Mitä voi oppia…kakasta?

Mitä voi oppia…kakasta?
22. tammikuuta 2024

Mitä voi oppia…kakasta?

Kaikissa lapsiperheissä tulee aika, jolloin opetellaan itsenäisesti tarpeilla käymistä, ja useimmissa lapsiperheissä koetaan myös aika, jolloin pieru- ja kakkajutut yksinkertaisesti ovat hauskinta koko maailmassa.

Kun lapsi opettelee tarpeilla käymistä, hän on luontaisesti kiinnostunut - ja innostunut - omista tuotoksistaan. Ulkona myös eläinten jätökset tai heidät tarpeillaan näkeminen voi olla hykerryttävän hauskaa, ja kaverilta tai perheenjäseneltä pääsevä pieru aktivoi taatusti vähän isomman lapsen nauruhermot.

Oletko valmis ottamaan osaa lapsesi innostukseen, vai onko aihetta vähän vaikea lähestyä?

Jos aihe tuntuu tabulta, on sekin varsin luonnollista. 

Omien asenteiden ja ennakkoluulojen lähempi tarkastelu voisi olla väylä opettavaiselle, läsnä olevalle ja hauskalle leikille yhdessä lapsen kanssa – johon liittyvät vatsan toiminnot.

Me Leluakatemiassa ajattelemme, että motivaatio on kaiken oppimisen tärkein lähtökohta. Kun lähtökohtana on lasta kiinnostavat asiat, oppii hän kuin itsestään.

Oppimisnukke Erwin

Tässä 5 ideaa, miten voitte oppia aiheesta leikin avulla

Hygieenisellä tavalla, tietysti.

Tässä blogikirjoituksessa annamme vinkkejä kehittävään ja opettavaiseen leikkiin yhdessä lapsesi kanssa, ja kun skrollaat alemmas, voit lukea siitä, miten merkittävä rooli ihmisten ja eläinten jätöksillä ja niiden tutkimisella on yhteiskunnassamme, sekä saada vinkkejä hyvään lähestymistapaan puhuessasi aiheesta lapsesi kanssa.

Rør en ældgammel dinosaurlortRør en ældgammel dinosaurlort

Kosketa oikeaa näytettä 50 miljoonaa vuotta vanhasta dinosauruksen jätöksestä!

Tämä setti antaa lapsellesi mm. mahdollisuuden koskettaa oikeaa, 50 miljoonaa vuotta vanhaa dinon kakkaa. Miten siistiä!

Lisäksi voitte kaivaa esiin oikean dinosaurusfossiilin, joka voi herättää lapsen kiinnostuksen dinosauruksiin tai vahvistaa sitä.

PlayMais-lisäosat - Anatomiapalapeli

Muotoilkaa kehon elimiä mainioilla PlayMais-paloilla. Palapeli laitetaan valmiiksi ja sitten vain kehys "täytetään" eri värisillä ja erilaisilla PlayMais-paloilla. Palat tulee ostaa erikseen.

PlayMais koostuu maissista sekä luonnollisista ja hyväksytyistä väriaineista. PlayMais-paloja voi yksinkertaisesti leikata tai muotoilla haluamaansa muotoon, kostuttaa sienellä ja kiinnittää ne sitten haluamallaan tavalla. Toisin sanoen palat muuttuvat tahmeiksi, kun maissitärkkelys kostuu.

Tämä palapeli on erinomainen tapa käydä keskusteluja kehon eri osien ja sen elinten toiminnasta – mukaan lukien mitä tapahtuu ruoalle, kun pureskelemme ja nielemme sen.

 

Leikkikää "Arvaa kakka" -leikkiä muovailuvahalla

Iskekää kätenne reilusti ruskeaan muovailuvahaan – ehkä sekoitettuna hieman vihreään tai oranssiin muovailuvahaan, jos se tulee joltakulta, joka pitää ruohosta tai porkkanoista.

Muovailumateriaaleilla leikkiminen stimuloi lapsesi tuntoaistia ja on loistava tapa vastata lapsen kiinnostukseen vatsan toimintoihin liittyen.

Leikkikää "Arvaa kakka" -leikkiä, jossa voitte hieman vapaasti improvisoiden vuorotellen muotoilla ja arvailla, mikä eläin on kyseessä. Voit helpottaa leikkiä kysymällä kyllä-/ei-kysymyksiä.

