Tämä opas vastaa kysymyksiin:

Miten tarpeet ja aistit liittyvät toisiinsa?

Miksi jotkut lapset pureskelevat, imevät ja mutustelevat kaikkea?

Mitä lapsesi kehossa tapahtuu, kun hän pureskelee?

Kuinka valitsen lapselleni oikeanlaisen sensorisen pureskeluvälineen?

Z-vibe - enemmän kuin pureskeluväline

Jatkaako lapseni pureskelua?

Mihin pitäisi kiinnittää erityistä huomiota?

Barn, der tygger på en stropBarn, der tygger på en strop

Pureskelu täyttää tarpeen

Meidän ihmisten teot palvelevat tarpeidemme tyydyttämistä. Se voi olla joko tietoista tai tiedostamatonta.

Tarpeemme liittyvät läheisesti tapaan, jolla koemme sekä sisäisen että ulkoisen maailmamme aistiemme kautta, ja tapaan, jolla hermostomme lähettää viestejä aivoille näistä kokemuksista.

Raavimme kun tunnemme kutinaa - sen ei tarvitse johtua hyönteisen puremasta, se voi johtua myös tiukoista vaatteista tai epätasapainoisesta kosketusaistista, joka lähettää aivoihin vääriä signaaleja kutinasta.

Syömme, kun tunnemme nälkää - mutta se voi johtua myös muista tarpeista, joita olemme oppineet tyydyttämään pureskelemalla, juomalla ja syömällä.

Nukumme ollessamme väsyneitä – mutta väsymyksellä voi olla monia muitakin syitä kuin fyysinen uupumus, johon väsymys liittyy puhtaasti biologisesti.

Kun teemme jotain paljon, kovaa tai usein, on sillä joskus yhteys johonkin epätasapainoon, jota aistit, hermosto ja aivomme yrittävät palauttaa parantuaksemme.

Miksi lapseni mutustelee, pureskelee ja imee kaikkea mahdollista?

At spise gulerødder kan lette dit barns tyggetrangAt spise gulerødder kan lette dit barns tyggetrang

Edellä mainitusta näkökulmasta tarkasteltuna lapsesi pureskelu on siis tarpeiden tyydyttämistä. Ei ruokaan liittyvää, vaan jotakin muuta.

Kun lapsella on voimakas tarve pureskella, se on joskus vain tapa, joka voidaan muuttaa melko helposti pelkästään puhumalla asiasta. Kun lapsesi tulee tietoiseksi tavastaan, voi se riittää pureskelun lopettamiseen. Avuksi voi olla myös jokin niin yksinkertainen asia kuin antaa lapselle porkkana pureskeltavaksi joka päivä, jotta kynät ja hihat säästyvät. Ylimääräisestä porkkanasta ei ole kellekään haittaa.

Mutta toisten lasten kohdalla pureskelun lopettaminen ei ole niin helppoa. On hyvä hankkia tietoa pureskelusta tai imeskelystä, ja voi olla todella hyvä idea antaa lapsen pureskeltavaksi asioita, jotka eivät ole vaarallisia ja jotka antavat lapsesi aisteille sitä ärsykettä, jota ne tuntuvat kaipaavan.

Jos lapsesi kuuluu viimeksi mainittuun ryhmään, tämä opas on sinua varten. Lapsesi tavassa on kyse asiasta, jota kutsutaan oraalimotoriseksi säätelystrategiaksi. Se ei ole vaarallista, se ei ole diagnoosi, se ei ole edes harvinaista. Lähes kaikki lapset kasvavat siitä pois, ja se on yleensä vain vaihe.

Mutta toisinaan se voi viedä melko paljon tilaa arkipäivässä, joten haluamme auttaa sinua ymmärtämään lastasi ja kertoa, mitä asialle voi tehdä.

Lapsesi pureskelee rauhoittuakseen

Toimintaterapeuttimme mukaan jotkut lapset käyttävät suutaan rauhoittaakseen itseään. Hienosti sanottuna sitä kutsutaan alassääteleväksi stimuloinniksi.

