Turvallista ja rauhallista vauvauintia – omin päin!

Isä ja vauva uimassa altaassa
28. huhtikuuta 2023

Vauvauinti: Ihanaa vauvan aistien stimulaatiota, vai viikon stressaavin päivä?

Melkein kaikki eläimet opettavat poikasensa uimaan. Tai ainakin kastautumaan.

Se on toki fiksua, sillä elämme sinisellä planeetalla, joka on täynnä vettä. Se on fiksua myös, koska vesi tarjoaa lukemattomia ihania (luonto)elämyksiä, sillä on hauska leikkiä, ja se on loistava tilaisuus käyttää kehoa ja virkistää aisteja aivan eri tavalla kuin kuivalla maalla.

mor lærer babysvømning til ællinger

Meitä ihmisiä on siunattu keholla, joka voi oppia uimaan. Viime vuosikymmeninä on tullut muotiin opettaa aivan pienetkin lapset uimaan, kun aiemmin odotettiin useampia vuosia ennen kuin pohjoisilla leveysasteillamme opeteltiin uimaan. Uimahalleja ei aiemmin ollut tarkoitettu vauvoille ja altaiden vesi oli kylmempää kuin nykyään.

Vauvauinti on iso puheenaihe muiden vanhempien kesken, ja uudessa perheessä on arkipäivää muistaa varata paikka vauvauintiryhmään heti, kun vauva täyttää 8 viikkoa ja hänen pitää jo aloitella uraansa uimarina.

Hieman kokeneemmat vanhemmat toteavat usein, että vauvauinti on viety tasolle, jolle se ei kuulu. Onko se niin mahtavaa, kuin kuvittelemme? Rakastavatko vauvat todella uimista?

Oppiiko kukaan oikeasti mitään epämukavassa uima-asussa seisomisesta huutava vauva sylissään, joka ei ihan ymmärtänyt yhtäkkiä veden alle joutumisen mahtavuutta - samalla kun yrität rauhoittaa häntä (ja itseäsi) laulamalla ainoaa uimiseen liittyvää laulua, jonka muistat. Mikkihiiri merihädässä?

Tässä postauksessa autamme sinua oppimaan nauttimaan kaikista vauvauinnin ihanista puolista omaan tahtiisi. Sinun ei tarvitse tehdä siitä viikon stressaavinta päivää. Vauvauinti ON ihanaa, kun kuuntelet vauvaasi ja itseäsi, ja otat rauhallisesti.

Ann Helene Baby-steps.dk -sivustolta on asiantuntijamme, joka tietää kaiken (myös) vauvauinnista. Hänellä on hihassaan todella hyviä neuvoja niille, jotka haluavat kokeilla uimista vauvansa kanssa ensimmäistä kertaa, sekä heille, jotka kaipaavat vinkkejä rauhalliseen ja kiireettömään vauvauintiin.

Minkä ikäisenä voi mennä vauvauintiin?

Kuinka kauan vauva voi olla vedessä?

Mitä ottaa mukaan uimahalliin vauvan kanssa?

Pitääkö vauvan kokeilla sukeltamista ja miksi?

Löydät vastaukset näihin kysymyksiin tästä postauksesta – ja saat paljon muitakin hyviä vinkkejä omatoimiseen vauvauintiin.

Ole hyvä, Ann Helene!

Aloita vauvauinti turvallisesti

Babysvømning med mor og barn

Vauvauinti on yksi suosituimmista aktiviteeteista vanhempainvapaalla, ja hyvästä syystä. Uimahalli voi tarjota monia ihania aistikokemuksia.

Mutta kokemus voi myös jännittää muutamalla ensimmäisellä kerralla, ja totuttelu voi viedä aikaa.

Haluaisin jakaa kokemuksiani sekä äitinä että vauvauintiohjaajana siitä, kuinka voit itsevarmasti ja turvallisesti kokea ensimmäisen hypyn, ensimmäisen sukelluksen ja ensimmäisen uinnin vauvasi kanssa:

  • Vauvauinti voi vahvistaa lapsesi sensomotorista kehitystä ja tukea lapsesi ikäryhmän mukaista motorista kehitystä
  • Vedessä toimivat ja stimuloituvat erityisesti ensisijaiset aistit. Voit lukea lisää ensisijaisista aisteista täältä. Uiminen on yksi parhaista aistikokemuksista, joita voimme antaa pikkuisellemme
  • Turvallisuus on avainasemassa. Jos tunnet olosi mukavaksi vedessä, vauvasi aistii sen ja rentoutuu myös
  • Vesi ei ole vaarallista, koska olemme vauvan kanssa koko ajan emmekä jätä häntä yksin
  • Vauvaa saa sukelluttaa, mutta ei ole pakko. Tämä voi olla sinulle uutta tai ehkä vastoin tähän mennessä luulemaasi, mutta tuon esille muutaman seikan aiheeseen liittyen.