Oppimisnukke Erwin

Erwin on niin siisti - koska hän on sekä ihanan pehmeä että mukava, ja hänen vatsansa voi avata, jonka sisältä löytyvät sisäelimet pehmoversioina.

Kurkistus Erwinin sisälle on loistava tapa oppia, mitä kehomme pitää sisällään. Sisäelimet voi ottaa ulos, ja voitte tutkia ja jutella niistä yhdessä. Sitten ne voi laittaa takaisin sisään ja "ommella" vatsan kiinni vetoketjun avulla.

Erwin on aivan upea nukke ja ystävä, jonka avulla lapsesi voi oppia anatomiasta.

Leikki saa myös olla vähän (tai ihan) pöhköäkin, eikö?

Pierutyyny tai tämä taskupierupainike sopii loistavasti pilailijoille, jekkuja rakastaville ja kaikille lapsille, jotka tirskuvat äänekkäästi aina, kun joku päästää ilmoille paukun vahingossa.

Tämän pienen, taskuun mahtuvan koneen avulla lapsesi voi tehdä pientä jäynää kavereilleen ja perheenjäsenilleen, harjoitella ajoitusta ja pokan pitämistä sekä kiistellä siitä, kenestä ääni oli lähtöisin.

Oletko valmis ottamaan osaa lapsesi innostukseen, vai onko aihetta vähän vaikea lähestyä?

Kuinka puhua kakasta helpommin?

Aiheen lähempi käsittely voi olla joillekin meistä aikuisista vähän tabu.

Se ei kuitenkaan ole outoa, olemmehan oppineet jo vuosisatoja sitten, että kakassa on jotakin vaarallista infektioiden ja bakteerien leviämisen takia, ja ettei se saa olla näkyvä osa jokapäiväistä elämäämme. Parantunut hygieniamme on kuitenkin muuttanut tilannetta.

On useita esimerkkejä siitä, kuinka aiheesta puhumisella voi olla todella tärkeä merkitys myös oppimisen kannalta:

  • Sekä arkeologian että lääketieteen tutkijat ovat riippuvaisia kaikesta siitä, mitä jätökset kertovat meille elintavoistamme. Ihmisten menneisyyttä tutkivat arkeologit iloitsevat aina löytäessään kaivaukselta vanhan käymälän, sillä näin he saavat selville tarkkoja tietoja siitä, mitä söimme tuhansia, jopa kymmeniä tuhansia vuosia sitten. Itse asiassa viimeksi löydettiin uusi käymälä Kööpenhaminassa vuonna 2018 tehdyiltä metrokaivauksilta, ja DNA-testien avulla näytteistä pystyttiin jäljittämään sekä sillivoileipää että indonesialaista neilikkaa, ja löytönä oli myös heisimadon munia, joista monien viikinkikauden ihmisten tiedettiin kärsineen – tavallisesti raa’an kalan ja huonosti kypsennetyn lihan syömisen vuoksi.
  • Suolisto varastoi arvokasta tietoa kehosi toiminnasta, minkä vuoksi uloste kertoo paljon terveydestämme - tämä kiinnostaa ainakin lääkäriäsi.
  • Kun lapsi opettelee tarpeilla käymistä potalla/WC:ssä, aikuisten suhtautumisella ja esimerkillä on paljon merkitystä. Lasta innostava ja kannustava suhtautuminen motivoi lasta kehittymään, ja on todella tärkeää, ettei aikuinen esimerkiksi osoita inhotustaan lapsen tuotoksia kohtaan - tämä on tärkeää jo vaippaiässä. Lapsen palkitseminen esimerkiksi tarralla, jonka voi kiinnittää pottaan jokaisen onnistuneen potallakäynnin jälkeen, on loistava tapa tsempata lasta. Ei ole myöskään vaarallista, jos lapsi haluaa kanssasi vessaan. Ajan voi käyttää hyödyksi vaikka lukemalla pienen kirjan yhdessä. Mutkattomalla suhtautumisellasi autat myös lasta kehittämään hyvän asenteen maailman luonnollisinta asiaa kohtaan.
  • Kiinnostus aihetta kohtaan johtaa ymmärrykseen, joka jää kertomaan elävien olentojen elämästä täysin ainutlaatuisella tavalla - ja me aikuiset voimme oppia myös lasten luontaisesta uteliaisuudesta todella paljon!

Iloisin terveisin,

Leikkitädit