Kun asiaa katsotaan maalaisjärjellä ja käytetään vähemmän vaikeita sanoja, on itse asiassa järkevää, että rauhoitumme laittamalla jotain suuhumme ja imemällä, mutustelemalla ja pureskelemalla.

Kaikki tunteemme ovat hormonien laukaisemia. Aistimme vastaanottavat signaalin reseptorien kautta, ja hermot lähettävät signaalin aivoihin, aivan kuten sähkö virtaa johdossa. Sitten vapautuu hormoneja, aivot yhdistävät signaalit ja hormonit aiempien kokemusten kanssa, ja sitten aivot tekevät johtopäätöksen siitä, mitä signaalit saavat meidät tuntemaan. Lopuksi ne kertovat, mikä meidän seuraava toimintomme tulisi olla. Jos pureskelu on tuntunut mukavalta ja rauhoittavalta, voi olla, että aivot käskevät meitä toistamaan pureskelun. Toistuvasti. Tämä selitys on kuitenkin hyvin yksinkertaistettu, koska kehon, tunteiden ja aivojen välinen vuorovaikutus on hyvin monimutkainen mekanismi.

Suulla työstettävä asia tarkoittaa yleensä ravintoa keholle. Jotain miellyttävää siis. Imeminen on esimerkiksi yksi niistä harvoista asioista, joita vauva osaa tehdä. Opimme vastasyntyneiltä, ​​että imeminen ja mutustelu merkitsevät jotain mukavaa ja turvallista, hyvää ruokaa ja lämmintä vanhempaa, joka halaa ja välittää meistä.

Syöminen vapauttaa myös ihania hormoneja, jotka saavat meidät tuntemaan olomme turvalliseksi ja mukavaksi. Tällä tavalla tunteet ovat kemiaa. Mutta ei pelkästään.

Koko elämämme ajan pureskelu ja imeminen liittyvät kylläisyyteen ja sen myötä hormonien vapautumiseen, jotka saavat meidät tuntemaan olomme hyväksi ja turvalliseksi. Se on tapa, joka muodostuu varhaisessa elämässämme ja jota toistetaan monta kertaa päivässä, joka ikinen päivä.

Joten se, että etsimme joskus jotain pureskeltavaa, vaikka emme olisi nälkäisiä, on täysin järkevää, kun ottaa huomioon, että olemme tottuneet pitämään jotain suussamme ja käyttämään kieltämme ja hampaitamme saavuttaaksemme tuon mukavan tunteen.

Voimme huijata aistejamme ja laukaista mielihyvähormonien, kuten oksitosiinin ja serotoniinin, vapautumisen laittamalla jotain suuhumme, vaikka kyse ei olisikaan ravinnon hankkimisesta.

Kun lapsesi siis kaipaa rauhoittumista tai hän tuntee olonsa epämukavaksi tai liian valppaaksi, ehkä adrenaliinihormonin takia, voi suulla työskentely avittaa serotoniinin ja oksitosiinin vapautumista, joka lievittää epämukavuutta ja levottomuutta kehossa.

Pureskelemme vähemmän kuin ennen

Lisätekijä, joka voi myös selittää sitä, miksi jotkut lapset pureskelevat kaikkea, on se, että ruokavaliomme on yksinkertaisesti vähemmän karkea kuin ennen.

Hampaamme ja suumme on tehty murskaamaan ja muussaamaan kovia vihanneksia, suuria lihapaloja, kuorta ja juuria. Hammasjuurissamme on todella monia reseptoreita tai hermopäätteitä, joita kutsutaan proprioseptiivisiksi reseptoreiksi. Eli ne, joilla on tekemistä lihas- ja nivelaistimme kanssa. Voit lukea aiheesta lisää tästä postauksesta.

Suumme reseptorit stimuloituvat, kun pureskelemme, ja se vapauttaa rauhoittavia hormoneja. Kun syömme, kuten nykyään, vähemmän karkeaa ruokaa ja enemmän prosessoitua ruokaa, joka on keitetty, muussattu ja jauhettu, stimuloituvat nämä reseptorit yhä vähemmän. Näin suumme saa nykyään vähemmän stimulaatiota ja sen myötä vähemmän rauhoittumisen ja hyvän olon tunteita.