Vauvauinti on loistava tapa stimuloida vauvan aisteja

Rakastan vettä ja rakastan veden aktiivista käyttöä lasten kehityksen tukemiseksi. Vedessä tekemäsi harjoitukset voivat stimuloida lapsesi aivoja ja vahvistaa kykyä käsitellä aistihavaintoja ja vaikuttaa niihin.

Jännittääkö veteen meneminen ensimmäistä kertaa?

Olen tehnyt pienen videon täydellisestä harjoituksesta, jonka vedessä voi tehdä aluksi.

Milloin on hyvä ikä aloittaa vauvauinti?

Suosittelen odottamaan uimahalliin menon kanssa, kunnes vauva täyttää 3 kuukautta ja vielä parempi, jos odotat siihen saakka, kun hän on 5-kuukautinen. Tässä vaiheessa vauvan aivot ovat jo vähän kehittyneemmät ja ne ovat hieman vastustuskykyisempiä monille ulkoisille ärsykkeille. Olet myös sopeutunut paremmin vanhemman rooliisi ja oppinut tuntemaan paremmin lapsesi signaaleja. Vuorovaikutuksellanne on ratkaiseva merkitys sille, antaako vauvauinti hyvän kokemuksen. Odota, kunnes olette valmiita uusiin haasteisiin.

Kuinka kauan vauva voi olla vedessä?

Kunnes olette saaneet tarpeeksenne. Varaudu kuitenkin siihen, että uinti jää lyhyeksi, ehkä vain 10 minuuttia vedessä. Lapsesi ylistimuloituu nopeasti, ja pukeutuminen yliväsyneen vauvan kanssa voi kestää kauan. Vedestä nouseminen lyhyen ajan kuluttua EI ole epäonnistuminen. Se osoittaa vain, että kuuntelet lastasi ja itseäsi.

Vauvan kanssa uiminen on todella kivaa, mutta muista, että kaikki aistit tekevät ylitöitä vedessä. Painovoimasta on tullut kelluvuutta, ja veden jatkuva paine kehoon ja kehon ympärillä vellova vesi stimuloi kaikkia ensisijaisia aisteja.

Lihas- ja nivelaisti, tasapainoaisti ja kosketusaisti haparoivat vielä tässä tilanteessa, ja siksi ensimmäisillä kerroilla ei kannata olla vedessä liian pitkään kerrallaan.

Mitä ottaa mukaan uimahalliin vauvan kanssa?

Julkaisemme vielä myöhemmin Leluakatemian blogissa jutun uintilaukun pakkaamisesta vauvalle. Siinä kerron yksityiskohtaisesti, mitä on hyvä ottaa mukaan ja mitä voit yhtä hyvin jättää kotiin.

Haluaisin kuitenkin mainita yhden asian: ota mukaan ruokaa. Varaa vauvallesi ruoka valmiiksi jo altaan reunalle, imetä tai anna pullo heti ylös noustessa ja ennen pesu- ja pukuhuoneeseen menoa. Tämä antaa usein hieman ylimääräistä aikaa ja mielenrauhaa uimisen jälkeen peseytyessä ja pukeutuessa. Muista, että joissakin uimahalleissa on erikseen imetystä ja pulloruokintaa koskevia sääntöjä.

Mitä EI kannata tehdä vauvan kanssa uimiseen liittyen?

1: Älä lähde vauvan kanssa uimahalliin lauantaina tai sunnuntaina klo 10. Tällöin kaikki lapsiperheet ovat uimahallissa, ja melu on sen mukaista.

2: Älä suunnittele pitkää ja perusteellista uimareissua saunomisineen vauvan kanssa. Säästä isompi peseytyminen uinnin jälkeen kotiin rauhalliseen ympäristöön. Huonoilla suihkuilla varustettu pesuhuone, joukko eläkeläisiä, kokonainen koululuokka ja väsynyt vauva ei ole hyvä yhdistelmä.

3: Älä usko niitä, jotka sanovat, että vauvan sukelluttaminen veden alla on mahtavaa ja välttämätöntä. Siitä lisää myöhemmin.

3 hyvää vinkkiä vauvan kanssa uimiseen

Vedessä vatsallaan makaaminen vanhemman kevyessä otteessa on sellainen harjoitus, johon lapsemme eivät ole koskaan liian vanhoja.

babysvømning er bare det bedste

Päinvastoin se on harjoitus, joka vahvistaa lapsen ymmärrystä omasta kehostaan vedessä ja antaa kokemuksen vaaka-asennossa kellumisesta.

Isompien, noin yli 4-kuukautisten vauvojen kanssa voi olla todella hauskaa uida leikkivälineitä kiinni vedessä, esimerkiksi näitä vesileluja. Kylpylelujen hygieniasta ja turvallisuudesta on kuitenkin hyvä muistaa muutamia asioita. Voit lukea niistä täältä.

Vauvat rakastavat käyttää kehoaan vedessä, ja monet huomaavat, että heti kun vauva pääsee veteen, alkaa hänen koko kehonsa liikkua. Muun muassa heidän konttausrefleksinsä aktivoituu. Yhdistelmä kelluvuutta, vapauden tunnetta vedessä ja uteliaisuutta saa aikaan sen, että vauvasi alkaa nyt tutkia kuinka liikkeet luovat liikettä!

Muista myös vauvan uittaminen selällään!

Nykyään keskitytään paljon vauvojen vatsallaan oloon. Vatsallaan olo vedessä ON hauskaa, sillä näin laskeudumme lasten kanssa luonnollisesti samalle tasolle, ja katsekontaktimme motivoi heitä olemaan makuulla pidemmän aikaa ja katselemaan ympärilleen.

Mutta on myös hyvä muistaa olla selälläänkin, sillä se vahvistaa tasapainoa, jota tarvitaan, kun käännytään selältä vatsalleen. Vedessä selällään kelluminen on tasapainoharjoitus, jossa lapsi saa todella käyttää kehoaan ja stimuloida tasapainoaistiaan. Tässä videossa näytän, kuinka pääset alkuun selällään uimisesta vauvasi kanssa.

On myös ihana seurata lasta hänen ollessa selkäasennossa, ja voit leikkiä ja haastaa hieman vanhempia, yli 5 kuukauden ikäisiä vauvoja pienellä aktiviteettirenkaalla.

Kun vauvalla on tämä käsien välissä, ja hän liikkuu verkkaisesti vedessä selällään köllöttelen, voi hän kokea, että kun toinen käsi liikkuu, rengas saa toisen käden liikkumaan, ja yhtäkkiä vauhdissa on kaksi kättä, jotka yhdessä ohjaavat rengasta haluttuun suuntaan.

Nämä ovat ristiliikkeitä parhaimmillaan. Lisäksi rengas on tietenkin ihana laittaa suuhun, ja se maistuu kloorivedellä marinoituna vähintäänkin aistilliselta!

Tästä pääsemmekin seuraavaan aiheeseen:

Onko veden joutuminen vauvan suuhun haitallista?

Tai: onko uimahallin kloorattu vesi vaarallista lapselleni?

Ei haittaa, vaikka vauva maistaisi vähän vettä. Itse asiassa iso osa kokemusta on tietää, miltä vesi maistuu. Vauva ei voi niellä niin suuria määriä, että se olisi hänelle haitallista. Mutta varaudu siihen, että uimahallireissun jälkeen sinun on vaihdettava vaippa ehkä kerran tai pari useammin kuin tavallisesti.

Vauvan sukelluttaminen: Kyllä vai ei?

Ja sitten meidän on aika puhua sukeltamisesta, sillä jos vanhemmat odottavat tai pelkäävät jotain, se on kuuluisa vauvasukellus.

babysvømning med dyk

Vauvallasi ja itselläsikin on suojarefleksi, jonka avulla vauvasi voi sukeltaa veden alle ja joka sulkee kurkun automaattisesti, jotta vettä ei pääse ilmateihin.

Jos haluat kokeilla sukeltamista lapsesi kanssa, voit katsoa yllä olevan videon, jossa annan parhaat neuvot turvalliseen alkuun.

Voitte aloittaa sukeltamisen harjoittelun jo kotona kylpyammeessa.

Ei vielä sukeltamalla, vaan kaatamalla vettä vauvan päähän tämän kaltaisella ämpärillä.

Sitten voit alkaa valmistaa vauvaasi sukellussignaalia varten.

Kun teemme signaalisukelluksen tai ämpärisukelluksen, teemme sen laskemalla "1, 2, 3, sukellus" ja annamme sitten veden valua ämpäristä lapsen otsaa ja kasvoja pitkin hellävaraisena 3–5 sekunnin virtana samalla kun juttelemme lapselle, kuinka mukavaa on antaa veden kastella kasvoja.

Se on mukava johdatus sukellukseen, eikä sinun oikeastaan tarvitse tehdä enempää.

babysvømning i badekarret

 

Nautinnollista vauvauintia!

Kuka on Ann Helene Kristensen?

ekspert i babysvømning

Ann Helene Kristensen on toimintaterapeutti, baby-steps.dk -sivuston perustaja ja tärkeä osa Leluakatemian asiantuntijapaneelia. Olemme erittäin iloisia siitä, että hän on mukana tiimissämme!

"Olen toimintaterapeutti ja erikoistunut normaalikehityksen mukaisiin lapsiin. Työskentelen päivittäin lasten ja heidän läheistensä kanssa luodakseni heille parhaan mahdollisen arjen. Pidän lasten sensomotoriseen kehitykseen keskittyvää baby-steps.dk -sivustoa Kööpenhaminassa, jonka avulla autan vanhempia tarjoamaan lapsillensa parhaat olosuhteet terveelle kehitykselle."