Taas yksi hyvä syy lisää syödä ylimääräinen porkkana päivässä ja varmistaa, että lapsen ruokavalio muutenkin sisältää aineksia, joita pitää pureskella vähän enemmän. Ehkä myös aikuisten?

Mitä voin antaa lapselleni pureskeltavaksi?

Sensoriske tyggeredskaber giver dit barn roSensoriske tyggeredskaber giver dit barn ro

Jos puhuminen ei riitä siihen, että lapsesi lopettaa asioiden pureskelun, ja jos porkkanakaan ei ratkaise asiaa, voivat sensoriset pureskeluvälineet olla hyvä tapa auttaa lasta.

Olemme ryhtyneet yhteistyöhön alan amerikkalaisen asiantuntijan kanssa, joka on saanut suurta menestystä purukaulakoruillaan, z-vibes-pureskeluvälineillä sekä monilla muilla pureskeluvälineillä, jotka kestävät lapsesi jatkuvaa pureskelua ja tarjoavat huomaamattoman ja pitkäkestoisen tavan pureskella.

Löydät koko valikoiman täältä.

Olemme valinneet nimen "Sensoriset pureskeluvälineet", koska sen tarkoituksena on antaa lapsellesi erityinen, aistinvarainen tunne pureskelemalla turvallisesti ja vaarattomalla tavalla.

Jotkut lapset päätyvät itse asiassa pureskelemaan kyniä niin paljon, että he saavat kynän osia suuhunsa, ja toiset pureskelevat jotain muuta niin tarmokkaasti, että hampaisiin saattaa syntyä vaurioita. Siksi on hyvä idea antaa lapselle pureskeltavaa, joka sopii erityisen hyvin suussa olevien reseptoreiden stimuloimiseen ja joka kestää jatkuvaa pureskelua.

Kaikki valikoimamme tuotteet on valmistettu synteettisestä kumista, joka on hyväksytty terapeuttiseen käyttöön ja joka ei vapauta mitään aineita lapsesi kehoon.

Jos lapsesi pureskelee enimmäkseen poskihampailla, valitse puruväline, joka ulottuu helposti pidemmälle suuhun. Jos lapsesi pureskelee etuhampailla, voit valita pureskeluvälineen, joka ei ulotu niin pitkälle.

Tuotteita on saatavana kolmena kovuusasteena. Koska leukalihakset ovat koko kehomme vahvimpia lihaksia, voi kovinkin pureskeluväline rikkoutua ajan kuluessa. Jotkut lapset todella pureskelevat kovaa. Siksi on tärkeää, että tarkistat aina lapsesi puruvälineen, jotta siitä ei irtoa pieniä paloja lapsesi suuhun.

Kovuusasteet:

1: Pehmeä ja joustava. Sopivin lapsille, jotka imevät ja mutustelevat enemmän kuin todellisuudessa pureskelevat. Ajan kuluessa pureskelu voi jättää jälkiä työkaluun, jolloin sen voi vaihtaa uuteen.

2: Keskikova/normaali. Sopii lapsille, jotka pureskelevat paljon ja pitävät kovasta materiaalista, joka silti joustaa vähän.

3: Erittäin kova. Melkein mahdotonta taivuttaa, eikä se ole joustava. Tämä kovuus on lapsille, jotka haluavat pureskella jotain erittäin kovaa, joka ei anna lainkaan periksi.

Valitse kovuus sen mukaan, mistä lapsesi pitää eniten. Erittäin kovat pureskeluvälineet saattavat tuntua kestävimmältä vaihtoehdolta, mutta valitse kovuus, joka tuntuu lapsesta itsestään hyvältä. Aloita vaikka keskikovasta ja vaihda sitten toiseen, jos lapsesi pitää jostakin pehmeämmästä.

Z-vibe on terapeuttinen työkalu

Z-vibe on kynämäinen esine, jossa on pureskeltava pää. Pää voidaan korvata useilla eri pinnoilla ja se tuottaa myös värinää.

Sitä käytetään koskettamalla sillä poskea, ikeniä, kieltä, kitalakea tai hampaita, jotta proprioseptiiviset reseptorit stimuloituvat ja lapsesi rauhoittuu.

Mutta z-vibeä voidaan käyttää myös sellaisten lasten terapiassa, joilla on syömis-, nielemis- tai aistihäiriöitä tai muita suun häiriöitä.

Sitä käytetään myös terapeuttisena välineenä lapsille, joilla on kehityshäiriöitä tai jokin psykiatrinen diagnoosi.

Suosittelemme, että hankit Z-viben käyttöön toimintaterapeutin ohjausta, sillä sen käyttö vaatii tietoa ja kokemusta sen toiminnasta.

Täältä voit katsoa hyvän englanninkielisen opetusvideon Z-viben valmistajalta. Sivulla nähtävissä myös videon tekstitys.

Löydät z-viben täältä.

z-vibe er et terapeutiske redskab til oral stimulansz-vibe er et terapeutiske redskab til oral stimulans

Jatkaako lapseni pureskelua?

Suurin osa lapsista lakkaa pureskelemasta ajan myötä. He kasvavat yli kehon epätasapainosta, joka aiheuttaa pureskelua tai imemistä. Keho oppii säätelemään suuria hormonivaihteluita tai suuria tunteita, jotka saavat lapsesi tuntemaan tarvetta rauhoittumiselle.

Joidenkin lasten kohdalla pureskelu kertoo jotain muuta. Ehkä se on stressireaktio johonkin vakavampaan heidän elämässään. Ehkä pureskelu on osa psykiatrista diagnoosia. Mutta monet lapset pureskelevat ilman, että siihen liittyy muita fyysisiä tai psyykkisiä ongelmia.

Jos olet epävarma, ota yhteyttä lapsesi päiväkotiin, kouluun, terveydenhoitajaan tai lääkäriin. He voivat auttaa sinua saamaan lisäapua terapeutilta tai terveydenhuollon ammattilaiselta.

Dreng, der tygger meget ihærdigtDreng, der tygger meget ihærdigt

Mihin minun pitäisi kiinnittää erityistä huomiota?

• Kun lapsesi pureskelee paljon, se voi liittyä, kuten mainittu, lisääntyneeseen tarpeeseen rauhoittaa hermostoa tunteiden myllerryksessä. Se voi olla tilapäinen tila, joka häviää lapsesi kasvaessa.

Suosittelemme aina, että tarkkailet lapsesi viihtyvyyttä ja toimit, jos hän yhtäkkiä muuttaa tapaansa olla ​​- myös jos pureskelu yhtäkkiä lisääntyy tai vie niin paljon tilaa arkipäivässä, että se vaikuttaa lapsesi arkeen. Hae apua, jos näin on.

• Jotkut lapset pureskelevat niin voimakkaasti, että niskassa ja leuassa voi ilmetä jännitystä. Jos lapsesi valittaa jännitystä tai kipua, menkää lääkäriin. Silloin on tarpeen saada lääketieteellinen arvio lapsesi pureskelun tarpeesta.

• Joidenkin lasten kohdalla pureskelu aiheuttaa leuan ja suun lihasten väsymistä niin, että heidän on vaikea syödä. Se on tosin harvinaista. Jos huomaat, että lapsesi ruokahalu on vähentynyt, yritä säädellä lapsesi pureskeluvälineiden käyttöä.

• Pidä aina silmällä lapsesi pureskeluvälineitä ja tarkista, onko siinä halkeamia tai reikiä. Vaikka pureskeluvälineet ovat lujaa tekoa, niin ovat myös lapsesi purulihakset. Vaihda välineet, kun niissä näkyy kulumisen merkkejä, ja muista pestä ne huolellisesti päivittäin.

Toivottavasti olet nyt valmis ostamaan puruvälineitä lapsellesi. Jos olet edelleen epävarma, voit aina kääntyä myös meidän puoleemme. Autamme mielellämme.